Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Slavnou chilli omáčku s kohoutem teď v regálech nenajdete! Srirachu si ale vyrobíte i doma

calimedia / Shutterstock.com

Pálivá omáčka sriracha je mezi ostatními ikonickou legendou. Zářivě červená lahev se zeleným vrškem a logem kohouta má své stálé místo v mnoha kuchyních i restauracích. Nebo spíše měla. Výrobce se totiž potýká s dlouhodobým výpadkem a není jisté, kdy se originální sriracha na pultech zase objeví. Přečtěte si příběh této slavné omáčky i tipy na její alternativy, které se aktuálně dají koupit. Nebo si zkuste podle našeho receptu vyrobit tuto fermentovanou chilli omáčku doma.

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Nejslavnější pálivá omáčka je jen jedna

Receptura slavné omáčky pochází z Thajska, konkrétně z města Si Racha, po kterém získala i svůj název. K její výrobě se používají prvotřídní červené papričky Jalapeño, česnek, sůl, pepř a ocet.

O celosvětovou popularitu srirachy se zasadil David Tran, který ji začal prodávat v Los Angeles poté, co v roce 1978 uprchl z Jižního Vietnamu. Pálivá omáčka, kterou nejprve po pár kusech prodával ve své dodávce, si během 80. let rychle získala popularitu a dnes má společnost Huy Fong Foods hodnotu kolem 150 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). A to i přesto, že Tran za celou dobu nikdy neinvestoval do žádné reklamy, ani si nenechal název „Sriracha“ patentovat. Jeho cílem zkrátka bylo vždy pouze vyrábět kvalitní a čerstvou pálivou chilli omáčku.

Kupte si ji hned, jak se objeví
  • Originální Srirachu poznáte podle loga kohouta. Tran si ho jako symbol vybral na základě svého narození – rok 1945 byl podle vietnamského zvěrokruhu rokem kohouta. Název společnosti Huy Fong je zase podle jména lodi, na které zakladatel značky připlul do Ameriky.
  • Největší popularitě se omáčka dodnes těší v USA. V roce 2009 ji časopis Bon Appetit prohlásil za ingredienci roku.
Joshua Resnick / Shutterstock.com

Sriracha není! Výrobce zradilo počasí

I přes svou slávu se ovšem společnost potýká v současné době s velkými potížemi. Regály, kde běžně září záplava červeno-zelených lahví s kohoutem, zejí prázdnotou.

O možném výpadku svých produktů informovala společnost Huy Fong Foods již před dvěma lety, nyní se problémy vlivem nepříznivého počasí, které zmařilo jarní úrodu papriček, prohloubily. Nedostatek originálních omáček pociťují zákazníci i restaurace po celém světě.

„Momentální povětrnostní podmínky ohrožují kvalitu papriček, kvůli čemuž nyní čelíme ještě závažnějšímu výpadku chilli. Bohužel, vzniklou situaci není v našich silách nijak ovlivnit a bez této esenciální ingredience nejsme schopni naše produkty vyrábět,“ omluvil se výrobce ve své oficiální zprávě pro odběratele z dubna 2022. Další objednávky na novou várku omáček by měla firma začít přijímat nejdříve v září, záležet bude na stavu podzimní sklizně.

Dochucovadla v kuchyni nesmí chybět

Místo kohouta orel nebo husa

Na trhu dnes existuje celá řada jiných sriracha omáček, většina z nich je díky podobnému vizuálu od originálu téměř k nerozeznání. Nejčastěji narazíte na omáčky s kulatým logem orla (Sriracha UNI Eagle), husy (Sriracha Flying Goose) nebo křídel (Sriracha Tuong Ot).

  • Originální omáčku s logem kohouta nyní kvůli celosvětovému výpadku koupíte jen výjimečně. Pozor na různé podezřelé a předražené předprodeje ze zahraničních webů.

Další výrobky hledejte v obchodech a na internetu pod značkami Real Thai, Asia World či Exotic Food. Vyzkoušet můžete i různé varianty, jako je například sriracha ze zelených papriček nebo chilli-mayo (oranžová majonézová).

Sergii Koval / Shutterstock.com

Recept: Domácí sriracha omáčka

Pokud si chcete vyzkoušet vyrobit svou vlastní, inspirujte se naším receptem. Samozřejmě, nikdy nebude chutnat jako kupovaný originál, a to především kvůli použitým papričkám. Do pravé se dávají červená (tedy plně zralá) Jalapeña, která – pokud si je doma nepěstujete sami – jsou u nás v čerstvé podobě velmi těžko k sehnání. Častěji narazíte na Jalapeña zelená, nebo červené pálivé papričky jiných odrůd.

Budete potřebovat:

  • 300 g červených Jalapeño (nebo jiných středně pálivých červených chilli papriček)
  • 2 stroužky česneku
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 ml rýžového nebo jablečného octa
  • sůl a pepř
Skvěle vynikne v asijských pokrmech

Postup:

  1. Chilli papričky zbavte stopky a rozmixujte spolu s česnekem, solí, cukrem a několika lžícemi vody na hrubší pyré.
  2. Pyré dejte do čisté sterilované skleněné nádoby, zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém a temném místě fermentovat cca 5–6 dní (první bublinky by se měly objevit po dvou až třech dnech). Každý den alespoň jednou promíchejte plastovou nebo dřevěnou vařečkou a opět zakryjte.
  3. Fermentovanou směs poté rozmixujte dohladka a propasírujte přes husté sítko. Vlijte do pánve, přidejte ocet, přiveďte k varu a nechte zhoustnout.
  4. Počkejte, až hotová omáčka trochu zchladne a podle vlastních preferencí ještě dochuťte cukrem, solí, pepřem nebo octem. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici.