Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Načepovat si vlastní šampon či prací gel? Bezobalovou drogerii brzy najdete v každém větším městě

dm drogerie

Šampony, mýdla či prací a mycí prostředky, které lze načepovat do původních nádob, mají své příznivce. Službu bezobalové drogerie nabízí mimo jiné i řetězce Rossmann nebo dm, který se ji ostatně letos chystá zákazníkům nabídnout i v dalších svých prodejnách. Kde všude stáčenou drogerii najdete a proč je ekodrogerie tak lákavá?

Přečtěte si také

Jojoba je zázrakem pro pokožku. Jaké má přínosy a proč se používá v kvalitní kosmetice?

Přijít do drogerie s původní nádobou, naplnit ji, zaplatit a po vyčerpání přípravku vše zopakovat. Bez zbytečného plýtvání plasty a znečišťování přírody. Zhruba tak funguje koncept bezobalové drogerie, který si zákazníci v posledních letech velmi oblíbili. Jak vypadá její prodej v drogistických řetězcích?

Dm drogerie: menší výběr, ale v každém kraji

S konceptem stáčené, ekologické drogerie přišel řetězec dm na jaře roku 2019. Plnicí stanice nejprve otestoval na dvojici svých pražských prodejen, po jejich úspěchu pak rozšířil síť po celé republice. V současnosti najdete možnost stáčení ekodrogerie hned na 16 prodejnách, z nichž minimálně jedna je v každém krajském městě. Jejich počet by pak měl letos ještě vzrůst.

Pro čepování ekodrogerie je potřeba nejprve zakoupit originální nádobu přípravku – a to kvůli legislativě. Kupovanému přípravku totiž musí odpovídat i popis na etiketě. V dm drogerii mohou zákazníci čepovat 4 produkty v obsahu 1 či 1,5 l, všechny od ekologické značky Yellow & Blue:

  • Gel na nádobí s citronovou silicí
  • Univerzální čistič s pomerančovou silicí
  • Prací gel z mýdlových ořechů s vůní levandule
  • Máchadlo prádla s levandulovým extraktem
Rossmann

Rossmann: větší výběr, menší dostupnost

Stáčenou drogerii naleznou zákazníci i v konkurenčním řetězci Rossmann. I ten začal s jejím prodejem v roce 2019, konkrétně na podzim. Aktuálně naleznete v celé republice 10 prodejen, které čepování umožňují – 6 z nich se nachází v Praze, zbylé plnicí stanice jsou pak v Brně, Liberci, Pardubicích a Českých Budějovicích.

I v Rossmannu musíte pro stáčení nejprve zakoupit originální nádobu, do které si následně vyberete z osmi různých přípravků rozličných značek, které zahrnují jak prostředky na praní, tak i na hygienu. Konkrétně máte na výběr:

  • Prací gel Persil na barevné prádlo
  • Prací gel Persil pro citlivou pokožku
  • Aviváž Silan
  • Pur na nádobí
  • Tekuté mýdlo Fa
  • Veganský šampon Nature box (granátové jablko či avokádo)
  • Veganský sprchový gel Nature box (avokádo)

I e-shopy jdou ekologickou cestou

Nejen sítě drogerií se na udržitelnost a ekologické přípravky zaměřují. Do své nabídky je zahrnuly například i internetové obchody Rohlik.cz a Kosik.cz, které ostatně využívají systém vratných obalů i u prodeje vybraných potravin. Kromě těchto obchodů seženete ekodrogerii třeba i na Alze.

Canva

Prospěšná pro planetu i vaše zdraví

Ekologická drogerie je mezi zákazníky čím dál tím populárnější. Její přínos je patrný na první pohled – oproti běžným prostředkům je její používání šetrnější k životnímu prostředí. Obsahuje totiž menší množství chemických látek a i její výroba je leckdy více založená na fair-trade principech.

Menší podíl chemických látek je ovšem prospěný i pro nás a naše zdraví – taková drogerie je vhodná pro alergiky, osoby s citlivou pokožkou i pro děti. V dnešní době je navíc její výběr natolik široký, že není problém vybavit si jí kompletně celou domácnost, od čisticích přípravků, přes osobní hygienu až po dekorativní kosmetiku.

Pokud se i vy chcete rozhodnout pro ekodrogerii, doporučujeme například značky Tierra Verde, OnlyEco, Ecover, Feel Eco, Frosch a řadu dalších. Dáte ekologické drogerii šanci, anebo ji už dokonce dávno využíváte?