Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zapomeňte na chemii: 10 přírodních triků, jak vyhnat hmyz z vašeho domova

RHJPhotos / Shutterstock.com

S příchodem teplých jarních a letních dnů se probouzí k životu nejen příroda, ale bohužel i různé druhy hmyzu. Zatímco v přírodě může být pozorování hmyzu zajímavým zážitkem, v domácnosti jsou tito malí vetřelci spíše na obtíž. Mnoho lidí v boji proti hmyzu sahá po chemických insekticidech, které sice mohou být účinné, ale zároveň představují zdravotní rizika pro člověka i domácí mazlíčky. Naštěstí existují i přírodní metody, jak se otravného hmyzu zbavit bez použití toxických látek.

Přečtěte si také

Klasika s twistem: Ochutnejte luxusní ovocné knedlíky s neodolatelnou kombinací Baileys krému a kokosu

Kdy sáhnout po přírodních odpuzovačích hmyzu?

Pokud čelíte silnému zamoření hmyzem, je namístě sáhnout po účinných chemických prostředcích nebo rovnou přivolat deratizační službu. V případě mírnějších problémů se však vyplatí vyzkoušet nejprve přírodní metody. Četné studie totiž potvrzují, že časté používání pesticidů v domácnosti vytváří toxické prostředí, které zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to hlavně u dětí.

Přírodní odpuzovače hmyzu jsou bezpečnější a jejich účinnost vás možná příjemně překvapí. Klíčem k úspěchu je zjistit, kudy hmyz do vašeho domova proniká, abyste mohli prostředky aplikovat na správná místa. Zkuste kombinovat různé metody a mějte na paměti, že přírodní přípravky je třeba používat pravidelně.

Jak hubit hmyz bez chemie?

1. Pořiďte si mucholapky

Mucholapky jsou účinné pasti, které nalákají hmyz dovnitř, odkud už se nedokáže dostat ven. Kromě klasických lepových pásů existují i organické mucholapky.

2. Kupte lepové pásky

Fungují podobně jako mucholapky a jsou účinné zejména proti molům a mravencům.

3. Vyzkoušejte elektrický lapač hmyzu

Tento přístroj využívá vysoké napětí k usmrcení hmyzu. Umožní vám klidný spánek bez nutnosti inhalovat jedovaté pesticidy.

4. Nainstalujte síťky do oken a dveří

Jednorázová investice, která vám po celou sezónu zajistí možnost větrání bez vnikání létajícího hmyzu.

5. Pěstujte masožravky

I když nespořádají veškerý hmyz v domácnosti, pomohou vám pochytat některé nezvané hosty. V přírodě rostou často v půdě chudé na živiny a hmyz mají jako doplněk stravy.

6. Zamezte jim vstup

Pokud se k vám dostává nelétavý hmyz, znamená to, že existují skuliny, kterými proniká dovnitř. Zkontrolujte těsnění oken, dveří a další potenciální vstupní body.

7. Pořiďte si vzduchotěsné dózy

Hmyz se v domácnosti zdržuje hlavně tam, kde má snadný přístup k potravinám. Ukládejte potraviny do vzduchotěsných nádob a nezapomínejte přikrývat ovoce, které láká octomilky.

8. Pořádně uklízejte

V hmyzí sezóně je třeba zintenzivnit zametání, vytírání a vysávání. Drobky, vylitá šťáva či shnilé ovoce hmyz silně přitahují. Nezapomínejte ani na hůře přístupná místa jako prostor za lednicí nebo ve spíži.

9. Zaveďte preventivní opatření

Nenechávejte nádobí přes noc ve dřezu, pravidelně vynášejte odpadky a ukládejte potraviny do uzavíratelných nádob. Hmyz láká vlhkost, zbytky jídla a otevřené potraviny.

anela.k / Shutterstock.com

Které rostliny a bylinky odpuzují hmyz?

Česnek

Rozmačkejte několik stroužků česneku a smíchejte je s vodou. Vzniklou tekutinu nastříkejte v místech výskytu hmyzu. Česnek funguje jako repelent proti mouchám, komárům i mravencům.

Levandule

Sušené levandulové květy nebo levandulový esenciální olej odpuzují moly v šatníku a komáry v ložnici. Vložte sáčky s levandulí mezi oblečení nebo kápněte pár kapek oleje na polštář.

Rozmarýn

Podobně jako levandule i rozmarýn odpuzuje moly. Zavěste větvičky čerstvého rozmarýnu v šatníku nebo vložte sáčky se sušeným rozmarýnem mezi šaty.

Hřebíček

Hřebíček má silné aroma, které odpuzuje mouchy, mravence a šváby. Rozmístěte misky s hřebíčky po domě nebo je zapíchejte do citrusových plodů.

Přírodní mýdlo

Jemný roztok přírodního mýdla ve vodě funguje jako insekticid proti mšicím a molům. Postříkejte jím napadené rostliny nebo vlněné oblečení.

Přírodní zbraně proti konkrétním druhům hmyzu

  • Mravenci: Křída nakreslená v linii je odradí, protože se jim zadírá do kloubů. Ne všechny druhy to však respektují. Odpuzuje je také ocet, citronová šťáva, skořice a máta peprná. Ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1 potírejte několikrát denně na kritických místech.
  • Pavouci: Odpuzuje je vůně citrusů. Nastříkejte na parapet a prahy dveří vodu s vymačkaným citronem nebo limetkou. Účinná je i rozložená citronová kůra.
  • Octomilky: Do sklenice s octem nebo jablečným octem (3/4 objemu) přidejte 6 až 8 kapek saponátu a doplňte teplou vodou. Octomilky se do roztoku chytí a utopí.
  • Vosy: Nemají rády vůni citronu a hřebíčku. Zapíchejte hřebíčky do rozkrojených citronů nebo připravte směs nastrouhané citronové kůry s rozdrcenými hřebíčky a umístěte ji v místech, kde vosy nechcete mít.
  • Komáři: Nesnáší šantu kočičí. Esenciální olej z této rostliny aplikovaný na pokožku je spolehlivě odežene.
  • Mouchy: Nesnášejí vůni bazalky. Umístěte ji k oknům, dveřím nebo na kuchyňskou linku, a to i v sušené formě v textilním sáčku.
Linas T / Shutterstock.com

S trochou trpělivosti a pravidelnosti se dá proti hmyzu v domácnosti bojovat i bez použití toxické chemie. Přírodní metody jsou šetrné k zdraví a životnímu prostředí a přitom dokážou být překvapivě účinné. Klíčem je zjistit, kudy hmyz proniká dovnitř, a zaměřit se na tato místa. Kombinací různých přírodních repelentů, pastí a preventivních opatření lze udržet domov bez otravného hmyzu po celou sezónu.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine