Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak na to, aby vaše prádlo vonělo ještě dlouho po vyprání?

New Africa / Shutterstock.com

Kdo by nemiloval čerstvě vyprané prádlo, které nádherně voní? Jenže ouha! Stává se vám, že z pračky vytáhnete prádlo, jehož vůně se vám tak úplně nepozdává? Nebo usušené a vyžehlené prádlo vložíte do skříně a ve chvíli, kdy si ho chystáte obléknout, zjistíte, že ho tak akorát můžete dát znovu do pračky? Zjistěte, co možná děláte špatně.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Zaměřte se na čistotu pračky

Má-li být vaše prádlo po vyprání vždy perfektně vyprané a příjemně vonět, pak musí být v pořádku především vaše pračka. Možná se často zaměřujete na kvalitu a dostatek pracího prášku. Problém ale může být ve skutečnosti v pravidelné údržbě vašeho spotřebiče. Máte pocit, že jste svou pračku čistili nedávno? Nenechte se zmást. Čas rychle utíká a možná vás překvapí, kolik nečistot se za tu dobu ve vaší pračce usadilo. Nezapomeňte také na občasné odvápnění zaneseného topného tělesa a na pravidelné čištění filtrů.

Víte, jak na to?

Způsobů, jak věnovat pračce náležitou péči, existuje celá řada. Nejjednodušší je použití běžného octa, který snadno koupíte v supermarketu a v akci se dá litr pořídit i do 8 Kč. Nalijte celou litrovou láhev přímo do bubnu prázdné pračky, nastavte nejvyšší teplotu a nechejte ji prát celý prací cyklus. Stejně tak vám skvěle poslouží i speciální čistič praček, který zakoupíte levně třeba v Lidlu.

Pračku nepřeplňujte

Další oblastí, ve které často hřešíme a která má podstatný vliv na to, zda je prádlo po vyprání voňavé, je přeplněný buben. Pokud se má prací prášek a aviváž dostat ke každému kousku prádla a dostatečně se rozpustit, pak je potřeba nechat v bubnu dostatek místa. Když proto dáváte prádlo do pračky, mělo by ho být maximálně tolik, aby se vám mezi prádlo a horní část bubnu vlezla ještě otevřená dlaň.

Když na výběru pracího prášku záleží

S vůní prádla je neodmyslitelně spjat i výběr pracího prášku. Na trhu jich existuje celá řada. Můžete si vybrat, zda použijete prací prášek, nebo gel. K dostání jsou ve všech drogeriích i supermarketech. V každém případě by vám měl vonět. Pro intenzivnější vůni můžete použít i aviváž, nebo třeba vonné perličky. Kuličky se dávají přímo do bubnu, kde se z nich během praní uvolňuje vůně. Dávkování je na vás – je to jako s parfémem: někdo si musí stříknout víc, jinému stačí lehký závan. Výrobce většinou doporučuje jeden uzávěr perliček na pračku a asi to nebudete přehánět už jen kvůli docela vysoké ceně. V každém případě vybírejte pouze mezi kvalitními přípravky. Jedině tak vám prádlo vydrží voňavé ještě dlouhou dobu po vyprání.

Dbejte na to, kde prádlo sušíte

Perete přiměřené množství prádla v čisté pračce s použitím pracího prášku, který vám voní? Pak si celý proces nepokazte tím, že byste prádlo pověsili do prostředí, kde by načichlo nepříjemnou vůní. Jste-li zvyklí sušit prádlo na sušáku, dejte ho alespoň na chvíli ven. Používáte-li sušičku, vyzkoušejte speciální přípravky do sušičky, které vaše prádlo provoní. Existují buď gumové vůně, nebo stále více oblíbené vlhčené aroma ubrousky do sušičky. V drogerii dm je seženete za 44, 90 Kč a v balení je 25 ks vlhkých voňavých ubrousků, které jen vložíte do sušičky s prádlem. Navíc na sebe nabalují prach a omezují statickou elektřinu na prádle.

Provoňte svou skříň

Jakmile máte vypráno a usušeno, nastává proces ukládání prádla do skříně. Jak na to, aby i tam zůstalo dlouho voňavé a nemuseli jste ho po pár dnech zase znovu prát? Přidejte do skříně obyčejné tuhé mýdlo nebo pytlíčky s pracím práškem. Vyzkoušet můžete i jiné zlepšováky. Určitě přijdete na celou řadu způsobů, jak svou skříň provonět právě takovou vůní, kterou nejvíc milujete. Pro ty z vás, kteří nechtějí experimentovat, ale rádi koupí hotovou věc, doporučujeme v drogerii zakoupit vůni do skříně, například Coccolino vonný polštářek vás v akci vyjde na 12 Kč a svou práci odvede po několik týdnů skvěle. Vaše prádlo se vám pak odmění dlouhotrvající svěžestí a příjemnou vůní ještě dlouho poté, co jste ho vyprali.