Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Káva bez kofeinu. Víte, jak si správně vybrat?

Canva

Kofein je nejrozšířenější droga, která stimuluje nervovou soustavu a činnost srdce. Někdo si bez něj nedokáže představit ráno, jiný se mu vyhýbá. A právě pro ty, kteří si šálek kávy rádi vychutnají, ale kofein z jakéhokoli důvodu nechtějí konzumovat, je tu káva, z níž byl tento stimulant odstraněn. Respektive jeho koncentrace byla snížena zhruba o 97 procent. Jak se to dělá?

Přečtěte si také

Od roku 2026 půjdou důchody nahoru. Dnešní senioři si přilepší, ale do penze se bude chodit později

Ve světě kávy existují dva hlavní způsoby dekofeinizaceevropská (chemická) metoda a metoda švýcarská, u které se chemie vůbec nepoužívá. Při nákupu tak zvaného „decafu“ je tedy dobré si zjistit, jakým procesem byl kofein z kávových zrn odstraněn.

Denně se na světě vypijí více než dvě miliardy šálků kávy, z nichž zhruba jedna desetina, tedy asi 200 milionů z nich, je bez kofeinu. Na trhu je obrovské množství decafů a jejich kvalita bývá diametrálně odlišná. U některých je cítit chemická pachuť, u jiných téměř není poznat, že káva procesem dekofeinizace prošla. Pokud si zákazník při nákupu vybere správně, rozhodně se nemusí bát, že by přišel o chuťový zážitek a už vůbec ne, že by ohrozil své zdraví, jak tomu mohlo v minulosti být.

Canva

Švýcarská metoda je nejšetrnější

Ke kávě bez kofeinu vedou v zásadě dvě hlavní, nejčastěji používané cesty: evropská (chemická) a švýcarská metoda (Swiss water process), která chemii vůbec nepoužívá. „Existují i další metody dekofeinizace, jako je Sparkling water process či CO2 metoda. Ty nejsou tak hojně využívané, ale stejně jako metoda švýcarská se považují za bezpečné,“ říká kávový expert z Pardubic Tomáš Zahálka a doplňuje, že většina předních společností dnes upřednostňuje procesy šetrné a bez chemie.

I tak je ale nejčastěji používaný evropský způsob, při němž má své místo chemická látka methylenchlorid, jinak také dichlormethan (DCM). Zelená káva se nejprve namáčí ve vodě a po rozevření se zrna promývají dichlormethanem, který do sebe kofein absorbuje. I přesto, že se zrna v závěru několikrát promyjí vodou, je chemický proces v chuti kávy znát.

Nastartujte svůj den s voňavým šálkem

Švýcarský vodní proces je v současné době nejlepší a nejšetrnější metodou dekofeinizace. Zelená zrna se na osm až deset hodin ponoří do čisté vody, do níž se louhuje kofein, ale i další látky z kávy, jako jsou například oleje a kyseliny, které nesou aroma a chuť. Poté se voda filtruje přes uhlíkové filtry. Celý proces se opakuje, dokud v kávě nezůstane jen 0,1 % kofeinu.

Tip: Milovník kávy by doma měl mít i kvalitní kávovar! Široký výběr nabízí obchody s elektronikou, štěstí se na vás ale může usmát i v obyčejném supermarketu – právě teď například Globus nabízí pákový kávovar Espresso Sencor SES 4700BK, a to do 15. 2. za 2 799 Kč.

Canva

Sto let je dlouhá doba

Káva bez kofeinu se „narodila“ před více jak sto lety. Tím, komu jsou připisovány první krůčky a experimenty s její výrobou, je Ludwig Roselius – německý obchodník s kávou a jeho spolupracovníci. Proces, kterým kofein z kávových zrn odstraňovali, však nebyl příliš šetrný. „Zelená zrna, tedy zrna před upražením, napařovali roztokem slané vody a poté proplachovali benzenem, což s sebou neslo zdravotní rizika pro konzumenty. To ale bylo v roce 1903 a od té doby se metody samozřejmě zdokonalily a existují takové, které chemii nepoužívají,“ popisuje kávový expert.

I přesto, že jsou všechny dnešní metody dekofeinizace šetrnější než metoda původní, při nákupu se vyplatí sáhnout spíš po metodách nechemických – tedy po bezkofeinové kávě zpracované švýcarskou vodní cestou.