Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Velká papírová krize je tu! Cena papíru letí vzhůru a výrobci nestíhají vyrábět obaly

Billion Photos / Shutterstock.com

Poptávka po papíru prudce vzrostla. Pandemie koronaviru trhem s papírem silně zacloumala a zcela jej změnila. Zatímco před pandemií ho bylo nadbytek, teď sběrny hlásí kritický nedostatek.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Ceny papíru jsou o 45 % vyšší

Jen měsíc před vypuknutím pandemie koronaviru hlásily sběrny druhotných surovin, že omezují výkup papíru. Důvod byl jednoduchý – příliš nízká cena. Za jeden kilogram byste ještě v lednu 2020 dostali maximálně jednu korunu.

Velké množství sběren přestávalo papír vykupovat, samy měly problém jej vůbec přeprodat zpracovatelům, dokonce firmám a jednotlivcům účtovaly poplatek za jeho likvidaci. Karty se ale obrátily a dnes je tomu právě naopak.

Papíru je nedostatek, jeho cena letí vzhůru a za sběrový papír dostanete o 30 % víc než vloni. Ceny papíru jsou na evropském trhu tak až o 45 % vyšší než na začátku loňského roku.

„Úroveň sběru papíru během pandemie poklesla a zpomalila a papírnám začal citelně chybět sběrový papír. To vedlo k tomu, že výrobci vlnité lepenky měli hlavně od posledního kvartálu 2020 problémy se zajištěním dostatku papíru,“ uvádí šéf Svazu výrobců vlnitých lepenek Walo Hinterberger pro portál Ekonews.

rangizzz / Shutterstock.com

Mohou za to také snahy o zlepšení životního prostředí

Za zvýšeným zájmem o papír stojí jednak pandemie koronaviru, která nebývalou měrou nastartovala prodeje internetových obchodů a spousta obchodníků se z kamenných prodejen přesunula právě na internet, ale také snaha o šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Sami si v obchodech můžete všimnout, že některé potraviny, které se dříve prodávaly v plastovém obalu, se nyní prodávají v papírovém. Třeba některá rajčata dnes koupíte v papírovém kartonku, piva se místo v plastové fólii prodávají v papírových držácích nebo jsou slepeny k sobě.

Výrobci nápojů vyvíjí papírové lahve

Dá se ale také předpokládat, že zájem o papír poroste ještě víc. Výrobci nápojů se totiž snaží nejen o snížení spotřeby plastů, nýbrž také plechu a skla. A právě proto probíhá vývoj takového papírového obalu, který v brzké budoucnosti možná nahradí jak plast, tak sklo. Z papíru za několik let tak budeme možná pít většinu nealka, piva, vína a tvrdého alkoholu.

Vyrobit papírový obal, který by někdy v budoucnu nahradil sklo, plech a plast, není však náhlým vzplanutím nedávné doby. Dánský pivovar Carlsberg už od roku 2015 pracuje na projektu papírových lahví ze silného dřevovinového papíru, který bude plně recyklovatelný. Jeho vývoj je ovšem náročný, protože nesmí ovlivnit chuť nápoje. Ke snahám o výrobu 100% recyklovatelného obalu se ke Carlsbergu v roce 2019 připojily firmy Coca-Cola, Absolut a L’Oreál.

V brzké době by se na trhu měla v papírové láhvi objevit oblíbená whisky Johnnie Walker, která odstartování prodeje alkoholického nápoje v papírovém obalu plánuje ještě v tomto roce.

Neznamená to ale, že by se z ničeho nic z trhu stáhly všechny skleněné, plastové a plechové obaly na pití, papírový obal bude nicméně jednou z možností a spotřebitel si tak bude moci vybrat.

Pokud se recyklace nevyplatí, odpad stejně skončí na skládce nebo ve spalovně

Jestli však daný stát zvládne konkrétní papírový odpad zrecyklovat, je otázkou. Pokud totiž není po surovině poptávka nebo recyklace vyjde příliš draze, odpad stejně skončí na skládce nebo ve spalovně.

Právě takto si naběhl i McDonald’s se svými papírovými brčky ve Velké Británii, kde se zanedlouho zjistilo, že brčka jsou těžko recyklovatelná, protože jsou příliš silná. Česko s papírovými brčky z McDonaldu ale problém nemá, firma Eko-kom je u nás recyklovat zvládá.