Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Průzkum: Češi na Vánoce utratí za jídlo 3500 Kč, ryba je sice stále nej, kapra však v oblibě porazilo kuře

Michaelvbg / Shutterstock.com

Kolik utratíme za jídlo na svátky? Budeme šetřit anebo si dopřejeme více než loni? Jak se změnila štědrovečerní tabule a co pro nás vlastně znamenají dobře zařízené Vánoce? Odpovědi na tyto otázky se dočtete díky prosincovému předvánočnímu průzkumu, kde se online supermarket ptal více než 1 800 českých domácností.

Přečtěte si také

Potraviny, kterými se můžete předávkovat. Pozor na mrkev, kofein, ale dokonce i ryby

Část domácností šetří, část si dopřeje

Kolik chtějí Češi letos utrácet za jídlo? Průměrně je to kolem 3 500 korun odhalil průzkum online supermarketu Košík.cz. Bližší zkoumání však ukazuje, že v jednotlivých domácnostech jsou velké rozdíly.

  • Zhruba pětina domácností plánuje utratit kolem 5 000 korun.
  • Jen o trochu méně 19 % má naopak připravené pouhé dva tisíce.
  • 6 % oslovených se dokonce chce vejít do tisíce a stejné množství
  • 6 % uvažuje o tom, že za jídlo a dobroty utratí v součtu dokonce kolem 10 tisíc.

Podobně se liší také odpovědi na meziroční srovnání útrat. Češi se shodují, že si kvůli dražším potravinám připlatí. Maximálně o pět set korun více chce utrácet 33 % domácností, 500 až 1 000 korun navíc si připraví 32 % domácností. 35 % Čechů pak očekává, že za jídlo na svátky se jejich útrata zvýší o více než 1 000 korun. Zajímavé je, že o výši útraty nerozhoduje region – odpovědi jsou podobné napříč všemi kraji Česka.

Ryba je sice stále nej, kapra však v oblibě porazilo kuře

Košík se však zajímal také o to, jak se mění hlavní chod štědrovečerní večeře. Přestože ryba se na stole objeví v 84 % případů, již dávno to není pouze kapří řízek. Z domácností, které připravují rybu, nachystá tradičního kapra pouze 55 % respondentů. 26 % pak dává přednost lososovi, 6 % tresce, 4 % candátovi, 3 % pstruhovi a zbylých 6 % Čechů jiným rybám včetně mořských plodů nebo exotického masa, jako je například to žraločí.

Ryba se navíc neobjevuje na stole jako jediné maso v 96 % případů je doplněná ještě bílým nebo červeným masem. Například kuřecí řízek se ve vánočním menu objevuje v 58 % případů a je tak nejoblíbenějším chodem, který předstihl i zmiňovaného kapra (toho v poměru ke všem domácnostem najdeme na talíři v 51 % případů).

A jaké další chody se dostaly do 10 nejoblíbenějších kromě ryb a řízků? Především bezmasá jídla. Vegetariánské řízky nebo karbanátky připravují 4 % domácností, překvapivými skokany roku se pak stali smažený sýr (3 % domácností) a sushi (1 %).

Kosik.cz

Český bramborový salát? Nesmí chybět vajíčko na tvrdo!

Zajímavý vhled poskytl výzkum také do nejčastějšího složení bramborového salátu. Ta zaručeně pravá domácí receptura bývá totiž často důvodem, proč se v některých domácnostech vyrábí hned několik variant. Asi nepřekvapí, že základem naprosté většiny bramborových salátů jsou brambory, kyselé okurky, kořenová zelenina, cibule a majonéza. Co však dál?

79 % domácností si možná trochu překvapivě neumí bramborový salát představit bez vajíčka natvrdo. Hrášek do salátu patří podle 57 % oslovených. Šunka, salám nebo slanina pak ve 45 % případů. 13 % českých domácností pak přidává jako důležitou ingredienci jablko a 8,5 % papriku.

Jak ušetřit při nákupech?

Pokud dáváte přednost tradičním nákupům v supermarketech, můžete si ceny potravin a dalšího zboží pohodlně srovnat ve svém mobilním telefonu v aplikaci Kupi.cz. Naskenováním kódu nebo zadáním položky do vyhledávání vám nákupní rádce obratem ukáže, zda je cena výhodná a kde byste případně nakoupili levněji.

Zdroj: Kosik.cz, Kupi.cz