Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak se zbavit plísně na zdi? Správně větrejte a využijte čisticí přípravky i domácí prostředky

Andrey Sayfutdinov / Shutterstock.com

Plíseň v bytě není nebezpečná jen pro váš byt nebo dům, ale i pro vaše zdraví. Nejčastěji se objevuje v zimě, ve vlhkých prostorách s rozdílnou teplotou v jednotlivých částech místnosti, ke které dochází vlivem špatné izolace a nedostatečné výměny vzduchu. Na povrchu stěn se tak hromadí vlhkost a rozvoji plísně už nic nebrání. S našimi tipy tomu ale snadno předejdete a navíc odstraníte i již vzniklou plíseň.

Přečtěte si také

Jojoba je zázrakem pro pokožku. Jaké má přínosy a proč se používá v kvalitní kosmetice?

Proč je plíseň nebezpečná?

Nebezpečná je plíseň hlavně pro děti a seniory a také pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Zároveň představuje zvýšené riziko pro osoby s respiračním onemocněním, tedy astmatem, chronickou rýmou nebo například suchým kašlem. Neprospěje ale nikomu a zhoršuje i potíže se suchýma očima, ekzémy, alergie a další zdravotní problémy.

Nejčastěji jde o černou plíseň, která mimo jiné způsobuje závratě a bolesti hlavy. Výjimkou ale nejsou ani další druhy, například bílá, oranžová nebo zelená plíseň. Toxinů obsahují všechny podobné množství. Čím dříve se jich tedy zbavíte, tím lépe.

Andrey_Popov / Shutterstock.com

Prevence vzniku plísně

Jako účinná prevence funguje dostatečné větrání a udržování konstantní teploty. V zimních měsících je tedy nutné otvírat okna dokořán několikrát denně, ale jen na 5 až 10 minut, aby se vyměnil vzduch a teplota příliš neklesla.

Stejně tak se snažte celý prostor vytápět rovnoměrně a ani při odchodu z domova radiátory úplně nevypínejte. Předejdete tak vlhkosti zdiva i v kuchyni nebo koupelně. Při vaření pak nezapomínejte používat digestoř a po sprše nebo koupání otevřete okno a všechny stěny otřete do sucha.

Jak se zbavit plísně?

Babské rady

Na menší fleky by vám měly stačit domácí prostředky jako například ocet, který jednoduše smíchejte s vodou v poměru 1:4, nalijte do lahvičky s rozprašovačem a nastříkejte na skvrnu. Hned potom ale místnost dostatečně vyvětrejte, aby se v místnosti nedržel nepříjemný zápach octa. Po zaschnutí byste měli pozorovat rozdíl.

Dále velmi dobře funguje i jedlá soda. Stačí ji smíchat s trochou vody a pomocí hadříku nebo kartáčku nanést na postižené místo. A pokud máte plíseň v rozích, kam se tímto způsobem nemůžete dostat, opět pomůže rozprašovač. Ideální roztok vytvoříte z půl litru vodu a dvou kávových lžiček sody. Nebude ale tak koncentrovaný, proto ho nechte působit až dvě hodiny. A nakonec zbytky plísně i sody odstraňte kartáčem.

Afanasiev Andrii / Shutterstock.com

V akutních případech pomůže Savo

Osvědčenou klasikou mezi čisticími prostředky je Savo proti plísním. Návod k použití najdete přímo na jeho obalu, ale ve zkratce jde o to, abyste přípravek rovnoměrně nastříkali na všechny skvrny, a to ze vzdálenosti 10 až 15 cm. Pak je nutné místnost opustit a nechat prostředek alespoň 15 minut působit. Přitom nezapomeňte otevřít okno, abyste se co nejrychleji zbavili nepříjemného zápachu.

Nová výmalba

V některých případech je vlhkost v domě tak vysoká, že pomůže jen odstranění původní malby, případně i celé omítky. Tu seškrábejte a použijte vodu s příměsí chlóru či jiného čističe. Potom plíseň odstraňte fungicidním přípravkem, jak už jsme popisovali výše, a počkejte, než úplně zaschne. Nakonec aplikujte sanační nátěr (s protiplísňovým složením).