Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Anna Kolásková

Patříte mezi gurmány a kavárenské povaleče, kteří si alespoň jednou za čas rádi vychutnají snídani v kavárně? Pokud ano, a snídaně vám teď chybí, nesmutněte. I ten na pohled nejsložitější pokrm, jakým jsou vejce Benedikt, si můžete připravit doma. Není to vůbec těžké. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky, dvou klíčových ingrediencí u vajec Benedikt.

Přečtěte si také

Zbavte se plevele efektivně a bez dřiny. Než sáhnete po chemii, zkuste přírodní prostředky. Stačí vám i voda

Jak připravit vejce Benedikt?

Vejce Benedikt patří mezi snídaňové nebo brunchové pochoutky. Vše začíná polovinou žemle, na níž sedí dokřupava osmažená šunka, kterou doplňuje ztracené vejce, a to vše je zalité pořádnou dávkou holandské omáčky. Pokud jste vejce Benedikt ještě nikdy nejedli, je nejvyšší čas to zkusit. Jde o opravdovou delikatesu. A také kalorickou bombu.

Jak postupovat v 5 krocích?

  1. Nejprve si připravte ztracené vejce podle návodu níže.
  2. Šunku opražte nasucho, stejně tak žemli.
  3. Připravte si holandskou omáčku z videa Kuchař ví, které najdete na konci článku.
  4. Na talíř dejte opečenou žemli, na ni šunku, vejce a vše zalijte holandskou omáčkou.
  5. Můžete posypat petrželkou nebo pažitkou pro dokonalý vizuální zážitek.
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Jak jednoduše na ztracené vejce?

Ztracené vejce se podle tradičního receptu připravuje ve vařící vodě s octem, v níž se udělá vír, do kterého se vejce zamíchá. Pro začátečníka a často i zkušenějšího kuchaře však může být toto problém. Bílek se může trhat a vejce nemusí držet tvar. Proto vyzkoušejte naši vychytávku. Vejce rozklepněte do potravinářské fólie, zabalte do balíčku, zagumičkujte a vařte v horké vodě 3 až 6 minut, podle toho, zda chcete, aby byl žloutek tekutý, či nikoliv.

Anna Kolásková

Na holandskou omáčku podle videa Kuchař ví!

Recept ve videu je připravený ze 3 žloutků a vystačí na 4 až 6 porcí vajec Benedikt. Pokud děláte jen jednu nebo dvě porce, bude vám stačit jen 1 žloutek. Holandskou omáčku je nutné ihned po přípravě zkonzumovat. A hlavně ji neohřívejte, srazila by se a máslo by se oddělilo od žloutků.

Vyplatí se improvizovat?

Při přípravě pravého vejce Benedikt není improvizace na místě – v podstatě se připouští pouze v případě pečiva. Klasikou je anglický muffin (dá se koupit i u nás: Toustis Penam), ale přijatelné jsou i žemle, toastový chléb nebo jiné kvalitní bílé pečivo.

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi