Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dnes začal v ČR platit zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi. Nepovoluje se ani doprodej zásob

Vershinin89 / Shutterstock.com

Dnešním dnem začala platit směrnice EU, která nařizuje zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty. Výrobci upozorňují, že tabákové produkty s příchutěmi jsou mezi uživateli oblíbené a zkušenost se zákazem z USA ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám. Tabákové firmy na zákaz reagují tím, že přicházejí na trh s bez tabákovými produkty. Zákaz nezačne platit současně ve všech zemích EU, což by mohlo vést k tomu, zákazníci si tak budou pořizovat ochucený zahřívaný tabák v okolních zemích.

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Nesmí se doprodávat ani staré zásoby

Členské státy EU měly do svých právních řádů zapracovat zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi s účinností ode dneška, přičemž směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob.

Zahřívaný ochucený tabák oslovuje i mladé nekuřáky

Již v minulosti stát zakázal prodávat klasické cigarety s příchutěmi a ochucený tabák k ručnímu balení. Jedním z hlavních důvodů zákazu je stoupající popularita těchto produktů, která souvisí s tím, že část lidí je nepovažuje za škodlivé. Velmi často tak sáhnou po zahřívaném aroma tabáku i mladí nekuřáci. Lékaři však varují, že aerosol zahřívaného tabáku má velmi podobné složení toxických látek jako cigaretový kouř.

E-cigarety jsou stále populárnější. Přibývá tak i problémů s jejich recyklací

Češi jsou velkými fanoušky jednorázových cigaret. Podle nejnovějších odhadů jich vykouří asi 30 milionů kusů. Bohužel ale často nevědí, že jsou jejich baterie nabíjecí a neměly by se vyhazovat po jednom použití. A nepomáhají jim v tom ani výrobci, kteří se snaží zbavit odpovědnosti a cigarety nelikvidují, jak mají. Odpadu tak přibývá závratnou rychlostí. Přitom by mohlo jít o užitečnou surovinu využitelnou třeba při výrobě powerbank nebo akumulátorů do elektroaut.

„Baterie obsahují nikl, kobalt a samozřejmě i lithium. Jsou nabíjecí, ne na jedno použití, je tedy velká škoda, že většinou končí v koši,“ říká Tomáš Kazda, přední český odborník na bateriové technologie, který se e-cigaretám věnuje v rámci vědecké studie VUT v Brně.

Alarmující je už jen zjištění, že z nevyužitých baterií by se daly vyrobit akumulátory až do 500 elektromobilů. A pro srovnání je jejich kapacita jen desetkrát menší než kapacita baterií ve smartphonech. Tím ale výzkum teprve začíná. Celkové výsledky budou k dispozici do konce letošního roku.

Zdroj: ČTK, Ekonews.cz