Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hygienici našli v polských obchodech kontaminované jahody, které mohou způsobit nákazu žloutenkou

Tupungato / Shutterstock.com

Minulý týden hygienici v Polsku objevili kontaminované jahody, které nesplňují základní zdravotní podmínky pro prodej. Podle všeho se do prodeje dostali v řetězci Biedronka a Redenberg. Ten, kdo je má doma, by se měl mít na pozoru. Po jejich konzumaci totiž hrozí vážné zdravotní problémy.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Levné jahody z Polska

Minulý týden polský hygienický úřad Sanepid informoval o tom, že v prodejní síti supermarketů Biedronka a Redenberg byly nalezeny jahody, které by mohly pro člověka znamenat velké zdravotní riziko. Konzumace těchto jahod může vést k infekci žloutenkou, protože u určité části těchto produktů byla objevena přítomnost viru způsobujícího toto onemocnění.

Jahody mohou být zdraví nebezpečné

„Tyto produkty bylo možné v Polsku koupit ve dnech od 11. do 12. března. V případě, že se u konzumentů tohoto ovoce projeví žaludeční nevolnost, je nevyhnutelné, aby okamžitě vyhledali lékařskou pomoc,“ informoval server dlahandlu.pl v odvolání na zprávu Sanepidu.

Podle všeho toto ovoce pochází z Maroka a na svém půlkilovém balení má označení Truskawki świeże 500 g (Čerstvé jahody 500 g). Vzhledem k tomu, že do Polska pravidelně jezdí na nákupy i několik desítek Čechů týdně, je velká pravděpodobnost, že by je někdo mohl mít doma, třeba ještě v mrazáku do zásoby.

Pozor na to, co v Polsku kupujete

Stejně tak hrozí riziko, že některý z českých maloobchodníků mohl tyto zdraví škodlivé jahody zakoupit a nyní je může prodávat i ve svém obchodě. Jak uvedli polští inspektoři, nejedná se o jediné škodlivé zboží, které se v Polsku objevilo. V posledních dnech proto stáhli z prodejních pultů i další výrobky.

13. března hygienici v obchodní síti POLOmarket objevily zeleninový salát, který obsahuje salmonelózu. Konkrétně se škodlivé zboží objevilo ve 20 % dodávek. Tento zeleninový salát byl prodáván o velikosti 250 gramové balení.

Damian Lugowski / Shutterstock.com

Hygienici upozorňují na to, že pokud máte doma zboží, které bylo staženo z prodeje a bylo označeno jako zdraví škodlivé, měli byste ho okamžitě vyhodit nebo vrátit do nejbližší prodejny, kde jste ho zakoupili. Je velmi pravděpodobné, že toto zboží prodávají i menší prodejci v blízkosti polských hranic.

Pokud ale došlo k tomu, že jste zboží zkonzumovali a máte podezření na možné zdravotní komplikace, ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje: dlahandlu.pl, pomorska.pl, wiadomosci.pl