Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kde se vzala pizza? Historie tohoto oblíbeného pokrmu je delší, než byste čekali

Canva

Pizza patří dlouhodobě k jednomu z nejoblíbenějších pokrmů. Existuje v nepřeberném množství variant, které si můžeme dopřát v restauracích, doma nebo u stánku s rychlým občerstvením. Odkud se ale vzala, kdo ji proslavil a jak se dostala do celého světa?

Přečtěte si také

„Malý chlapec neměl na kytku pro maminku, tak jsem ho zachránila,“ zákaznice popisuje zážitek, na který se nezapomíná

Chlebové placky existovaly už v době kamenné

Za kolébku pizzy bývá tradičně označována Itálie. Historie tohoto kulatého koláče však sahá hluboko do minulosti a jeho původní domovinu není tak snadné vypátrat.

Podobný pokrm si totiž naši předkové připravovali už v neolitu, tedy v mladší době kamenné – zhruba osm až pět tisíc let před naším letopočtem. Placatý chléb doplněný o nejrůznější bylinky, omáčky a další přísady později připravovali Egypťané, Římané i Řekové. Často sloužil jako jednoduché jídlo, zejména na cestách, protože koláč samotný nahrazoval chybějící talíř.

Podoba s dnešním rychlým občerstvením je tedy více než zřejmá. Starověký pokrm se ovšem svým vzhledem podobal spíše dnešnímu italskému pečivu zvanému focaccia. Moderní pizzu začal připomínat až o mnoho let později.

Canva

Moderní pizza se zrodila v Neapoli

Pizza tak, jak ji známe dnes, se začala připravovat na konci 18. století – a tentokrát už můžeme směle říct, že její domovinou byla skutečně Itálie, konkrétně Neapol. Prosperující město se potýkalo s výrazným nárůstem obyvatel a ty bylo potřeba nakrmit. Placatý koláč s větším či menším množstvím ingrediencí se jevil jako ideální volba – byl totiž jednoduchý, a hlavně levný. Původně ho prodávali pouliční prodejci, kteří z něj ukrajovali jen určitou část podle chuti a finančních možností zákazníka. Později ale začali vznikat i první pizzerie.

Málo času či surovin? Pizza v mrazáku je jistota

Pizza měla nicméně neblahou pověst jídla pro chudé. Ta nejobyčejnější varianta byla ochucená pouze česnekem a solí. Lepší a o něco dražší verze obsahovala třeba sýr, kousky ryb, rajčata nebo nejrůznější bylinky. Bohatší měšťané jí však okázale pohrdali – ovšem jen do doby, kdy tento pokrm posvětila samotná královna.

Všeobecnou popularitu odstartovala královská návštěva

V roce 1889 navštívil Neapol italský král Umberto I. a jeho manželka Margherita (Markéta Savojská). Vyslovili přání ochutnat něco z místní kuchyně, a proto jim pizzař Raffaele Esposito připravil svoji specialitu. Pizzu záměrně stylizoval do barev italské vlajky – zelené, bílé a červené. Proto obsahovala bazalku, mozzarellu a rajčata. Královně náramně zachutnala a tak po ní tato varianta dostala své jméno.

Pizza Margherita je dnes neodmyslitelným základem menu snad v každé pizzerii. Díky úspěchu, který slavila u královského páru, se tento pokrm zbavil pověsti obyčejného jídla a vzali jej na milost bohatší vrstvy i uznávaní kuchaři. Odtud byl už jen krůček k tomu, aby se pizza dostala i do dalších zemí a potažmo do celého světa.

Canva

Nejen v Americe jako doma

Pizza se postupně rozšířila z Neapole do zbytku Itálie a stala se prakticky národním jídlem. Není divu, že se jí obyvatelé Apeninského poloostrova nechtěli vzdát, ani když svoji domovinu opustili. S jejich migrací se pokrm šířil i do dalších zemí, kde si Italové často otevírali restaurace, v nichž nabízeli právě jídla ze svojí tradiční kuchyně. Obzvláště velkou oblibu si pizza získala v Americe. První pizzerie tam byla otevřená v New Yorku v roce 1905.

Připravte si svoji vlastní

Od té doby prošla pizza dlouhým vývojem, a to jak v Evropě, tak i za oceánem. Kuchaři hojně experimentují nejen s ingrediencemi, které pizzu zdobí, ale i se samotným těstem. Můžete tak narazit na sladké i slané varianty, zdravější těsto z cizrny či ovesných vloček nebo třeba na nepečenou raw pizzu.