Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ze vzhledu pokožky se dá vyčíst, co není v pořádku s našimi orgány uvnitř těla

Lyubov Levitskaya / Shutterstock.com

Celkový stav a vzhled naší kůže odráží do značné míry dění uvnitř našeho těla. Téměř každá disharmonie, snížená či zvýšená funkce orgánů nebo produkce hormonů se může v nějaké podobě na pokožce zobrazit. Věnujeme-li jí dostatek pozornosti, může nám pomoci včas odhalit počínající problémy. Nezapomínejme ale na to, že přesnou lékařskou diagnózu nenahradí.

Přečtěte si také

Videorecept na tradiční český tvarožník s malinami a křupavou drobenkou navíc

Co ji tvoří a jak funguje

Zjednodušeně řečeno je kůže voděodolný obal, orgán o velikosti zhruba 1,5 m čtverečních, jehož tloušťka se liší v závislosti na tom, jakou část těla pokrývá – nejtenčí je na uších, kde tvoří jen 0,4 mm silnou vrstvu a nejsilnější na zádech, kde je desetinásobně tlustší. Kůže se skládá ze 3 vrstev:

  • pokožka
  • škára
  • podkožní vazivo

Každá vrstva má mírně odlišnou strukturu, složení i funkci, dohromady však tvoří zcela komplexní systém. Jako bariéra, která spojuje a zároveň odděluje vnitřní prostředí a vnější svět, má hned několik zodpovědných a zcela zásadních funkcí:

  • ochrannou – přes kůži se dovnitř nedostanou žádné škodliviny ani UV záření
  • termoregulační – pomocí cév a potních žláz kůže reguluje a stabilizuje teplotu v těle
  • hmatovou, pocitovou a komunikační – skrze kůži vnímáme nejen teplotu, nýbrž také dotek, tlak či bolest
  • izolační – vrstva podkožního tuku funguje nejen jako zásobník, ze kterého tělo čerpá v horším období, ale také jako přirozená izolace
  • čisticí – částečná propustnost kůže jí umožňuje vylučovat z těla pomocí mazových a potních žláz toxiny a ostatní škodlivé látky
  • signalizující – viditelné změny na kůži často poukazují na zdravotní stav našeho organismu

Přestože je nám kožní typ dán geneticky a genetika také do jisté míry ovlivňuje stav a funkčnost naší kůže, náhlé a neobvyklé změny na jejím povrchu nemají ve většině případů s dědičností nic společného.

Canva

Na co se nás kůže snaží upozornit

Možná vás to překvapí, ale kůží jsou i nehty, vlasy, vousy či chlupy. A i ty nám toho o našem fyziologickém stavu dokážou prozradit víc než dost.

Například podélné rýhy na nehtech mohou značit nedostatek bílkovin či vitamínu B, častěji je to patrné u lidí, kteří třeba v rámci diety omezují sacharidy. V takovém případě mohou pomoct kroupy, kakao, oříšky nebo sója. A pokud jsou k tomu navíc ještě nehty lámavé, může chybět organismu křemík či kyselina listová.

Na stavu vlasů se nejvíce odráží celkový stav živin v organismu. Jejich nedostatek v těle se může projevovat mimo jiné vypadáváním a řídnutím.

Projevy vnitřní nepohody na pokožce

Co nám říká změna barvy

I když je zčervenání pokožky jako reakce na nějakou choulostivou situaci přirozené a běžné stejně jako zdravé zčervenání po pár sklenkách vína, přetrvává-li toto zabarvení, může signalizovat přetížení kardiovaskulární soustavy, k čemuž kromě nadměrného a dlouhodobě působícího stresu přispívá i nadbytek živočišné stravy a soli.

Žlutě zabarvená kůže poukazuje nejčastěji na potíže s játry, žlučníkem a slinivkou. Nastává tzv. žloutenka, při níž se do žluta zabarví dokonce i bělmo očí. Způsobuje to přítomnost žluči v krvi, která by za normálních okolností volně odtékala do dvanáctníku. Žlutý nádech pokožky může ovšem také odkazovat k nadměrnému přijímání solí a glutamanu sodného, který se do pokrmů často přidává, aby zvýraznil chuť.

Šedý nádech pokožky signalizuje špatně fungující, přetížená a ztvrdlá játra. Taková kůže může být navíc méně citlivá. Poukazovat ale může také na časté cholerické, nebo naopak depresivní stavy.

Canva

Co nám říká povrch pokožky

Výrazně mastná kůže svědčí o přejídání se, nadbytečném příjmu tuků a zhoršené schopnosti slinivky a jater se s nimi vypořádat.

Pokožka vlhká a nadměrně se potící, zejména v oblasti dlaní, podpaží či kolenních jamek, poukazuje na zvýšený příjem tekutin, který může přetěžovat ledviny a srdce.

Za hrubnutím kůže stojí kromě jejího přirozeného stárnutí často také nadměrná konzumace nasycených mastných tuků.

Bledá kůže či jakoby průsvitná nejčastěji značí chudokrevnost.

Kožní problémy z pohledu tradiční čínské medicíny

Podle TČM má místo výskytu kožních problémů úzkou spojitost s procesy v těle. Reakce orgánu, krve, uložené emoce či stres se v podstatě proderou na povrch.

  • Zarudnutí nebo pupínky na pokožce lícních kostí signalizuje zhoršený tok energie skrze dráhu plic způsobený nesprávným poměrem mezi nádechy a výdechy, v překladu mezi přijímáním a dáváním.
  • Suchá, vrásčitá a zarudlá pokožka na loktech poukazuje na jaterní nerovnováhu.
  • Břicho poseté pupínky značí nezpracované, doslova nestrávené stresy, strachy a další negativní emoce.
  • I červené fleky, které se na kůži objeví po saunování, se nám snaží něco říct. Pokud se například objeví na kolenou, odkazují k oslabené funkci ledvin a tedy k oslabeným vztahům.