Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Milujete karamelky? Připravte si je doma podle našich receptů

Ulyana Khorunzha / Shutterstock.com

Věděli jste, že tolik oblíbené karamelky si můžete připravit i doma a jen ze tří základních ingrediencí? V našem článku pro vás máme hned několik receptů na oblíbené karamelové bonbony, které budou chutnat celé rodině.

Přečtěte si také

Vánoční andělská očka jako od babičky. Jemné cukroví, které se rozpouští na jazyku

První příprava karamelu sahá až do středověku. Už v této době lidé objevili cukrovou třtinu a snažili se ji smažit na ohni. Tehdejší karamel jen matně připomínal ten dnešní, který cukráři získávají rozpuštěním cukru. Karamelové bonbony jsou oblíbené už několik generací, a to ve všech formách – měkké i tvrdé.

Domácí měkké karamelky ze tří základních ingrediencí

K přípravě měkkých a velmi chutných karamelek budete potřebovat:

  • 400 g cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 40 g másla
marcin jucha / Shutterstock.com

Postup je velmi jednoduchý, nejdříve smíchejte vychlazenou smetanu s cukrem a následně uveďte k varu na mírném ohni. Směs nezapomeňte neustále míchat. Jakmile začne hnědnout a pomalu houstnout, je čas hrnec z ohně odstavit. Následně přidejte máslo a vyšlehejte do hladké hmoty.

Pro vytvoření pravidelných bonbonů využijte formičky na led nebo celou směs rozetřete na pečicí papír a nakrájejte. Následně dejte přibližně na hodinu do lednice. Po vychlazení jsou karamelky připravené ke konzumaci.

Vyzkoušejte medové karamelky a pořiďte med v akci

Medové karamelky

Pro vytvoření medových karamelek si připravte následující suroviny:

  • 250 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g medu
  • 7 lžic vody
  • máslo

V hrnci smíchejte cukr, med a vodu, přiveďte za občasného míchání k varu a nechte povařit 2–3 minuty. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu ve druhém hrnci. Následně do vařící smetany postupně přidávejte směs s medovým karamelem. Jakmile bude směs dokonale hladká a hnědá, přidejte lžíci másla a odložte hrnec z plotýnky. Karamelky nalijte do formy nebo na pečicí papír a nechte vychladnout.

Africa Studio / Shutterstock.com

Vyzkoušejte také makové a ořechové karamelky

Karamelky si můžete připravit také s mákem nebo ořechy. Postup je velmi podobný, jako tomu bylo u předchozích receptů. Budete potřebovat:

  • 300 g cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • ½ hrnku máku nebo ořechů

Opět si připravte hladkou karamelovou směs jako u předchozích receptů. Po stažení z ohně přidejte ořechy nebo mák a důkladně rozmíchejte. Směs nalijte do formiček nebo na pečicí papír. V případě, že jste zvolili vylití na pečicí papír, nezapomeňte bonbony rozkrájet. Po vychladnutí by se totiž s karamelovým plátem velmi špatně pracovalo.

Tip: Zabalte vyrobené bonbony do celofánu a potěšte své blízké. Můžete také vyzkoušet směs vylít do silikonových formiček, přidat špejli a překvapit děti chutným karamelovým lízátkem.

Dostali jste na karamelky chuť, ale nechce se vám trávit čas jejich přípravou? Nevadí! Podívejte se na nabídku obchodů a najděte si balení karamelových bonbonů v akci.