Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

ČOI nařídila stáhnout z trhu nebezpečné respirátory. Nesplňují požadavky na průnik částic

Canva

Česká obchodní inspekce odhalila na trhu respirátory, které nesplňují požadavky kladené na ochranné pomůcky dýchacích cest typu FFP2. Respirátory značek TEX-TECH a SAN BANG mají větší celkový průnik a průnik filtračním materiálem a nejsou tak vhodnou ochranou dýchacích cest proti covidu-19 a dalším virům. ČOI nařídila stáhnout tento výrobek z trhu a výsledky šetření oznámila Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Přečtěte si také

Společně s nákupem si domů snadno přinesete i brouka potemníka. Zbavit se ho není vůbec sranda

ČOI objevila nevyhovující respirátor

Česká obchodní inspekce objevila na trhu ochranu dýchacích cest, respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS.

Jde o bílou filtrační polomasku z dílny společnosti TEX-TECH s.r.o. skládající se z 5 vrstev netkané textilie. Jedná se o zdravotnický materiál dle směrnice 93/42/EHS a osobní ochranný prostředek podle nařízení 2016/425 s označením CE.

ČOI

Respirátor neprošel na průnik částic

Výrobek firmy TEX-TECH s.r.o., model 01102020/T, výrobní série 10072020, podrobila ČOI laboratorním zkouškám na celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor. Respirátor neprošel zkouškou chloridem sodným a parafínovým olejem. Vzhledem k tomu, že filtrační polomaska má větší celkový průnik a průnik filtračním materiálem, nemůže uživatele účinně chránit před pevnými částicemi a kapalnými aerosoly. Výrobek také nesplňuje požadavky označení CE a požadavky na návod pro spotřebitele. ČOI proto uložila výrobci zákaz dodávat tento respirátor na trh a zároveň nařídila stáhnout jej z trhu.

ČOI
Vyzrajte na špínu i bakterie

Nevyhovuje ani další značka

Respirátor značky TEX-TECH s.r.o. přitom není jediná nevyhovující ochrana dýchacích cest, kterou ČOI objevila. V době kontroly byl na internetu nabízen pod názvem OOP KN95 Respirátor FFP2/KN95 též respirátor výrobce SANBANG®. Ani tento výrobek nesplňoval požadavky na celkový průnik materiálu a nebyl tak v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích.

I tomuto výrobci proto ČOI uložila zákaz prodeje tohoto výrobku a jeho stažení z trhu. Informace o obou nevyhovujících výrobcích byly nahlášeny kontaktnímu místu MPO a zveřejněny v systému Safety Gate, který varuje spotřebitele před nevhodnými nepotravinářskými výrobky.