Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Správná péče o kontaktní čočky aneb jak se vyhnout zánětu oka

Canva

Pohodlí, bezpečí a perfektní zrak – kontaktní čočky s sebou přináší velké množství výhod. Abyste ale mohli využít jejich plného potenciálu, je potřeba umět o čočky i o jejich pouzdro správně pečovat.

Přečtěte si také

Mango: Superpotravina s pouhými 75 kaloriemi ve 100 g! Zhubněte a posilte imunitu s lahodným ovocem

Jak správně vybrat?

Pro začátek je důležité si vyjasnit, jaký typ kontaktních čoček je pro vás ten pravý. Čočky se obecně rozdělují na jednodenní, čtrnáctidenní a měsíční. Čím kratší je doba jejich nošení, tím zdravější pro naše oči jsou.

Oproti měsíčním jsou ale jednodenní čočky dražší, a proto nemusí být ideální variantou pro každého. O jejich pořízení by měli uvažovat nositelé, kteří nevyužívají kontaktní čočky pravidelně nebo mají citlivější oči.

Díky tomu, že si každý den nasadíte čočky nové, se nemusíte zabývat jejich čištěním ani se bát infekcí a zánětů očí. U čtrnáctidenních a měsíčních kontaktních čoček je naopak třeba více dbát na jejich čistotu a dodržovat určitá hygienická pravidla.

Canva

Jak čočky uchovávat?

K péči o čočky a jejich uchovávání se vždy využívá pouze roztok určený pro kontaktní čočky. Nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu, sterilní vodu, fyziologický roztok nebo oční kapky. Důležité je nepřelévat roztok z jeho původního balení do jiných lahviček, protože by se tak mohl znečistit. Pokud potřebujete cestovní velikost balení roztoku, je běžně k dostání v lékárně.

Péče o pouzdro na kontaktní čočky je stejně podstatná jako ta o čočky samotné. Obecně je vhodné jej vyplachovat pouze roztokem pro kontaktní čočky a měnit minimálně jednou za tři měsíce.

Jak čočky nasazovat?

Před manipulací s čočkami je důležité umýt si ruce. Zabráníte tak tomu, aby se špína z vašich rukou dále přenášela na čočky nebo přímo do očí, kde by mohla zapříčinit vznik zánětu. K mytí je nejlepší použít antibakteriální mýdlo, naopak vyhnout byste se měli přípravkům na bázi oleje nebo mléka, protože ty by mohly čočky znečistit nebo zakalit.

Canva

Než si čočky nasadíte, zkontrolujte, zda nejsou poškozené nebo převrácené. Ověření je jednoduché, čočku si nasaďte na bříško prstu, a pokud její tvar připomíná misku s okraji otočenými ven a podobá se tak polévkovému talíři, tlačila by vás v oku. Musíte ji proto převrátit, aby její okraje směřovaly dovnitř.

Správně otočenou čočku pak očistěte, každou její stranu otírejte kapkami roztoku alespoň deset sekund, abyste odstranili nečistoty, a poté si ji můžete nasadit. Z pouzdra vylijte starý roztok, nechte jej vyschnout, a až si budete čočky večer vyndávat, nalijte do pouzdra roztok nový.

Je dobré nechat oko si na kontaktní čočky zvyknout postupně. Pokud jste tedy začínající uživatel, noste čočky ze začátku maximálně čtyři hodiny. S každým dnem pak můžete přidávat další hodiny, dokud nedosáhnete doporučené denní doby. Pokud máte při nošení čoček pocit suchých očí, mohou vám pomoci umělé slzy.

Užitečné tipy

  • Pokud pracujete v klimatizované místnosti nebo za monitorem počítače, oči se vám rychleji vysoušejí, a je proto lepší používat častěji umělé slzy.
  • Měsíční kontaktní čočky nejsou vhodné na nošení do bazénu nebo na pláž, je proto lepší při těchto příležitostech sáhnout po brýlích nebo jednodenním typu čoček.
  • Pokud máte zanícené oko, kontaktní čočky nenoste. Čočky, které přišly do kontaktu s nemocným okem, vyhoďte i s pouzdrem, předejdete tak šíření infekce.