Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak v zimě správně větrat? S těmito tipy zabráníte vzniku plísní a ještě ušetříte

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Čerstvý vzduch potřebujeme i v zimním období, jinak nám hrozí únava a časem i zdravotní problémy. A to nejen kvůli nedostatku kyslíku, ale také přílišné vlhkosti, která zejména ve starších domech způsobuje vznik plísní. Jen musíme větrat jinak než v létě. V čem je rozdíl? A jak přitom neplýtvat drahocenným teplem?

Přečtěte si také

Budvar loni uvařil nejvíc piva v historii. Češi jdou po hořkých ležácích i ovocném nealku

Výměna vzduchu

Zatímco v létě můžete mít okno otevřené i několik hodin, v zimě je lepší větrat krátce a intenzivně, zhruba 10 až 15 minut. A pokud je to potřeba, nebojte se udělat na chvilku průvan. Potom stačí jen lehce přitopit a prostor se zase rychle ohřeje.

Nezáleží ani tak na typu a stáří oken jako na počtu lidí v bytě, velikosti místnosti nebo zdrojích znečištění. Dospělý člověk totiž za hodinu vydýchá až 25 m3 vzduchu, přičemž do běžného pokoje o velikosti 5x4 metry se vejde přibližně 50 m3 vzduchu. Dále pak frekvenci větrání ovlivňuje i to, jestli často vaříte nebo sušíte prádlo na sušáku.

Designové topení

Naopak dlouhodobé mikroventilaci se raději vyhněte, zbytečně ochlazuje rámy oken, stěny i nábytek. Pro udržení tepelného komfortu je pak nutné zapnout topení naplno a ve výsledku nevětráte jen vzduch, ale i vaši peněženku. Výjimečně to může vézt i k poškození okem, na kterých se vlivem působení studeného vzduchu vytvoří ledová vrstva.

aomas / Shutterstock.com

Větráním proti vlhkosti

Pravidelným větráním také snížíte v bytě vlhkost a zamezíte velkým rozdílům v jednotlivých částech bytu. Pokud vás zajímají konkrétní hodnoty, pořiďte si domů teploměr s vlhkoměrem, který seženete zhruba za 200 korun. Vždy ale platí pravidlo 21–50. Při teplotě 21 °C se tedy ideální vlhkost pohybuje do 50 %. A pokud větrání nepomáhá, problém může vyřešit odvlhčovač vzduchu. Nejlevnější varianty stojí pouze stovky korun a můžete je libovolně přesouvat po místnostech, ale pozor, nejsou zdaleka tak účinné jako ty, za které si zaplatíte pár tisícovek.

Výjimkou je vyhlášení smogové situace. Pokud koncentrace škodlivin dosahuje vysokých hodnot, meteorologové většinou radí nevětrat vůbec. Na chvilku to ale možné je, jen byste měli místnost alespoň na několik minut opustit. Až se vrátíte, budou už škodlivé látky pryč.

SENCOR

To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je pořídit si čističku vzduchu

Bezpečné a zdravé ovzduší doma si jednoduše vykouzlíte pomocí čističky a zvlhčovače vzduchu Sencor SHA 8640WH, který s přehledem filtruje vzduch v prostoru o velikosti až 42 m². Vzduch proudí přes vstupní filtr, uhlíkový filtr a HEPA filtr, který vyřeší až 99,97 % prachu, pylů, alergenů a plísní. Celý postup se završí spuštěním funkce UV lampy, která likviduje viry a bakterie. Nakonec lze místnost osvěžit ionizací. Přístroj, díky funkci zvlhčovače, optimálně zvyšuje okolní vlhkost a umožní pohodlné dýchání (PLENEO elektro, 8 999 Kč).

Nebezpečné plísně

Nejčastěji vznikají v místech tepelných mostů, tedy tam, odkud rychleji uniká teplo do venkovního prostředí. A nepomáhají tomu ani špatně těsnící okna, která se okamžitě začnou rosit. Zeď okolo okenních rámů pak vlhne, omítka opadává a tvoří se plíseň.