Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zákaz prodeje produktů s HHC a dalšími látkami by mohl v ČR začít platit do měsíce

Creativan / Shutterstock.com

Produkty obsahující hexahydrokanabinol (HHC) a další látky by měly být v České republice zakázány v průběhu příštího měsíce. Ve středu se na tom shodla česká vláda, která se zavázala zařadit HHC a další vybrané substance mezi zakázané látky. Nařízení by mělo být schváleno během příštího týdne. Toto rozhodnutí přichází v reakci na rostoucí počet hospitalizovaných dospělých i dětí po konzumaci produktů s obsahem HHC.

Přečtěte si také

Zdravé a syté jídlo našich babiček, na které zapomínáme: Potřebujete jen hrách a koření

K zákazu produktů s obsahem HHC již předtím vyzývali adiktologové a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Návrh na zařazení těchto látek mezi zakázané předložil ministr zemědělství Marek Výborný a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, kteří zdůraznili, že půjde o dočasný zákaz až do přijetí novely regulující prodej těchto látek, informovala ČTK.

Co je to HHC a jaké má účinky?

HHC, derivát konopí, lze vyrábět synteticky a je známý pro své povzbuzující účinky. Při vyšších dávkách však může způsobovat úzkosti, závratě a další zdravotní komplikace. Aktuálně je prodej HHC legální a produkty jsou dostupné ve formě náplní do elektronických cigaret, želé, aromatických předmětů, roztoků, květů a dalšího zboží. Tyto produkty nejsou klasifikovány jako potraviny. Podle Výborného a Válka je zařazení těchto látek mezi zakázané jedinou cestou, jak zabránit negativním zdravotním dopadům. Ministři rovněž poukázali na to, že HHC je již zakázáno ve 12 evropských zemích, včetně Francie.

Hrozí, že konzumenti si najdou jiná řešení

Vobořil navrhuje jako ideální řešení rychlé projednání novely o návykových látkách, která by zahrnovala regulaci psychomodulačních látek, včetně HHC. Zároveň varoval, že ve Francii byly zakázané látky nahrazeny silnějšími deriváty, což by se mohlo stát i v Česku. Asociace poskytovatelů adiktologické péče (APAS) upozorňuje na neefektivnost prohibice a na riziko šíření nebezpečnějších látek.

Novela, regulující psychomodulační látky, byla předložena loni v srpnu a aktuálně je ve fázi legislativního procesu. Válek naznačil, že by o ní měl příští týden diskutovat zdravotnický výbor. Přijetí novely však může trvat měsíce a implementace regulace psychomodulačních látek pak klidně roky.

Experti na drogovou problematiku považují psychomodulační látky za méně rizikové, ale doporučují zavedení přesných pravidel pro jejich kontrolu a prodej, který by byl povolen pouze ve specializovaných obchodech a byl by nedostupný osobám mladším 18 let. Také by byla zakázána jakákoli reklama na tyto produkty.

YARphotographer / Shutterstock.com

Trestné bude i držení

Zařazení HHC mezi zakázané látky znamená, že i držení těchto produktů bude trestné, což vyvolává obavy z možných negativních důsledků, jako jsou například vysoké tresty za držení marihuany. Produkty s HHC bude nutné zlikvidovat.

Obchodníkům se zákaz nelíbí

Před možným zákazem se snažili bránit obchodníci a distributoři, někteří dokonce dobrovolně stáhli jedlé produkty s HHC ze své nabídky. Varují, že zákaz by mohl vést k přesunu obchodu na černý trh a zvýšit poptávku po nebezpečnějších derivátech.

Ministerstvo zdravotnictví se již loni v červenci pokoušelo zařadit HHC a další látky mezi zakázané substance, ale návrh nezískal podporu vlády. Místo toho vznikla zmíněná novela.