Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Víte, co pijete? Prodejci klamavě vydávají perlivá vína za Prosecco. Jak poznat to pravé?

Kateryna Mostova / Shutterstock.com

Dáte si v létě rádi sklenku Prosecca či Frizzante? A dokážete je od sebe v restauraci nebo stánku rozeznat? Lidé si totiž oba nápoje a způsob jejich servírování ještě stále pletou, čehož prodejci rádi zneužívají. Jak nedávno spotřebitele i provozovatele upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), velmi často se levnější perlivé víno klamavě (ať už vědomě, či nevědomě) vydává za dražší Prosecco. Na co si dát při nákupu pozor a jak poznat, co si ve skutečnosti kupujete?

Přečtěte si také

Báječný dezert, který proslavila Itálie: Dělá se ze smetany, čerstvého ovoce a chuť mu dodává vanilka

Prosecco vs. Frizzante

Láká vás vývěska u baru, ve vinotéce či u letního stánku na koupališti, festivalu nebo kulturní akci na vychlazené (nebo dokonce stáčené) Prosecco? Pak zpozorněte.

Zneužití chráněného názvu tohoto vína není žádnou novinkou a prodejci každoročně zkoušejí své zákazníky oklamat. Může se totiž stát, že vám do skleničky nebo kelímku přistane obyčejnější perlivé víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Prosecco: název je v rámci Evropské unie registrován jako tzv. chráněné označení původu (CHOP). Vyrábí se pouze z vybraných odrůd rostoucích v několika italských oblastech, a to metodou charmat, což znamená, že přeměna cukrů na oxid uhličitý probíhá v objemných tlakových nádobách a až poté se stáčí do lahví. Na trhu existují dva druhy, které lze od sebe většinou na první pohled rozeznat již podle lahve a jejího uzavření: šumivé (Spumante), které je vysoce natlakované, a proto je opatřené hřibovou zátkou zajištěnou drátky; a perlivé (Frizzante), které je jemnější, s nižším tlakem a obvykle šroubovacím vrškem.
  • Frizzante: pokud se nejedná přímo o Prosecco s CHOP, často se tímto názvem označují jakákoliv jemně perlivá vína, tedy třeba i česká a moravská, která byla oxidem uhličitým nasycena až dodatečně.
Kzenon / Shutterstock.com

Jak poznat v restauraci pravé Prosecco?

Je to poměrně snadné, jak vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Perlivé nebo šumivé víno označené CHOP Prosecco může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel např. v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, nikoli v zázemí dané provozovny.“ Původ vína a jeho druh si tak můžete ověřit přímo z etikety rozlévané lahve.

Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa

Není skleněná lahev? Pak zbystřete!

Naproti tomu víno, které je prodávané pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), rozlévané z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů) a s jiným než s chráněným původem, je považováno za falšované.

  • Pozor: Také nyní v létě, v případě neoznačených stáčených perlivých vín do kelímku z různých stánků, se v mnoha případech jedná o perlivá vína (Frizzante), i když nápojový lístek uvádí zdomácnělé obecné označení „Prosecco“. Můžete namítat, že je vám název jedno a i u vás doma mezi jednotlivými druhy perlivých a šumivých vín nerozlišujete. Mějte ovšem na paměti, že se tímto prodejce nejen dopouští nekalého jednání, ale také vám pravděpodobně prodává nápoj dráž, než by správně měl.
Gorloff-KV / Shutterstock.com

Jaké podmínky musí Prosecco splňovat?

Hrozny pro výrobu musí pocházet výhradně z oblastí italských provincií: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. V těchto provinciích také musí probíhat výroba a následné plnění vín do nádob, konkrétně do tradičních skleněných lahví.

Výjimku představuje přímé uvádění na trh vína „Prosecco“ baleného ve skleněných demižonech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli. Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též Spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).

Zdroje: SZPI.gov.cz, Alkohol.cz