Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kapr se salátem je klasika, ale Češi si na Štědrý večer dávají netradičně i tatarák nebo steak

Gorodenkoff / Shutterstock.com

Obalovaný kapr či řízek s bramborovým salátem je tradice, bez které si mnozí nedokážou štědrovečerní menu představit, ale jsou i tací, kteří volí jiné pokrmy. Co netradičního Češi jedí na Štědrý večer?

Přečtěte si také

Zaplatila jsem cukroví přes Facebook. Cukrářka mi ho nevydala, prý si ho vyzvedla moje sestra

Co Češi jedí na Štědrý večer?

Před pár lety byste z úst Čechů na otázku, co si dávají ke štědrovečerní večeři, neslyšeli jinou odpověď než kapra (eventuálně řízek) s bramborovým salátem. Jako předkrm i rybí polévku. I my se jako národ s dobou měníme, a tak mnozí dnes volí jiné pokrmy.

Udělali jsme si malý průzkum, abychom zjistili, co české domácnosti ke štědrovečerní večeři servírují. A mnohé odpovědi nás překvapily.

Klasika stále vede

Můžete si oddychnout, velké množství z vás se stále drží tradice a dává přednost masu v trojobalu a klasickému bramborovému salátu.

U nás se menu nikdy nemění a neumíme si představit, že bychom měli něco jiného než řízek či kapra se salátem. Máme pro každého na výběr buď kuřecí, či vepřový řízek a filety z kapra. Máme také dva druhy bramborového salátu – jeden klasický s majonézou a druhý odlehčený s jogurtem. Nedáme na tuto kombinaci dopustit a nikoho by ani nenapadlo, že by bylo něco jiného,“ komentuje čtenářka Iva.

Bez kapra, rybí polévky a salátu by to nebyl pravý Štědrý den. Už naše babička jako předkrm dělala sýrovou roládu, což nám zůstalo a nevnímáme to jako klasickou součást menu, ale jinak vše zůstává tak, jak to mají i ostatní, přidává se Daniela.

Jednou jsem byla na Štědrém dnu u rodiny mého partnera, kde se podává houbovo-bramborový salát a losos, a nikdy nezapomenu na ten stesk po klasickém meníčku,“ říká smutně Lucie.

Richard Semik / Shutterstock.com

Steaky, ale i karbanátky nebo houby

Ne každému chutná kapr, ať už smažený v trojobalu, nebo pečený. Někteří lidé si potrpí na dobrý steak, někteří dávají přednost třeba houbám.

Nejím na Vánoce klasické pokrmy, ale jsem naprostý milovník steaků. A protože kvalitní steak není levný, dopřáváme si ho jen na speciální příležitosti, což Vánoce jsou. Mám osvědčený postup, na který nedám dopustit, říká Helena.

Já žádnou slavnostní večeři neřeším a jíme s partnerem klasicky to, co přes rok. Klidně máme karbanátky, italské těstoviny nebo svíčkovou, prostě to, na co zrovna máme chuť,“ přiznává Ivana.

Jsme vegani, takže obalujeme houby místo kapra a bramborový salát máme též. Samozřejmostí je i houbový kuba, přidává se Mirek.

Tatarák z lososa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa poslouží jako luxusní předkrm i super rychlá večeře. Syrový losos má totiž velmi jemnou chuť, která skvěle vynikne v kombinaci s koprem a citronem.

Tatarák z lososa

Hlavně ať každému chutná

Jsme u ostatních divní, ale my si děláme citrusový salát, pečeme housky a jíme tartaletky s lososem a k tomu dýňovou polévku. Dokonce jsem tím i inspirovala kamarády, ale ti to dělají jako doplněk ke klasickému menu,“ říká Monika.

Mám dva Štědré večery. Jeden s rodiči, kde máme klasiku, a pak druhý s partnerem, kde se vyblbnu a každý rok vymýšlím jiné propracované menu. Nikdy to ale není kapr ani řízek se salátem. Oba si to moc pochvalujeme a je to taková osvěžující změna a důležité je, že nám to vyhovuje,“ zakončuje Viktorie a dodává, že letos bude dělat domácí paštiku, batátové pyré a losos na asijský způsob, k tomu parmazánový chips a brusinkový koktejl.

Ať už si pečete celé kuře, sázíte na ústřice, nebo klasiku všech klasik, důležité je, že si pochutnáte a budete mít to, co vyhovuje vám. Co budete mít letos 24. prosince večer na talíři vy?

Zdroj: Kupi.cz