Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Lidé se chystají na Vánocích šetřit, někteří nebudou kupovat dárky vůbec

Canva

Plánujete letos pod stromeček opět nakoupit kupu dárků, nebo se raději v této nejisté době dáte na šetření? Pokud volíte druhou možnost, můžeme vás ujistit, že v tom nebudete sami. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který se nechala zpracovat společnost GLS.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Letos budou opravdové Vánoce bez velkých dárků

Vánoce jsou svátky klidu, míru a rodinné pohody. Pro mnoho rodin ovšem jsou, anebo alespoň do této doby byly, především o dárcích pod stromečkem. A čím dražších, tím lepších.

Letos to ale bude v mnoha českých domácnostech nejspíš jinak. Možná právě tyto vánoční svátky dají některým rodinám zakusit, o čem opravdové Vánoce skutečně jsou. A že to vážně nejsou dárky, to si uvědomuje stále více lidí.

Canva

Lidé budou na Vánocích šetřit

Že chtějí na vánočních dárcích vlivem koronaviru letos více šetřit, konstatovalo hned 38 % všech dotázaných Čechů. Celá 3 % respondentů se dokonce vyjádřila v tom smyslu, že dárky nebudou kupovat vůbec. A to bylo ještě před posledním zpřísněním vládních opatření. Dá se tedy očekávat, že lidí, kteří budou chtít ušetřit, nakonec letos přibude ještě více.

Opravdu? Prodejci nejsou v této otázce zajedno

Loňské Vánoce internetoví prodejci hlásili rekordní tržby, letošní vánoční zisk si však kvůli koronaviru příliš netroufají odhadovat. Například CZC.cz předpokládá, že až polovina lidí přiškrtí své výdaje za elektronické dárky pod stromečkem. Provozní ředitel Mall.cz Jakub Střeštík se naopak domnívá, že lidé na Vánoce utratí dokonce o pětinu více než vloni.

Home office? Distanční výuka? Vsaďte na výkonná sluchátka!

Obchody s elektronikou si letos nemají na co stěžovat

Je nicméně důležité poznamenat, že obchody s elektronikou mají vlivem koronaviru nadstandardní tržby již teď. Na odbyt jim jdou nejvíce notebooky a webkamery. Už na jaře totiž lidé odcházeli na home office a zaměstnavatelé tak nakupovali výpočetní techniku zaměstnancům domů.

A stejně tak i rodiče svým dětem. Zatímco na jaře si ovšem mnozí vystačili s půjčeným počítačem či starším, pomalejším modelem pro své malé školáky, někteří z nich se teď na podzim rozhodli pro koupi nového, výkonnějšího stroje, který slouží i coby předčasný dárek k Vánocům. Nikdo totiž netuší, jak dlouho a jakých podob může distanční výuka dále nabývat.

Canva

Nadchněte své bližní dárečky, které jim sami vyrobíte

Jelikož je doba taková, jaká je, někteří se možná rozhodnou vyrobit dárky vlastnoručně. Díky koronaviru a rouškám se totiž z mnoha z nás stali ze dne na den šikovné švadlenky, které dnes už dokážou ušít spoustu „měkkých dárků“, jako jsou čepice, trička, mikiny, šaty, kalhoty, bundy a mnohé další praktické a krásné kousky do šatníku. Svědčí o tom ostatně i růst počtu členů skupin na sociálních sítích, které se na šití zaměřují.

Pokud jste však umění šití za tento rok neovládli, nezoufejte. Domácích dárků existuje skutečně mnoho – a nejen internet je plný inspirace, návodů a nápadů. Podívejte se například na tyto naše tipy a potěšte své nejbližší něčím krásným, darovaným od srdce.