Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pochutnejte si na portském víně. Poradíme, jak jednoduše v obchodech poznat to pravé od napodobenin

Canva

Portské víno je mezi alkoholickými nápoji oblíbenou lahůdkou, jejíž cena se dokáže vyšplhat pěkně vysoko. Také proto toho mnozí výrobci zneužívají a se slovem „portské“ různě slovíčkaří. Ve skutečnosti se ovšem vždy o pravé portské jednat nemusí. Jak poznat to skutečně kvalitní a co v obchodech při výběru sledovat?

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Portugalský klenot z údolí řeky Douro

Portské víno má výraznou, plnou ovocnou a kořeněnou chuť a vyšší obsah zbytkového cukru i alkoholu. Jedná se totiž o tzv. fortifikované neboli dolihované víno, do kterého se v průběhu kvašení přidává alkohol. V historii se tato metoda využívala k tomu, aby víno vydrželo déle nezkažené, zejména během delšího převozu.

Podobně jako je tomu například u šampaňského, také hrozny určené k výrobě portského musí pocházet pouze z jediné oblasti na světě. Tou je vymezená portugalská vinařská oblast v údolí řeky Douro. V ústí této řeky potom leží město Porto, které podle Evropské unie nese ochrannou známku původu pro čistě portugalské výrobky.

Jak v obchodě poznat pravé portské víno?

Postačí vám k tomu jediná věc. Od roku 1942 musí mít každé pravé portské víno tzv. pečeť záruky neboli „Selo de Garantia“. Jedná se papírový kolek nacházející se u hrdla lahve s nápisem „Douro e Porto Garantia“, případně „Vinho do Porto Garantia“. Na pečeti se mimo jiné nachází identifikační kód šarže, podle které lze v databázi Institutu portského vína z Doura (IVDP) dohledat certifikované vinařství, které dané víno vyrobilo.

Jedině tato nálepka je zárukou kvality a pravosti. Pokud na lahvi chybí, jedná se o likérové dezertní víno, které portské pouze připomíná. Ve většině případů bývají falešná portská vyrobena v jiné zemi než v Portugalsku (např. ve Španělsku), při nákupu proto na etiketě vždy zkontrolujte také původ nápoje.

Stejně jedinečné jako šampaňské

Portské pořídíte za pár stovek i tisíce. Rozhoduje kvalita a stáří

Cena se u portských vín, stejně jako u jakéhokoliv jiného alkoholu, odvíjí od jejich kvality a stáří. Ta nejlevnější lze koupit od dvou do tří stovek. Cena těch dražších se pohybuje řádově v tisíci korunách.

  • Tip: Pokud chcete na nákupu ušetřit, mnoho portských vín najdete i v databázi produktů na Kupi.cz, kde lze sledovat jejich akční nabídky. Můžete si zde také označit oblíbené značky a zapnout si u nich hlídání slev.

Pro zajímavost, nejdražší portské víno se vydražilo na konci roku 2018 za 127 tisíc dolarů, což jsou v přepočtu necelé tři miliony korun. Pocházelo z proslulého vinařství Niepoort a zapsalo se tímto počinem do Guinessovy knihy rekordů.

Která portská vína jsou sladší a která více kořeněná? Název prozradí

Ruby

Na trhu existuje několik druhů portských vín. Nejčastěji se dělí podle způsobu zrání. Pokud se v názvu vína objevuje přívlastek „Ruby“ (nebo též Ruby Reserva, Vintage – víno vyrobené pouze z hroznů jednoho ročníku), potom se jedná o portské, které zrálo většinu času bez přístupu vzduchu v nerezových tancích nebo v lahvích. Díky tomu si zachovává svou výrazně červenou, rubínovou barvu. Chuť bývá u tohoto typu bohatě ovocná a ve vůni lze kromě přezrálých třešní cítit tóny kávy nebo pepře.

Tawny

Druhým typem jsou vína „Tawny“ (dále také Tawny Reserva, Crusted, Colheita – jednoročníkové, nejkvalitnější ze všech), která zrála většinu času v dřevěných sudech s přístupem vzduchu. Díky záměrné oxidaci mají tato vína spíše hnědou barvu a o něco kyselejší chuť s výraznějšími tóny koření.

Nakupujte luxus levněji

Branco

Existují také bílá portská vína neboli „Branco“. Bývají většinou levnější než ta tmavá a podávají se typicky jako vychlazený aperitiv nebo coby součást míchaných drinků. Podobně jako typ Tawny zrají v dřevěných sudech. Ty starší proto mohou časem tmavnout.