Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pomozte životnímu prostředí! 3 tipy, jak zredukovat množství obalů při nákupech

Canva

Co si představíte pod pojmem „pomoc přírodě“? Někteří vyrazí sázet stromy, jiní jdou čistit okolí od odpadků. Životnímu prostředí lze ovšem pomáhat i mnohem snadněji, třeba tak, že omezíte množství produkce plastového odpadu v domácnosti. Nejvíce ho zpravidla pochází z igelitových sáčků a tašek z nákupů – a proto vám poradíme, jak je můžete snadno zredukovat.

Přečtěte si také

Tipy, jak se stát hvězdou grilování! Neotvírejte zbytečně často gril a špejle na špíz namočte přes noc do vody

Stále chodíte bez tašky?

Ne každý u sebe neustále nosí nákupní tašku – mnohdy jdeme nakoupit zcela spontánně, kvůli hladu či nečekaně prázdné lednici. A jelikož nákup leckdy nechceme táhnout v náruči, sáhneme po igelitce z obchodu.

Pomocí jednoduchých vychytávek nicméně můžete jejich nákupu předejít – vyberte si, která z těchto tašek se k vám bude hodit nejlépe, a nečekaný nákup vás už jen tak nezaskočí.

  • Nákupní taška v klíčence – tato rozkládací taška na klíčích je praktickým doplňkem připraveným k okamžitému použití.
  • Síťovka – populární lehká taška lze hravě složit do kapsy, ale také třeba do peněženky. O její oblíbenosti navíc svědčí i to, že už existuje více než 100 let.
  • Nákupní taška do auta – vozte s sebou ve voze skládací nákupní košík, díky kterému už nebudete potřebovat ten z obchodu a také si nebudete muset kupovat igelitky. Díky stabilnímu tvaru se vám navíc v autě jen tak nepřevrhne.
Canva

Kde nakoupíte bez tašky?

Když mohou být vratné přepravky na pivo, proč to samé neudělat s taškami? S něčím takovým přišel online supermarket Rohlík, který začal používat tašky vyrobené z recyklovaných lahví. Je u nich vratná záloha 250 Kč a při každém dalším nákupu je můžete vrátit kurýrovi.

Ekologický přístup zvolilo také Tesco, které zjistilo, že Češi použijí za rok přes 300 igelitových tašek a 89 % se použije jen jednou. Dalo si proto za cíl, že to změní a u online nákupu si můžete zvolit nákup bez tašky. U nákupu s ní se počítá poplatek 15 Kč, zatímco u nákupu bez ní neplatíte nic.

Chodíte často na větší nákup?

Nakupujte v bezobalových obchodech

Bezobalové obchody fungují na jednoduchém principu – přinesete si vlastní nádoby, do kterých zboží nakoupíte, zvážíte je a nalepíte na ně štítek s jejich hmotností. Když následně přijdete k pokladně, prodavač může zboží zvážit a odečíst hmotnost obalu. Některé bezobalové prodejny zvolily i řešení v podobě papírových sáčků nebo jiných možností. Jaké bezobalové prodejny můžete využít?

  • Albert – ve vybraných prodejnách testuje bezobalový prodej suchých potravin. Do papírových sáčků si zde můžete navážit luštěniny, ořechy a různé suché plody.
  • DM – tyto drogerie se nachází v mnoha větších městech a řada z nich disponuje plnícími stanicemi, ve kterých si můžete „natočit“ ekodrogerii značky Yellow & Blue.
  • Bezobalu – tato nezisková organizace provozuje bezobalové prodejny, konkrétně má tři pobočky v Praze.
  • Nebaleno – tyto prodejny nabízí bezobalový prodej potravin, kosmetiky a eko drogerie. Nachází se v Praze a zajišťují i rozvoz.
  • Zvaž to – jde o brněnský bezobalový obchod s drogerií, přírodní kosmetikou a potravinami.

Bezobalové obchody se neustále rozrůstají a nabývají na popularitě, proto se vyplatí čas od času zkontrolovat, jestli se nějaké nenachází i ve vašem městě či okolí.

Canva

Opakovaně použitelné obaly

Než sáhnete po mikrotenovém sáčku, zvažte použití opakovatelně použitelných obalů. Nabízí je stále více obchodů, jejich cena se pohybuje v řádech nižších desítek korun a představují možnost, jak snadno uchovávat nejen ovoce a zeleninu, ale také pečivo.

V Albertu najdete balení 2 kusů znovupoužitelných sáčků, které mají nosnost 5 kg. Podobné sáčky nabízí také Penny, v němž si můžete vybrat jak praktický „ovosáček“, tak i bavlněné a polyesterové tašky. Dále je najdete i v Lidlu, Tescu a nabízí je i mnoho dalších prodejen.