Mandarinková sezóna je tady! S blížícími se Vánocemi si můžeme dopřát jedny z nejlepších a nejdostupnějších mandarinek v roce. Ovšem jen do chvíle, než narazíme na nepříjemné pecky nebo kyselou chuť. Tomu se však dá snadno předejít už při nákupu. Osvojte si několik jednoduchých triků, jak na první pohled poznat sladké mandarinky bez pecek, snadno je oloupat a dokonce nechat ty kyselé zesládnout.
Pod slupku mandarinky sice přímo v obchodě nenahlédneme, úplně ale postačí prozkoumat její povrch. Všeobecně platí, že čím tmavší a sytější oranžový odstín má, tím sladší bude. Nesmí chybět ani typická výrazná vůně.
Nezapomeňte rovněž u každého plodu zkontrolovat, zda na sobě nemá promáčklá a nahnilá místa. Z těchto důvodů je vždy lepší kupovat mandarinky samostatně na váhu a nikoliv v síťkách. Jednak nebudete riskovat, že se vám v balíčku nějaký nekvalitní kousek schová, ale také budete mít jistotu čerstvosti. Výrobci totiž síťky na mandarinky záměrně dělají oranžové a červené, aby ovoci vizuálně přilepšily.
I této nepříjemnosti se dá již při nákupu vyhnout, stačí prozkoumat etiketu ovoce nebo štítek s cenou a hledat informace o konkrétní odrůdě. Podle toho snáze odhadnete, jak dobře se budou plody loupat, zda budou sladké nebo spíš kyselejší a nakolik u nich hrozí výskyt semínek.
V našich supermarketech nejčastěji narazíte na tři odrůdy mandarinek: Klementine, Satsuma a Tangerine. V čem se liší a po které sáhnout?
Jsou ve skutečnosti hybridním křížencem mezi mandarinkami a pomeranči, díky tomu jsou obvykle zárukou sladké chuti bez pecek. Oproti „pravým“ mandarinkám mohou být plody klementinek menší, kulatější, s hladší a lesklejší sytě oranžovou slupkou (mohou se však objevovat občasná zelená místa). I tak se ale velmi dobře loupou. Nejčastěji se k nám dováží ze Španělska, Albánie nebo Maroka.
Jedná se o japonskou odrůdu. Bývá charakteristická svou volnější, měkkou slupkou, která se od dužiny velmi snadno loupe. I tyto plody jsou obvykle bez pecek, jsou ale méně sladké s lehčí kyselostí. Někteří je však upřednostňují právě pro jejich svěžejší a šťavnatější chuť.
Tangerinky originálně pochází z Tangeru v Maroku. Jedná se o mandarinky větší velikosti se světle oranžovou slupkou, která bývá tvrdší a pevnější. Také proto se hůře loupou. Měsíčky navíc bývají plné pecek a nejsou tak šťavnaté jako předchozí dvě odrůdy. Chuťově jsou tangerinky spíše sladší až nahořklé, bez kyselejších tónů.
Pokud náhodou koupíte kousky s odolnější slupkou (případně budete chtít ochránit své nehty), pak můžete vyzkoušet jednoduchý způsob: na horní a spodní straně odstraňte nebo odřízněte malý výřez slupky. Následně v jednom místě mezi měsíčky mandarinku „otevřete“. Jednotlivé dílky se i se slupkou rozbalí a snadno se budou odebírat. Tato vychytávka je zvlášť skvělá pro servírování citrusu menším dětem.
Horký pomerančový džus si jistě rádi vychutnáte při chladných podzimních večerech. Ve spojení se zázvorem a voňavým kořením si jej snadno zamilujete.
Nakoupili jste si mandarinky po kilech, ale zjistili jste, že je celá várka z obchodu nepříjemně kyselá? Zbytek plodů můžete zkusit nechat doma zesládnout, existuje hned několik způsobů.
Zdroj: Kupi.cz