Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V září a říjnu na zahradě neotálejte a zaměřte se na tyto práce

CandyBox Images / Shutterstock.com

Když dětem skončí prázdniny, začíná jim opět režim plný povinností. To samé však platí i pro všechny zahrádkáře. Pokud jste v létě pouze sekali trávu a starali se o bazén, jakmile přijde září a říjen, měli byste si vyhrnout rukávy a připravit se na širší spektrum zahradních prací. Rozhodně nejde o období, kdy byste měli odpočívat, ale naopak byste měli veškerý čas naplno využít k tomu, abyste provedli důležité změny a připravili se na přicházející zimu. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Přečtěte si také

Jojoba je zázrakem pro pokožku. Jaké má přínosy a proč se používá v kvalitní kosmetice?

Proveďte generální úklid

Zahradu je třeba důkladně uklidit po všech vašich letních aktivitách. Měla by být naprosto čistá a nikde by se nemělo nic válet. Postarat byste se měli také o zahradní vybavení. Zaměřte se na tyto aktivity:

  • Vyčistěte dlažbu, betonové plochy, kameny, chodníčky a jiné tvrdé plochy za pomoci wapky nebo parního čističe.
  • Vypusťte a vyčistěte bazén. Pokud máte nafukovací, ukliďte ho.
  • Smotejte zahradní hadice, prádelní šňůry a případně i kabely, které jsme měli natažené k sekačce.
  • Vyčistěte gril, zahradní krb nebo ohniště, aby bylo připravené na další sezónu.
  • Důkladně vyčistěte sekačku, ruční kosu a další zahradní nářadí.
  • Vyčistěte a ukliďte zahradní nábytek.
  • Opravte, natřete nebo vyčistěte plot, zahradní konstrukce a skleník.
Silák, který zatočí se špínou

Udržujte zahrádku

Rajčata, fazole a cukety zalévejte střídmě, protože se jejich produkční období chýlí ke konci. I nadále pravidelně zalévejte podzimní a zimní zeleninu a ujistěte se, že ovoce a zeleninu taktéž pravidelně sklízíte. Když plodiny včas nesklidíte, objeví se hniloba, plíseň nebo různé choroby.

Dále vytrhejte všechny odumírající rostliny, plevel a také dejte pryč starý mulč. Zahradu je třeba zrýt rýčem nebo okopat motyčkou. Pokud máte velkou zahradu, použijte kultivátor. I přerostlé stromy je třeba ostříhat nebo jim ořezat suché větve.

Krasula / Shutterstock.com

Připravte trávník na sezónní změny

Připravte svůj trávník na zimu provzdušněním, vertikutací, hnojením a přeséváním. Vertikutátor byste měli používat zjara a na podzim, právě teď je tedy nejvyšší čas. Až přijde jaro, tráva bude svěží, hustá a plná vitality. Poslední sekání trávy nedělejte na nejnižší výšku, ale spíše na střední, aby byl přes zimu silnější a byl vidět. Pokud vám po létě zbyla na zahradě lysá místa, je třeba na ně položit nové travní semeno.

Postarejte se o svůj trávník – na jaře se vám odmění

Sázejte stromy, keře a rostliny

Zasaďte podzimní stromy a keře. Vzhledem k tomu, že je půda stále teplá od letního slunce, ale vlhká od podzimního deště, je ideální čas na výsadbu. Také jde o ideální období pro zasazení ovocných keřů, jako jsou maliny a černý rybíz. Můžete vysadit také růže a popínavé rostliny, případně jarní cibuloviny, jako jsou krokusy, chryzantémy a jiřiny. Abyste si zaručili, že příští jaro budete mít na zahradě kvetoucí stromy a rostliny, musíte je letos na podzim včas zasít a zasadit. Čím dříve je koupíte, tím jsou čerstvější a bude z čeho vybírat.

Prořezávání stromů bude hračka
iMarzi / Shutterstock.com

Odneste rostliny a přesaďte je

Společně s klesajícími teplotami včas přeneste rostliny v květináčích do interiéru. Nečekejte, až začne mrznout, to už může být někdy pozdě. Také jde o ideální čas pro přesazování. Pokud se vám už rostliny tlačí v květináči nebo přerostly a potřebují víc místa, neotálejte.

Pusťte se do sadby – je nejvyšší čas

Uklízejte listí

Uklízejte veškeré spadané listí – použít můžete samozřejmě běžné hrábě nebo ho můžete sebrat i sekačkou s košem. Stále populárnější je použít vysavač na listí nebo fukar, se kterým lze listí odstranit z míst, kde ho nechcete. Pokud na trávníku zůstane v hustých hromadách, zabije trávu pod sebou a zanechá nepořádek. Nahromaděné bude také přitahovat slimáky a rostliny u něj mohou začít hnít. A navíc po něm můžete i uklouznout.

Tip: Zahradní vysavač a fukar Fieldmann FZF 4008-E (Planeo Elektro, 899 Kč) pomocí silného proudu větru nafouká spadané listy do jednoho místa, vyžene je i z těžko dostupných zákoutí a ušetří tak hodiny namáhavé práce s hráběmi. Při zařazení zpětného chodu, k němuž stačí jediný pohyb páčkou, funguje jako vysavač. Listí z nafoukané hromady nasaje do připevněného vaku, cestou je rozdrtí, a připraví tak ideální materiál na kompost. Zahradní foukač se ale uplatní i jinde v okolí domu – snadno s ním odklidíte prachový sníh nebo vyfoukáte z dvorku piliny po řezání dříví!

Monkey Business Images / Shutterstock.com

Sbírejte semena

Spousta rostlin je ve správné fázi, aby na podzim poskytla semena. Ta skladujte nejlépe v papírových sáčcích a obálkách. Nejprve je ale vysušte – nechte je na novinách na chladném a suchém místě. Poté budou připraveny k uskladnění na jarní výsev. Jen nezapomeňte označit sáček nebo obálku, abyste věděli, jaká semena máte.

Pokud vám schází zahradní vybavení, inspirujte se v hobby letácích, které máme na Kupi.cz, a pořiďte si je za výhodnou cenu.