Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Želatina je pro tělo mimořádně přínosná, proto by neměla chybět v jídelníčku. Jak ji připravit?

Canva

Fascinovaly vás vždy ty vlnící a třesoucí se dezerty? Možná si raději pochutnáte na lahodném aspiku. Všechny tyto dobroty mají jedno společné –⁠ k jejich výrobě se využívá želatina. Ať už na vás působí jakkoliv chemicky, jde o látku přírodního původu, která je velmi zdravá, a připravíte si z ní širokou škálu skvělých receptů.

Přečtěte si také

Třídíte šatník? I kuchyně to potřebujte! Nemilosrdně se zbavte zbytečností a udržte v ní pořádek jednou provždy

Co je to vlastně želatina

Jde o proteinový produkt získaný z kolagenu. Vegani budou možná zklamaní, nejedná se totiž o rostlinný, ale naopak o živočišný výrobek. Želatina vzniká při vaření kůže, šlach a kostí. Jde o průhlednou hmotu, která má rosolovitou strukturu.

Je bez chuti a bez zápachu, což vám dává možnost ji využít pro slané i sladké dezerty a obarvit ji třeba potravinářským barvivem nebo různými šťávami. V obchodech je nejčastěji k dispozici v podobě bílého prášku, granulí nebo průhledných plátků. Svou konzistenci velmi rychle změní, když ji rozmícháte s vodou.

Canva

Největší využití má pochopitelně v potravinářském průmyslu, kde se používá k výrobě sladkých i slaných produktů. Veškeré průhledné dorty, zákusky nebo aspiky v sobě mají právě želatinu. Kromě potravinářského průmyslu se užívá i v kosmetice a ve farmacii, kde se s její pomocí vyrábí tobolky. Želatina je produkt s vysokým obsahem bílkovin. Například 100 gramů suchého želatinového prášku obsahuje více než 85 g bílkovin.

Kupovaná, nebo domácí?

Želatinu si můžete koupit již hotovou, nebo si ji vyrobit svépomocí. Můžete použít části z jakéhokoli zvířete, ale ideálními zdroji jsou hovězí, vepřové, jehněčí a kuřecí části. Nejčastěji se používají nožičky, kosti a u prasat je to také vepřová hlava. Živočišné části se vaří tak dlouho, dokud se nerozvaří a neuvolní dostatečné množství želatiny, trvá to obvykle i mnoho hodin.

Nejjednodušší možností je koupení hotové želatiny. Existují i náhrady želatiny, které nemají živočišný původ, jedná se zejména o agar, karagenan, karubin a pektin.

Ušetřete si práci a v akci pořiďte hotovou želatinu

Zdravotní přínosy želatiny

Želatina je pro tělo mimořádně přínosná, jedinečný profil aminokyselin mu poskytuje mnoho zdravotních výhod. Je to však neúplný protein, protože neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Konkrétně neobsahuje esenciální aminokyselinu tryptofan. Jelikož se kolagen vyskytuje v kůži, kostech, šlachách a vazech, tělo ho okamžitě využije. Přesné složení želatiny se liší podle toho, jak byla připravena a z jaké živočišné tkáně.

Canva
  • Krásné vlasy a pokožka: Kolagen se postará, aby byla vaše kůže pevnější a pružnější. Konzumace želatiny podpoří i tloušťku vlasů, vlasy budou následně silnější a hustší. Želatina je obzvláště bohatá na glycin, prolin a lysin, které jsou nezbytné pro syntézu kolagenu.
  • Zdraví kostí a kloubů: Příjem a podpora produkce kolagenu zlepší zdraví vašich kloubů. Pokud máte problémy s klouby, měli byste dbát na pravidelnou konzumaci želatiny, která vaše klouby zpevní a podpoří jejich regeneraci.
  • Kontrola krevního cukru: Želatina může pomoci zvýšit sekreci inzulínu a zlepšit kontrolu glykémie.
  • Podpora hubnutí: Má nízký obsah kalorií a bylo prokázáno, že pomáhá snižovat chuť k jídlu a zvyšuje pocity plnosti. Suplementace želatinou zvyšuje produkci hormonu snižujícího chuť k jídlu – glukagonu.
  • Podpora mozku: Najdeme v ní glycin, který je spojován se zlepšením paměti a pozornosti. Snižuje také příznaky obsedantně-kompulzivní poruchy i dysmorfické poruchy a dokáže zlepšit některé poruchy duševního zdraví, zejména schizofrenii.
  • Zdraví střev: Želatina pomáhá chránit střevní stěnu před poškozením. Nachází se v ní kyselina glutamová, ta se v těle přeměňuje na glutamin. Bylo prokázáno, že glutamin zlepšuje integritu střevní stěny.
Canva

Tipy na použití

  • Sladké recepty – Želatinu skvěle využijete pro výrobu želatinových zákusků, ale můžete ji také nalít na korpus a vytvořit si želatinový dort. Postup je jednoduchý a najdete ho pokaždé na obalu. Obvykle v hrnci smícháte želatinu s ovocnou šťávou, a když nabobtná, začnete ji zahřívat. Želatina nesmí projít varem, proto ji nezahřívejte na více než 60 °C. V určitém momentě začne rychle tuhnout, to je ideální moment, abyste ji nalili do formy nebo na připravený korpus. Pokud vám už želatina příliš ztuhla, opět ji zahřejte a nechte ji trochu rozpustit. Do formy nebo na korpus můžete rozmístit ovoce, kousky čokolády nebo jiné chutné dekorace.
  • Slané recepty – Ze slaných receptů patří mezi nejpopulárnější tlačenka a aspik. Nejvíce kreativity si užijete při přípravě aspiku, do kterého můžete umístit všechny dobroty, jež máte rádi, a chuť tak přizpůsobit svým preferencím. Skvělou volbou je koupit si silikonové formy, do kterých aplikujete slabou vrstvu želatiny a následně vložíte dobroty podle svého gusta, od vajec až po šunku, zeleninu, klobásu a různé druhy koření. Dolijete zbytek želatiny a necháte ztuhnout. Poté už jen vyklopíte a můžete konzumovat.
  • Další tipy – Želatinu můžete využít k zahušťování omáček i polévek. Skvěle se s ní vytváří krémové želé a můžete s ní i glazovat ovoce, aby se ochránila jeho čerstvost. Nabízí se vám neomezené množství receptů, které vás přesvědčí o tom, že by želatina neměla chybět v žádné spíži.