Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zatímco veřejnost šílí z drahých paprik, ceny másla, oleje a vepřového masa potichu klesly

TanyaKim / Shutterstock.com

Veřejnost se na sociálních sítích poslední dobou baví posty a kolážemi, které se točí kolem cen paprik. Někteří jsou doslova šokovaní aktuálními cedulkami v supermarketech 140 korun za kilo u paprik, přitom zapomínají, že se jedná o sezónní zeleninu, která se do Česka v zimních měsících převážně dováží, a že ceny u těchto potravin stoupají každoročně. Nicméně už se tak vášnivě nedebatuje o cenách, které řetězce v únoru u mnoha základních potravin snížily.

Přečtěte si také

Vynikající řízek, velký jako sloní ucho: Připravte si pravý vídeňský řízek z telecí kýty, budete ho zbožňovat

Kdo se diví ceně paprik v zimě, měl by si pustit pohádku 12 měsíčků

Ceny potravin jsou velkým tématem jak mezi lidmi na sociálních sítích, tak také v politických kruzích. V posledních dnech společností nejvíce rezonuje cena papriky, jež stoupla a běžně dnes v supermarketech Češi nakoupí kilo červené papriky za 140 korun.

Podle dat nákupního rádce Kupi, který 10 let shromažďuje data z akčních letáků u nás i v zahraničí, vychází, že nejvýhodněji koupíte červenou papriku kapii v aktuálních akcích v obchodě BILLA za 69,90 Kč / 1 kg (akce platí do 7. 3. 2023), řetězec Penny pak stejnou položku promuje v akčním letáku za 89,80 Kč / 1 kg (platí do 8. 3. 2023). Přitom klasická červená paprika byla v akci letos naposledy v Makru 21. února za cenu 138 Kč / 1 kg.

Graf vývoje akční ceny červené kapie papriky

Kupi

Lidé však zapomínají, že v našich zeměpisných šířkách běžně v zimních měsících paprika neroste, a tudíž ji musíme dovážet. Ceny energií ženou nahoru náklady na pěstování i zahraniční pěstitele a někteří v důsledku toho pozastavili nebo omezili produkci na zimu mnohem více než v předchozích letech. Proto není divu, že do Česka se dováží za vyšší ceny než třeba v loňském roce. „Došlo k odstavení velké plochy skleníků po celé Evropě, především v Holandsku,“ komentuje situaci Renata Maierl z řetězce Kaufland.

„Při současných cenách energií je pěstování zeleniny ve sklenících u nás takřka nemožné, cena zeleniny by byla tak vysoká, že by ji nikdo už nekoupil. V tuto chvíli je zelenina hůře dostupná v celé Evropě,“ sdělila pak redakci Seznam Zpráv tisková mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Paprika v akci!

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v roce 2021 byla ČR soběstačná v pěstování zeleniny pouze z 32,8 %. Podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie je tedy ČR v zimě zcela závislá na dovozu, kvůli čemuž ale cenu zároveň zvyšuje drahá doprava. Tomáš Maier z České zemědělské univerzity vysvětluje, že v zimě je růst cen papriky naprosto běžný a můžeme ho sledovat každý rok.

Kdy nastane pokles cen u paprik?

S největší pravděpodobností budou ceny paprik klesat stejně, jako tomu bylo v minulých letech – s nástupem teplejší sezóny. „Dle mého cena ještě tak měsíc poroste, v květnu už cena nepochybně zamíří dolů. Bývá to tak pravidelně každý rok,“ říká optimisticky Maier. Za pravdu mu dávají i další lidé „z oboru“.

Kupi
Levnější máslo se hodí

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

Během února se snížily akční ceny některých základních potravin

Zatímco se většina lidí hroutí nad cenami paprik, u jiných potravin cena klesá. Z dat největšího nákupního rádce Kupi vyplývá, že v únoru nejvíce cena klesala v akcích u másla, oleje a vepřového masa. Zatímco kostka másla se v lednu prodávala v akcích za cenu přes 42 korun, v únoru už byla průměrná cena jen necelých 37 Kč. U rostlinného oleje je rozdíl mezi lednem a únorem v akčních letácích největších řetězců o více než sedm korun.

Kupte vepřovou kýtu v akci

Za 10 vajíček zaplatíme v akci stejně jako na začátku tohoto roku. Oproti tomu až o 10 % levněji koupíme v akci oproti lednu i citrony, které začátkem roku stály v průměru v akci přes 30 Kč / 1 kg, zatímco v únoru je v akčních letácích najdeme běžně pod 30 Kč. Levněji dnes koupíme také vepřovou kýtu bez kosti, jejíž cena se snížila průměrně o sedm procent oproti lednu a v akci jsme ji mohli koupit v únoru i pod 100 Kč za kilo. Aktuálně vepřovou kýtu bez kosti nabízí v akčním letáku řetězce Billa a Tesco za 109,90 Kč / kg.

Kupi