Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi vzali obchody útokem. Někde se tvořily dlouhé fronty a docházelo ke konfliktům

Canva

Čeští zákazníci se dočkali otevření obchodů, jejichž provoz omezila vládní protipandemická opatření. Hned první den vyrazila proto řada lidí nakupovat a místy se tvořily dlouhé fronty.

Přečtěte si také

S Remoskou i Pečenkou vařily už naše maminky a věděly proč. Šetří čas, peníze a zvládne (skoro) všechno

Obchody mají otevřeno bez omezení

Vzhledem k postupnému rozvolňování protikoronavirových opatření dnes, tedy 10. května 2021, byly po téměř pěti měsících otevřeny obchody, a to v plném rozsahu. Jak informovaly Seznam Zprávy, řada lidí toho využila a vyrazila na nákup oblečení, potřeb na sport, knih i hraček.

Všude nadále platí pravidlo 3R, tedy: respirátor, dezinfekce rukou a rozestupy.

Fronty na desítky minut

Pardubický deník poukázal na fakt, že se v Pardubicích u obchodů tvořily dlouhé fronty, v nichž nedošlo k dodržení rozestupů a místy docházelo ke konfliktům. Jde o jeden příklad za všechny, protože problém se rozhodně netýkal pouze tohoto východočeského města.

Lidé vyrazili i pro nábytek

V případě obchodu Ikea se fronta vytvořila před otevírací dobou, jak dokazuje fotka pořízená novinářem Jaroslavem Gavendou zveřejněnou na Twitteru v 8:54 hodin. Podle počítadla na webových stránkách řetězce je však situace během dne lepší. Například na zmiňovaném Zličíně dosahovala obsazenost zhruba čtvrtinu možné kapacity.

Restaurace a kavárny zůstávají zavřené

I když jsou obchody otevřené, v restauracích a kavárnách v obchodních centrech zakoupíte občerstvení pouze u výdejních okének, přičemž pokrmy ani nápoje nesmíte konzumovat v prostorách centra.