Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V obchodech se prodával med s antibiotiky. Obchody jej stahují z prodeje

Kupi.cz / Canva

Sezóna medu je v plném proudu. Pokud jste v posledních dnech kupovali toto tekuté zlato v obchodech, věnujte pozornost našemu článku. Obchody stahují květový lipový med, ve kterém byly zjištěny zbytky antibiotik.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vynikající pohoštění pro slavnostní příležitosti: Obložené chlebíčky jednoduše zbožňujeme

„Společnost Makro Cash & Carry ČR s.r.o. přistoupila ke stažení níže uvedeného výrobku z trhu. Vzorek medu bohužel nevyhověl při laboratorní kontrole dozorovým orgánem legislativním požadavkům. Ve vzorku medu byly zjištěny rezidua inhibičních látek – zbytky antibiotik. Stažení se týká pouze 1 šarže níže uvedeného medu dodavatele MEDAS, s.r.o.,“ sdělila vedoucí oddělení kvality velkoobchodu Makro Petra Bártová.

  • Pokud máte doma výrobek slovenského výrobce MEDAS, s.r.o. Fine Life Med květový lipový 1x900 g, EAN 8586013541478 s datem minimální trvanlivosti do 16. 8. 2024 a 17. 8. 2024, šarže M21L2004, rozhodně jej nekonzumujte.

Vrátit ho oproti účtence můžete v jakékoliv prodejně Makro. Vzhledem k tomu, že se med závadné šarže prodával ve velkoobchodní síti, je velmi pravděpodobné, že se dostal do restaurací a menších prodejen s potravinami – v takovém případě by měl obchodník kontaktovat svého dodavatele a výrobek u něj reklamovat. Za zakoupené výrobky budou až do konce roku 2021 na základě prodejního dokladu vráceny všem zákazníkům Makro peníze zpět.

„Ano, mohu potvrdit, že jsme četli výzvu velkoobchodu Marko ke stažení medu z lipového květu a vzhledem k tomu, že náš obchůdek pravidelně zásobujeme z tohoto řetězce, tak jsme obratem zkontrolovali skladové zásoby. Uvedenou šarži na prodejně nemáme,“ sdělila pro Kupi.cz paní Jiřina Hodová, která na předměstí Brna provozuje malou samoobsluhu.

Jak se dostanou antibiotika do medu?

Velkým tématem posledních let jsou antibiotika v potravinách a ve vodě. Dozorové orgány, které potraviny pravidelně analyzují, konzumaci potravin s antibiotiky nedoporučují. Přestože zjištěná stopová množství nepředstavují při obvykle konzumovanému množství medu zdravotní riziko, problémy mohou nastat zejména při větší konzumaci nebo u citlivých osob.

Reziduiní antibiotika jsou farmakologicky účinné látky, které se používají zejména pro léčení včel. V EU je však jejich používání zakázáno a rezidua těchto látek se v medu nesmí vyskytovat. V roce 2015 byla jedna z nejostřejších kauz s antibiotiky v medu výrobce Včelpo.