Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stromové rajče z peruánských And? Ochutnejte tamarillo

marcin jucha / Shutterstock.com

Už jste viděli růst rajče na stromě? Netaháme vás za nohu, v Andách roste ovoce, které je nápadně podobné rajčeti a trhají ho rovnou ze stromu. Tamarillo je exotickým ovocem, které můžete pěstovat i v našich podmínkách. Je fascinující nejen svou podobou, ale také unikátní chutí, nutričním profilem a zdravotními přínosy. Rychle se rozšiřuje do celého světa a možná by nemělo chybět ani na vaší zahradě.

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Exotické rajče, které se podobá švestkám

Stejně jako rajče, i tamarillo pochází z čeledi lilkovitých. Rajčeti je podobné zejména tehdy, když se rozkrojí nebo ochutná – ucítíte zvláštní rajčatovou chuť říznutou zajímavým nádechem exotického ovoce.

Celým názvem lilek rajčenka je strom, který může dorůst až do výšky 5 metrů a jehož plody připomínají švestky vejčitého tvaru, které hrají v barvách od červené až po oranžovou nebo fialovou. Dužina má oranžovou až žlutou barvu s tmavými semínky. Samotný strom má poměrně velké listy, které mohou být dlouhé až 30 cm a široké až 10 cm.

Pochází z peruánských And a můžete ho pěstovat i u nás, ale obvykle nevyroste do takových rozměrů jako ve svém přirozeném prostředí. Nesnese teploty blížící se k bodu mrazu a plodit začne až po dvou letech.

Cecilia Di Dio / Shutterstock.com

Jak ho konzumovat?

Tamarillo dozrává až po sklizni a můžete ho jíst jak syrové, tak i tepelně upravené. Plody nebývají větší než 8 centimetrů a sbírají se i se stopkou. Než ho poprvé ochutnáte, zbavte ho slupky, která je hořká a zbytečně by vám v ústech zanechala nepříjemnou pachuť. Jelikož je pevná a dužina také, ovoce se snadno převáží, aniž by se poškodilo a rychle shnilo.

A jak ho nejlépe využít? Použít ho můžete stejně, jako běžné rajče, tedy například do salátů, na oblohu, na gril nebo do různých omáček či třeba do smoothie. Udělat z něj můžete také džem nebo čatní.

Kam zajít pro rajčata za dobrou cenu?

Nutriční hodnoty

Plody jsou zásobárnou mnoha vitamínů, minerálů a dalších složek, díky kterým si toto ovoce získalo takovou popularitu. Z vitamínů zde najdeme vitamíny C, A a E, folát, pyridoxin, kyselinu pantotenovou, thiamin, riboflavin a niacin. Také obsahuje vlákninu, sodík, draslík, vápník, mangan, měď, zinek, selen, fosfor, hořčík a železo. Nejlepší je, že tamarillo neobsahuje žádný cholesterol.

Lunov Mykola / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

  • Podpora trávení – Tamarillo obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínů skupiny B, což je velmi prospěšné při metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků. Kromě toho může vláknina obsažená v ovoci podporovat pohyb střev, což zajišťuje správné vylučování stolice. Tím předchází riziku různých typů problémů souvisejících s trávením, jako je zácpa a plynatost.
  • Zmenšuje riziko rakoviny – Vzhledem k vysokému množství obsažených antioxidačních sloučenin, jako jsou vitamíny C, A a E, je velmi prospěšné pro naše celkové zdraví a také pomáhá předcházet různým typům rakoviny. Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům a neutralizují je, takže by neměly oxidačně poškozovat naše zdravé buňky.
Vsaďte na exotiku
  • Zlepšuje zrak – Jde o ovoce vysoce bohaté na vitamín C, A a beta-karoten, což je velmi prospěšné pro zdraví očí. Pravidelná konzumace může snížit riziko různých očních problémů, jako je šedý zákal.
  • Snižuje zánětlivost – Má výrazné protizánětlivé vlastnosti, což je velmi prospěšné pro snížení bolestí a otoků. Vzhledem k vysokému obsahu mědi působí protizánětlivě a pravidelná konzumace může snížit různé typy problémů souvisejících se záněty, jako je artritida.
  • Zlepšuje zdraví pokožky – Vysoký obsah antioxidantů pomáhá zabraňovat projevům stárnutí pokožky, jako jsou vrásky a tmavé skvrny.
  • Posiluje imunitní systém – Vysoké množství vitamínu C a folátů je velmi prospěšné pro náš imunitní systém. Vitamín C pomáhá chránit naše tělo před cizími vetřelci, jako jsou bakterie a viry, tím, že zlepšuje produkci bílých krvinek a také pomáhá předcházet oxidativnímu poškození buněk.
  • Zlepšuje funkci mozku – Vysoké množství vitamínu C, mědi a kyseliny listové je velmi prospěšné pro náš mozek. Vitamín C pomáhá předcházet riziku Alzheimerovy choroby nebo jiných mozkových potíží.
Gekko Gallery / Shutterstock.com
  • Zabraňuje cukrovce – Ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny a kyseliny chlorogenové, což je velmi prospěšné pro naše tělo. Taktéž pomáhá předcházet různým typům chronických onemocnění souvisejících se zdravím, jako je diabetes 2. typu.
  • Snižuje hladinu cholesterolu – Pravidelná konzumace může díky přítomnosti vlákniny snížit hladinu cholesterolu, což podporuje náš kardiovaskulární systém.
  • Pomáhá při hubnutí – Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a vody pomáhá udržovat váhu pod kontrolou a také usnadňuje snižování tělesné hmotnosti.
  • Zabraňuje anémii – Vzhledem k vysokému množství železa je velmi dobré pro naše celkové zdraví a pomáhá předcházet anémii.
  • Vysoké množství antioxidantůChrání naše tělo před volnými radikály, které způsobují oxidativní poškození našich buněk.
  • Snižuje krevní tlak – Vzhledem k přítomnosti draslíku je toto ovoce velmi dobré při snižování krevního tlaku a prevenci různých typů problémů s ním souvisejících. Draslík působí jako vazodilatátor, což znamená, že pomáhá snižovat napětí z krevních cév a zajišťuje hladký průchod krve.
  • Posiluje kosti – Minerály jako vápník, fosfor a železo jsou důležité pro udržení silných a zdravých kostí. Toto ovoce je dobrým zdrojem těchto minerálů, a proto jeho konzumace pomáhá zlepšovat hustotu kostí a předcházet poruchám, jako je osteoporóza.