Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Německý módní řetězec Orsay je v insolvenci

Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Pandemie koronaviru dolehla i na módní řetězec Orsay. Po německé mateřské společnosti Ordia se do insolvence dostala i dceřiná firma v Rakousku, dluží totiž přes 15 milionů eur. V Německu konkurz probíhá už od ledna a ke 30. dubnu bylo uzavřeno 79 poboček a propuštěno přes 200 zaměstnanců. Podaří se najít nového investora a zabránit krachu? A jaký to bude mít dopad na české pobočky?

Přečtěte si také

Rýžový olej je zdravou alternativou pro vaření, která má celou řadu výhod

Dopady koronavirové krize

„Před pandemií jsme byli stále v plusu,“ tvrdí mluvčí společnosti Wolfgang Weber-Thedy. Už v roce 2008 ale Orsay rušilo desítky pracovních míst a proběhlo také několik stávek zaměstnanců. Je tedy patrné, že potíže vznikly ještě před kovidovou krizí a po ní se jen zhoršily.

Kamenné obchody v Baden-Badenu, Jehlu, Rastattu a v mnoha dalších městech zavírá řetězec hlavně proto, že se nepodařilo vyjednat nižší nájemné, a to ani na přechodnou dobu.

Nemáte co na sebe? I řetězce nabízí dostupné módní kousky

Konec, nebo restrukturalizace?

Loni došlo k částečné reorganizaci firmy, kterou podpořil také německý vládní fond WSF, který poskytl úvěr ve výši 33 milionů eur. Bohužel to nestačilo a Ordia začátkem letošního roku skončila v konkurzu. Nyní je osud společnosti nejistý, přesto se o ni zajímá hned několik potenciálních investorů. „Právě probíhají finální jednání se zájemci a včas se k tomu vyjádříme,“ potvrzuje Weber-Thedy.

Už teď je ale jisté, že bude potřeba změnit celý obchodní model, jinak se Orsay ještě dlouho do zisku nevrátí.

Have a nice day Photo / Shutterstock.com

Orsay ve světě i u nás

Firma Ordia vznikla v německém Willstättu v roce 1975 a vždy se zaměřovala výhradně na dámské oblečení. Dnes má po celém světě téměř 700 poboček, z toho zhruba 200 na území Německa. Aktuálně ji vlastní francouzská rodina Mulliezových, které patří i další známé módní řetězce, například Pimkie nebo Decathlon. Za zmínku určitě stojí i fakt, že 80 % z celkových 3 500 zaměstnanců tvoří ženy.

V České republice nyní najdeme přibližně 60 prodejen Orsay, přičemž první z nich byla otevřena před více než 20 lety. Velké oblibě se u nás nicméně těší i internetový obchod této značky.