Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co je podivná tekutina na povrchu jogurtu? Pokud ji vyléváte, ochuzujete se o cenné živiny

Josep Suria / Shutterstock.com

Na povrchu jogurtu nebo tvarohu se občas objeví čirá tekutina, která na první pohled moc neláká. Přemýšleli jste někdy, co to vlastně je a zda ji vylít, nebo jednoduše zamíchat zpět a sníst? My vám to prozradíme!

Přečtěte si také

Scéna z pražského supermarketu rozvířila emoce. Muž odnesl všech pět zlevněných tašek, ostatní zůstali bez šance

Nejspíš moc dobře znáte tekutinu vyskytující se na povrchu mléčných výrobků, nejčastěji na jogurtech. A i když ji s největší pravděpodobností v lásce příliš nemáte, měli byste vědět, o co se jedná. Třeba si příště její vylití z kelímku rozmyslíte.

Co je tekutina na mléčných výrobcích?

Často se stává, že se nám po odklopení víčka jogurtu naskytne pohled na vodnatou tekutinu, která není příliš vábivá. Můžete ji buď zamíchat, nebo vylít. Která varianta je ta správná? Překvapivě ta první!

Tekutina na mléčných výrobcích se nazývá syrovátka. Obsahuje cenné látky, mezi které patří bílkoviny, vápník a draslík, ale také měď, zinek a probiotika. Jedná se o vedlejší produkt vzniklý při výrobě jogurtu a i když se vám možná na první pohled příliš nelíbí, může váš jogurt či jiný mléčný výrobek obohatit důležitými živinami. Odpověď je tedy zřejmá: Rozhodně zamíchat! 

Madele / Shutterstock.com

Proč se syrovátka na jogurtu objevuje

Tekutina se od jogurtu nejčastěji odděluje, když je postaven delší dobu na jednom místě, například v lednici. Syrovátka se po nějaké době začne od jogurtu oddělovat a usadí se na povrchu.

Díky syrovátce jsou jogurty tekutější a lépe se tak konzumují. Na tvrdých sýrech, jako je například čedar, syrovátku nenajdeme, protože jsou této tekutiny zcela zbaveny lisováním. 

Jak poznat zkažený mléčný výrobek?

Spousta lidí si myslí, že ona tekutina je známkou nízké kvality či rovnou zkažení mléčného výrobku, což není pravda. Zkažený výrobek poznáte nejčastěji podle nepříjemného zápachu, změny barvy či struktury a také chuti.

Zdroj: Kupi.cz