Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Osvěžující lemon curd neboli citronový krém si zamilujete. Jak ho vyrobit?

New Africa / Shutterstock.com

Krásně žlutý, hustý citronový krém neboli lemon curd se v poslední době stává hitem pečených i nepečených dezertů, a během Vánoc dokonce i cukroví – třeba takové linecké s ním nemá chybu. Máme pro vás recept, jak si lemon curd doma vyrobit. Postačí vám k tomu jen 4 základní ingredience a příprava vám nezabere déle než půl hodiny.

Přečtěte si také

Od roku 2026 půjdou důchody nahoru. Dnešní senioři si přilepší, ale do penze se bude chodit později

Citronový krém skvěle doplňuje jakékoliv sladké, tvarohové i sněhové dezerty

Lemon curd je lahodný sladko-kyselý krém, který konzistencí připomíná pudink, a je proto vhodný pro zdobení a plnění mnoha sladkých dezertů i cukroví. Hodí se na palačinky, lívance nebo do listového těsta. Je skvělou polevou na pečený i nepečený cheesecake, výborně chutná v kombinaci s dortem Pavlova nebo se sněhovým cukrovím a plnit jím lze i makronky, tartaletky či ovocné košíčky.

Citronový krém také můžete vyšlehat s máslem nebo šlehačkou, a vytvořit tak osvěžující, nadýchaný krém do dortů nebo slepovaného cukroví.

Vánočnímu cukroví dodá novou, svěží chuť

V posledních letech je citronový krém oblíbený také o Vánocích pro slepování lineckého nebo jiných slepovaných sušenkových druhů cukroví. Do těch se všeobecně hodí vždy kyselejší džemy a krémy, pokud tedy letos nahradíte klasickou rybízovou marmeládu citronovým „lemon curd“, budete mile překvapeni, jak skvěle a neobvykle bude vaše cukroví chutnat.

  • Tip: Lemon curd můžete koupit také v obchodech a na internetu. Nabízí ho např. značky Mackays, Meridian, Chivers, Marks & Spencer apod. Sklenička běžně stojí od cca 75–120 Kč, záleží na velikosti balení a značce. Levněji vás ale samozřejmě vždy vyjde domácí příprava.

Recept na domácí lemon curd neboli citronový krém

Na jednu 250ml sklenici budete potřebovat:

  • 3 větší citrony – z nich cca 200 ml vymačkané čerstvé citronové šťávy i nastrouhanou kůru (volte proto ideálně ty v BIO kvalitě)
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce (2 celá a 2 žloutky)
  • 120 g másla
Citrony v akci se na krém budou hodit

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Z omytých citronů nastrouhejte kůru (jen žlutou, povrchovou část – bílá vrstva už je hořká).
  2. Nasypte ji do rendlíku a přidejte vymačkanou šťávu ze všech citronů, cukr, 2 celá vejce a 2 žloutky. Vše společně za stálého míchání metličkou zahřívejte po dobu asi 3 minut.
  3. Poté sundejte z plamene a vmíchejte do hmoty změklé máslo nakrájené na kostky. Jakmile se rozpustí, vraťte rendlík na sporák a míchejte, dokud tekutina nezhoustne (do konzistence pudinku).
  4. Ještě teplý krém naplňte do čisté sklenice a nechte vychladnout.
  5. V ledničce vám vyrobený citronový krém vydrží i 2 měsíce. Můžete jej ale také zavařit stejně jako marmeládu nebo jinou omáčku.