Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Maso, pro které nezemřelo jediné zvíře: vývoj umělého masa probíhá v Americe i v Horoměřicích

Canva

Rostoucí trend etického stravování a zájmu o ekologii ve světě způsobil narůstající zájem o vývoj „umělého“ kultivovaného masa. Takové maso je vyrobeno z buněk daného zvířete, ovšem bez nutnosti jeho zabití. Vývojem této potraviny, jejíž vzhled, chuť i struktura by měly přesně kopírovat maso živočišné, se zabývá český start-up Bene Meat Technologies a mnoho zahraničních firem.

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Kultivované maso pro všechny

Co se týče živočišné stravy, dostáváme se nyní do fáze, kdy maso odmítají nejen vegetariáni a vegani, ale i masožravci, kteří omezují svůj příjem živočišných bílkovin s vidinou nejen benefitů zdravotních, ale též etických a environmentálních.

Kromě toho, že při honbě za steakem musíme zabít krávu, maso také musíme nějak zpracovat a uchovat. Zpracování masa přitom výrazně negativně přispívá ke klimatické krizi, ať už hovoříme o množství skleníkových plynů či spotřebě vody a půdy. Právě proto vědci po celém světě pracují na vývoji tzv. kultivovaného masa, tedy masa, které bude produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živých zvířat. Že to zní jako sci-fi? Na tomto výzkumu se podílejí nejen zahraniční kapacity, ale též čeští vědci.

První kuřecí maso z laboratoře

První úspěch v této oblasti si může přičíst americká firma Eat Just, které se loni v prosinci podařilo „vypěstovat“ kuřecí maso pouze za použití kuřecích buněk a uvést jej na trh v Singapuru. Na základě svého úspěchu pak firma získala investory, díky nimž je nyní schopna pořídit nové bioreaktory, které zvládnou vyrobit ještě více tohoto produktu.

Posunout tuto technologii chce i izraelská firma Future Meat Technologies, která buduje továrnu na výrobu kultivovaného masa nedaleko Tel Avivu a na příští rok plánuje expanzi do USA. Na české půdě se o zásadní milník zasloužila firma Bene Meat Technologies z pražských Horoměřic, jíž se podařilo vyvinout první laboratorně získané vzorky svalových buněk a která je vůbec prvním startupem, který se v Čechách na vývoj kultivovaného masa zaměřuje.

Jak to funguje?

Alternativní kultivované maso má být chuťově, strukturálně i energeticky identické s tím živočišným, na rozdíl od něj však bude očištěno od antibiotik, antiparazitik a dalších aditiv. Celý proces výroby začíná sesbíráním kmenových buněk od živých hospodářských zvířat, které jsou poté přemístěny do bioreaktoru, kde se nadále množí, dokud nenabudou kýženého tvaru. V průběhu tohoto procesu přitom nejsou používány žádné genetické změny ani jiné úpravy.

Daný proces navíc zajišťuje desetinásobný výnos oproti standardnímu živočišnému průmyslu. Díky pokročilým technologiím by mohlo být kultivované maso v prodeji během několika let a jeho cena by měla být přijatelná i pro běžného spotřebitele.