Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak nejlépe ošetřit štípance od hmyzu a jak jim předcházet?

PKpix / Shutterstock.com

Užíváte si příjemnou procházku v přírodě a najednou ucítíte pichlavou bolest. Kousnutí hmyzem už zažil každý, někdy nepříjemně zabolí a někdy si ho všimnete jen díky oteklému nebo zarudlému místu na pokožce. Většina hmyzích štípanců je zcela neškodná, ale v některých případech může štípnutí způsobit alergickou reakci nebo vyvolat závažné onemocnění, jako je lymská borelióza či malárie.

Přečtěte si také

Na sladké moc nejste? Zkuste rebarboru naslano. Překvapí vás ve slaném koláči nebo čatní, které skvěle doplní maso

Prevence před pokousáním hmyzem

Obzvláště v letních měsících byste měli dodržovat základní opatření, která minimalizují riziko hmyzího kousnutí.

  • Buďte vhodně oblečení – Když se pohybujete na místech s vysokým výskytem bodavého hmyzu, mějte lehké a vzdušné oblečení, které zakrývá co nejvíce těla.
  • Vyhýbejte se rizikovým místům – Pokud víte, že je v blízkosti vosí hnízdo nebo včelí úl, vyhněte se mu. Stejně tak se vyhněte vysoké trávě nebo například stojatým vodám, kde se k večeru obvykle vyskytuje mnoho komárů.
  • Noste s sebou kartu na klíšťata – Vždy u sebe mějte pinzetu nebo kartu na klíšťata – je malá a vejde se snadno do kapsy i do peněženky. Když na sobě klíště najdete, jeho rychlé odstranění je ze všeho nejdůležitější.
  • Používejte repelent – S repelentem nešetřete a opakovaně ho aplikujte pokaždé, když plánujete výlet do přírody nebo na jiná místa, kde je vysoká koncentrace hmyzu.
Nedejte hmyzu šanci
  • Nepoužívejte silné parfémy – Silné vůně dokážou přilákat mnoho hmyzu, snažte se proto používat deodoranty bez parfemace.
  • Pohybujte se pomalu – Letí ve vaší blízkosti sršeň, čmelák nebo jiný bodavý hmyz? Vyvarujte se rychlých pohybů, které by ho mohly podráždit.
encierro / Shutterstock.com

Jak na hmyzí štípance, když máte jen mírnou reakci?

Mírnou reakcí je myšleno, když místo pouze zarudne, lehce oteče nebo svědí. V takovém případě zvolte následující postup:

  1. Jako první se přesuňte na bezpečné místo, abyste se vyhnuli dalšímu kousnutí nebo bodnutí.
  2. Štípanec od včely? Pokud v místě zůstalo žihadlo, vyjměte ho. Následně pokožku omyjte mýdlem a vodou.
  3. Nateklý nebo bolestivý štípanec? Místo chlaďte, nejlépe ledovým obkladem, aby se snížil otok a bolest. Ideální doba je 10–20 minut.
  4. Pokud je zranění na paži nebo noze, zvedněte ji.
  5. Na postiženou oblast naneste ocet, pastu z jedlé sody, hydrokortizonovou mast nebo jiný přípravek, který je vhodný na hmyzí štípance.
  6. Svědivý štípanec? Místo si neškrábejte, jinak hrozí riziko infekce. Pokud vás trápí silné svědění, užívejte antihistaminika, v případě bolesti pak léky na bolest, třeba ibalgin nebo ibuprofen.
  7. Do několika dnů by měly veškeré známky kousnutí nebo bodnutí zmizet.
  8. Pokud se otok zhorší, začne vykazovat známky infekce nebo se necítíte dobře, vyhledejte lékařskou pomoc.
Máte klíště? Myslete na bezpečnost i při jeho vytahování

Kdy vyhledat lékaře?

Ať už se vydáváte kamkoliv, mějte u sebe vždy mobilní telefon – jsou totiž situace, kdy je potřeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Které to jsou?

  • Kousnutí do krku nebo do jazyka
  • Sípání nebo potíže s dýcháním, potíže s polykáním
  • Oteklý obličej, ústa nebo hrdlo
  • Pocit nevolnosti nebo nemoci
  • Rychlý srdeční tep
  • Závratě nebo pocit na omdlení, ztráta vědomí
Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Pozor na jedovatý hmyz v zahraničí

Při cestování do zahraničí se pochopitelně můžete dostat do kontaktu s hmyzem, který se u nás nevyskytuje, například s jedovatými pavouky, štíry, různými druhy vos a brouků. V exotických destinacích vždy myslete na správné oblečení, v interiéru se chraňte sítěmi do oken, moskytiérami nebo odpuzovači hmyzu.

Nejvíce zranitelné jsou vždy děti – poučte je proto, jak se mají chovat a kam nemají chodit. U malých dětí je riziková konzumace sladkých potravin, ať už jde o zmrzliny, ovoce nebo různé sladkosti. Jde o silné lákadlo zejména pro vosy, které by je mohly ohrozit.

Před cestou na jakékoliv neznámé místo se informujte, na jaké druhy hmyzu můžete narazit a jak se před nimi chránit. Jestliže jste alergičtí na hmyzí bodnutí, noste u sebe neustále potřebné léky.

Tip: Pokud se chystáte na delší výpravu do přírody, natož pak v zahraničí, předem navštivte blízkou lékárnu a zásobujte se potřebnou výbavou proti hmyzu i štípancům.