Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kachní prsa s omáčkou z jablek, dokonalé kombo na slavnostní oběd

hsunny / Shutterstock.com

Téma kachních prsou s jablkovou omáčkou je jako stvořené pro gastronomické nadšence, kteří hledají něco speciálního pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Tento recept vás provede přípravou chutného pokrmu, jenž je ideální pro podzimní dny, kdy jablka jsou na vrcholu své sezóny. Kachní maso v kombinaci se sladkokyselou omáčkou je naprosto dokonalá kombinace, kterou ocení každý gurmán.

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Šťavnaté maso s historií

Kachní maso je v české kuchyni oblíbenou surovinou, především díky své bohaté a šťavnaté chuti. Jeho příprava může být různorodá, ale v kombinaci s jablky a vínem získáte pokrm, který je elegantní a lahodný. Historicky se kachna konzumovala především v období sklizně, kdy byla zelenina i ovoce čerstvé a dostupné. Jablka, oblíbená především ve střední Evropě, přinášejí do jídla sladkost i kyselost, což perfektně vyvažuje bohatost kachního masa. Tento recept se hodí jak na slavnostní stůl, tak na víkendový rodinný oběd. Jeho příprava vyžaduje trochu času a pečlivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Kachní prsa v jablíčkové omáčce

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 50 minut

Ingredience

  • 4 kusy kachních prsou
  • 2 velká jablka
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 50 g másla
  • 1 pomeranč
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • sůl, mletý černý pepř podle chuti
Zigzag Mountain Art / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Nejprve osušte kachní prsa ubrouskem a kůži na nich nařízněte do mřížky. Osolte a opepřete z obou stran a nechte je odpočinout asi 10 minut.
  2. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte je s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  3. Na pánvi rozpusťte cukr, a když začne hnědnout, přidejte polovinu másla. Do této směsi přidejte jablka, pomerančovou šťávu a skořici. Dusíme, dokud nejsou jablka měkká, a pak směs odstavíme.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Na suché nepřilnavé pánvi opékejte prsa nejprve kůží dolů, dokud se nevypeče tuk a kůže nezhnědne. Poté maso otočte a opečte z druhé strany. Přesuňte prsa do zapékací misky kůží nahoru a pečte v troubě 6 až 8 minut.
  6. Do výpeku na pánvi přidejte zbývající máslo, na jemno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Orestujte do sklovita, jemně osolte a opepřete a přilijte víno. Omáčku vařte, dokud se neodpaří na polovinu objemu, a nakonec vmíchejte karamelizovaná jablka.
  7. Kachní prsa nakrájejte a podávejte s jablečno-vínovou omáčkou a přílohou.
Kachní prsa na černém pivu
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Kachní prsa na černém pivu

Kachní prsa na černém pivu s pečenou dýní si zamilujete. Šťavnaté masíčko, co se vám bude doslova rozplývat na jazyku, se skvěle doplňuje s dokřupava upečenou dýní. Tento pokrm se zajisté stane ozdobou vašeho prostřeného stolu.

Kachní prsa na černém pivu

Tipy z redakce

  • Při výběru kachních prsou preferujte čerstvé a kvalitní maso, ideálně z lokálních zdrojů.
  • Jablka volte podle chuti – sladší odrůdy přidají pokrmu jemnost, zatímco kyselejší druhy zvýrazní chuťovou dynamiku.
  • Při nákupu vína nezapomeňte, že není nutné investovat do drahých lahví – postačí kvalitní stolní víno.
  • Tento pokrm skvěle doplní pečené i smažené brambory nebo jemné pyré.

Zdroj: Kupi