Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Všechno je dražší? Omyl, jsou i věci, které navzdory inflaci zlevňují

Drpixel / Shutterstock.com

Většina z nás už se smířila s černým scénářem, že si za vše připlatíme více. O zdražení se postaralo více faktorů, nejvíce ovšem inflace a růst cen energií, který vyhnal ceny většiny produktů a služeb. Lidé kvůli tomu utrácí stále méně, aby dokázali vyjít se svým rozpočtem. Naštěstí stále existují položky, které nezdražují nebo dokonce i zlevňují. Představíme si sortiment, který můžete stále pořídit výhodně.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Co zlevňování signalizuje?

Může jít o signál, že inflace překonala svůj vrchol a dochází ke stabilizaci na trhu. Je to vidět například u ceny paliva, která začala opět klesat a díky tomu mohou jít dolů ceny některých položek, které musely zdražit.

Je známo, že zvyšování cen se projeví tím, že lidé nakupují méně, a tak se mnoho společností snaží dělat taková opatření, aby nemusely cenu zvyšovat. Jedná se zejména o snižování nákladů, často volí efektivnější výrobu, propouští zaměstnance, zbavují se kamenných poboček, investují méně peněz do rozvoje a hledají úsporná řešení pro svůj provoz. Mnohdy také riskují menší zisk s ohledem na to, že toto nepříznivé období skončí a opět nastane doba, kdy se zisk vrátí do původních hodnot.

Když chcete koupit dětem knihy, nebojte se vyšších cen

U jakých položek dochází k poklesu ceny?

Knihy – Pokud rádi čtete, je to příjemná zpráva, nižší ceny se týkají tištěných i elektronických knih.

HiFi – Zájem o koncerty sice klesl, ale mnoho lidí si kvalitní audio vybavení kupuje i do domácnosti.

Záznamová zařízení – Další druh elektroniky, u kterého dochází ke snižování cen. Ať už potřebujete zaznamenávat videa nebo zvuk, nové vybavení pro vás bude levnější.

Sortiment pro kempování – To potěší každého zálesáka i příznivce kempování. Letos byl velký zájem o zahraniční dovolené, ale to se může s příštím rokem změnit. Díky výbavě pro kempování nemusíte utrácet za hotel a užijete si rekreaci podstatně levněji u nás i v zahraničí.

l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Počítače a televize – Zde cena neustále klesá, takže nákup těchto položek nemusíte odkládat.

Software – Lidé si většinou nekupují software, pokud nemusí. Softwarové společnosti to vědí a nabízí své programy a online služby stále levněji, připravují různé limitované akce a slevy.

Mobilní telefony a vybavení – Cena v tomto segmentu klesá jen nepatrně, ale dobrou zprávou je, že neroste, takže si můžete pořídit telefon stále výhodně.

Ubytování – V tuzemsku se s rostoucími náklady zvyšuje i cena ubytování, ale jsou místa, kde se snaží zaplnit kapacity a lákají na nízké ceny.

A co potraviny?

Cena potravin se meziměsíčně drží na stejných hodnotách nebo se nepatrně zdražuje, většinou v rámci 12 % u různých položek. Pokud je cílem nakupovat základní potraviny levně, stále platí, že je třeba sledovat akce, díky kterým je lze pořídit i za stejné ceny jako před krizí. Zde vám nejlépe pomůže náš portál Kupi.cz, se kterým snadno a rychle vyhledáte, kde jsou dané potraviny nejlevnější.

Vývoj cen nelze odhadovat

Co se týče vývoje cen, v minulosti bylo možné sledovat odhady expertů. Současná doba ovšem zamíchala do karet tolik faktorů, že je téměř nemožné odhadovat, jak se ceny u různých položek budou vyvíjet. Na ceny pohonných hmot, energie, ale i na inflaci má výrazný vliv zejména geopolitická situace, která je značně nestabilní a nepředvídatelná.