Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nákupy budoucnosti? V Praze otevřeli obchod, kde vám nohu změří sken a boty přijedou na běžícím pásu

Eobuwie

Velkoformátové obrazovky, pohovky lemované řadami tabletů, 3D skener chodidel. Ne, tohle není scénář amerického filmového trháku, ale popis nové prodejny patřící pod polské CCC. Svoji futuristickou pobočku otevřela v pražském OC Nový Smíchov a vystavené zboží byste tu opravdu hledali marně.

Přečtěte si také

Oblíbená maďarská omáčka, kterou jsme si přisvojili: Uvařte si ji podle Zdeňka Pohlreicha

Hvězdné války po Polsku

Když se řekne prodejna obuvi, většina lidí si představí dlouhé regály s úhlednými komínky krabic, kolem kterých nemotorně poskakují zákazníci se lžicí v ruce a snaží vsoukat do vyhlédnutého páru bot.

E-shop eobuv.cz se ve spojení se značkou Modivo pokusil jít poněkud odvážnější cestou. Jejich první kamenná prodejna v tuzemsku vypadá na první pohled spíše jako obchod s elektronikou.

Oblečení až pod nos

Namísto přehrabování v regálech a věšácích stačí pár kliknutí na tabletu a do tří minut vás zboží čeká ve zkušební kabince.

Ale ne tak ledajaké. Celou jednu stěnu tvoří kombinace dotykové obrazovky a speciální posuvné skříně. Obrazovka zastupuje pomyslný nákupní košík a posuvná skříň zase slouží obsluze skladu k tomu, aby skrze ni dopravila vybrané oblečení, doplňky či boty.

Po vyzkoušení zákazník na obrazovce označí, co by si rád zakoupil, a vše zanechá v kabince. U pokladny převezme nákup úhledně zabalený a jen zaplatí.

Je nám potěšením, že jsme náš první zahraniční obchod otevřeli zrovna v Praze, kde se naše produkty těší oblibě již osm let. Zákazníci dostanou možnost zakusit zcela nový zážitek z nakupování – kombinaci online prostředí s tím offline,“ uvedl Roman Puchała, generální manažer CCC a eobuvie.pl pro Českou republiku.

Sto tisíc produktů

Koncept prodejny vznikl ve spolupráci s technologickou společností Nanovo, která se v minulosti podílela i na zakázkách pro Cinema City či pro kosmetickou firmu Sephora.

Pražská prodejna nabízí rozlohu přes 1 800 metrů čtverečních, na kterých může zákazník vybírat až ze 100 tisíc dostupných produktů. Plynulý chod prodejny zabezpečuje celkem 51 tabletů, deset zkušebních kabinek a osmdesát zaměstnanců.

Aby padly jako ulité

Svoji premiéru bude mít v České republice také služba esize.me. Ta v rámci prodejny nabídne 3D sken chodidel, který by měl zákazníkovi pomoci s přesnějším výběrem vhodné obuvi. Dva snímače během pěti sekund vygenerují počítačový model, který přístroj následně porovná se všemi botami dostupnými na prodejně.

Vzhledem k tomu, že každý výrobce bot pracuje s trochu odlišným číslováním, měla by tato služba pomoci tyto rozdíly překonat.

Pro sportovce

V minulosti s podobným řešením přišel i na sportovce orientovaný Intersport. Pomocí počítačové analýzy chodidel můžete na některých jeho prodejnách zjistit, zda vaše nohy netrpí odchylkou od přirozené anatomické stavby. Ať už je to přílišná plochost či vyklenutí určitým směrem. Skener vám po vyhodnocení zároveň i doporučí, po které sportovní obuvi byste měli vzhledem ke svým dispozicím sáhnout.

Canva

Ještě o něco specifičtější měření chodidel nabízí pražská běžecká prodejna Top4Running, kde si na speciálně upravené běžecké dráze můžete zjistit charakteristiku došlapu a podle toho vybrat adekvátní obuv. Dráha je doslova prošpikována citlivými senzory, což ocení především ti, kteří si při svém běhání potrpí na ty nejvyšší výkony.