Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

9 nejčastějších chyb při zalévání zahrady

Audio und werbung / Shutterstock.com

Voda je základem života, ale ne každý zahradník ji umí používat tak, aby jeho zahrada prosperovala. Zalévání není jen o tom dát rostlinám vodu, je potřeba vědět, kdy ji dát, jak ji použít a na co si dát pozor. Mnoho lidí zalévá každý den špatně, a zahrada tak pouze trpí. Nejedná se jen o amatéry, ale i o ostřílené zahrádkáře, kteří tyto chyby dělají. Představíme si nejčastější chyby při zalévání, abyste se jim mohli vyhnout.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Neznáte potřeby svých rostlin

Velkou chybou je zalévat všechny rostliny stejně. Požadavky na vodu se u různých rostlin liší, podobně jako se liší stavba jejich těla a kořenový systém. Některé vyžadují pravidelnou zálivku a vlhkou půdu, jiným to může škodit.

Zjistit nároky na zalévání u vysazených rostlin nezabere mnoho času a dá vám to jasnou představu o tom, jak je správně zalévat.

Používáte silný proud vody

Mnoho lidí zalévá zahradní hadicí, což není samo o sobě vhodné řešení, protože spotřebujete více vody. Nejlepším řešením je zalévání konví, která vám umožní aplikovat vodu tam, kde je potřeba, a rostliny u toho nepoškodíte. U velkých zahrad je to pro mnohé nemyslitelné řešení. V takovém případě je vhodné nezalévat silným proudem vody, který vede k polámání rostlin, poškození květů, nebo vám dokonce očeše ještě nedozrálé plodiny.

Fotokostic / Shutterstock.com

Zaléváte listy

Mnoho lidí zalévá shora, což je značně neefektivní. Mnohem lepší je zalévat přímo u kořenů. Zavlažování rostlin shora může vést k tomu, že se velké množství vody ztratí odpařováním ještě předtím, než se dostane na zem. Pokud na úrovni země není dostatek vlhkosti, může to způsobit, že rostliny vyvinou mělké kořeny, což je činí zranitelnějšími vůči suchu.

Nadměrné navlhčení listů může také vést k houbovým chorobám, protože se těmto patogenům nejlépe daří ve vlhkých podmínkách. Pokud postříkáte listy při zalévání během nejteplejších částí dne, může to také listy popálit. Vždy se snažte rostliny zalévat co nejvíce u země.

Vyvýšené záhony zaléváte stejně jako běžné

Rostliny pěstované v nádobách nebo na vyvýšených záhonech potřebují vodu častěji než rostliny na běžných záhonech. Proč tomu tak je? Za prvé, půdní směs používaná v nádobách a vyvýšených záhonech je navržena tak, aby v ní voda stékala rychleji než v běžném záhonu. Za druhé, jelikož je půda nad úrovní země, teplota v teplých dnech rychle stoupá a zvyšuje se odpařování. Pravidelně proto kontrolujte úroveň vlhkosti zapíchnutím vlhkoměru nebo prstu do půdy.

Zaléváte přes den

Nejlepší čas na zalévání zahrady je brzy ráno, kdy mají listy dostatek času uschnout. Zalévání během dne je méně účinné, voda se rychleji odpařuje a méně se dostává do kořenové zóny. Večer, když teploty klesnou, se odpařování opět zpomalí, ale chladnější noční teploty podporují i šíření některých listových chorob. Pokud musíte zalévat večer, vyhněte se smáčení listů.

Alexander Knyazhinsky / Shutterstock.com

Nepoužíváte dešťovou vodu

Dešťová voda je přírodní zdroj bez chemikálií a má pH, které je nejlepší pro většinu rostlin v zahradě. Snažte se dešťovou vodu zachycovat a skladovat, ať už v sudech, v nadzemních nádobách nebo třeba podzemních jímkách. Voda z vodovodu může obsahovat chemikálie, jako je chlór a fluor, které mohou být škodlivé pro některé rostliny.

Pokud musíte pro rostliny používat vodu z kohoutku, zkuste ji nechat přes noc odstát, což může pomoci rozptýlit chlór a voda bude mít vyšší teplotu než přímo z kohoutku.

Přeléváte mladé sazenice

Nově vysazené a mladé sazenice vyžadují stálý přísun vlhkosti. Každé ráno je proto lehce zalévejte a večer je zkontrolujte. Pokud se na povrchu půdy vytvoří suchá kůra, může být pro nová semena obtížné vyklíčit. Vyschne-li klíčící semeno, může zemřít. Nenechte půdu ale také příliš rozmočit. Přemokření může podporovat nemoci, které zabíjí mladé sazenice. Klíčem je udržovat půdu rovnoměrně vlhkou, ale ne mokrou, dokud mladé rostliny nevyvinou zdravé kořeny.

FamVeld / Shutterstock.com

Zemina se dostává na listy

Pokud zaléváte tak intenzivně, že kousky mokré zeminy zůstanou na listech, riskujete, že se patogeny obsažené v půdě přenesou na listy rostlin. Jestliže zaléváte hadicí, vyměňte ji za konev nebo zvolte jemné rozstřikování vody než silný proud.

Nezaléváte do hloubky

Když mnoho lidí zavlažuje, tak sleduje, jestli je půda kolem rostlin mokrá. To ale nestačí. Pokud je mokrá pouze na povrchu a nedostane se ke kořenovému systému, rostlina vám může zahynout. Dbejte na to, aby se při zalévání dostala voda až ke kořenům. Pokud si nejste jistí, zabořte do půdy prst a rázem poznáte, jak hluboko voda pronikla.

Zdroje: BHG.com, Thisismygarden.com, Homesandgardens.com