Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí repelenty proti komárům, které skutečně fungují: Tyhle 3 recepty jsme vyzkoušeli za vás

Albina Gavrilovic / Shutterstock.com

Už vás unavuje nekonečný boj s komáry? Máme pro vás řešení – hned tři neškodné přírodní repelenty, které vám pomohou v boji proti obtěžujícímu hmyzu. Nejenže si je snadno připravíte doma, ale navíc opravdu fungují. Které z nich se nám osvědčily? Inspirujte se, máme řešení i pro domácí mazlíčky.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Jak vyrobit domácí repelent?

Chcete se vyhnout chemickým repelentům, za které pravidelně utratíte nemalé částky? Vyzkoušejte ty domácí, které znaly už naše babičky. Přinášíme 3 jednoduché recepty, díky kterým už nebude mít savý hmyz nejmenší šanci. Co použít, aby se vám komáři vyhýbali velkým obloukem?

Ořechové mazání

Vlašské ořechy dokážou zázraky – v tomto případě především jejich slupky. Stačí pokrájet zelené obaly od vlašských ořechů a svařit je v litru vody. Jakmile odvar vychladne, nařeďte jej s obyčejnou Alpou v poměru 3 díly výluhu na 1 díl lihu.

Takto připravený repelent je vysoce účinný, ochrání vás i u vody. A chladivé mazání dokáže pokožku nejen chránit, ale dokonce ji i zklidnit při svědění z předchozích štípanců.

FotoHelin / Shutterstock.com

Bylinkový repelent

Existuje mnoho bylinek, které odpuzují hmyz. Pomáhá levandule, rozmarýn, hřebíček, oregano i šalvěj. Jak připravit takový bylinný přípravek, který můžete používat i na srst domácích mazlíčků?

Hrst bylin, ideálně rozmarýnu, levandule a oregana, zalijte horkou vodou a nechte je takto louhovat až do vychladnutí. Poté tekutinu sceďte. Přidejte dvě lžíce jablečného octa a připravený repelent už jen přelijte do lavičky s rozprašovačem. Aplikujte na srst svých čtyřnohých kamarádů či na svou kůži, ideálně co hodinu až dvě. Výhody? Jednoduchá a rychlá příprava a vysoká (byť dočasná) účinnost.

Tip: Rozprašovače, estetické lahvičky a sklenice nejen na repelenty či domácí olejíčky pravidelně najdete v nabídce obchodů Tescoma, Kitos či Orion.

Když příroda selže

Repelentní oleje

Pelyněk, třezalka nebo třeba heřmánek mohou být dalšími účinnými zbraněmi proti komárům. Máte dvě možnosti – oleje můžete buď koupit hotové, nebo si je připravte podle našeho návodu. Jak na to?

Do sklenice nasypejte zhruba ze čtyř pětin zvolenou bylinku a její květy a následně zalijte kvalitním olejem. Lahvičky či sklenice uzavřete a na slunném místě nechte macerovat – nálev by měl pracovat minimálně dva až tři týdny. Olej by se měl jemně zbarvit, například třezalkový je známý svými červenými tóny.

Nakonec jej opět přeceďte a přelijte do připravených lahviček, které budete mít vždy při ruce. Repelent můžete aplikovat na vlhkou pokožku třeba po sprše – nebudete mít pocit mastnoty. V případě potřeby opakujte.

Tip: Třezalkový olej je skvělý také jako poopalovací péče, protože kůži regeneruje a hydratuje. Po sprše či koupeli jej nanášejte na vlhkou pokožku celého těla.