Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Trendem letošních Vánoc bude klasika červená a zlatá, ale také retro a covid ozdoby

Ozdoba.cz

Už jen necelé dva měsíce nás dělí od Štědrého dne. Regály v obchodech se prohýbají pod tíhou vánočního zboží a řetězce již ve svých akčních letácích lákají na adventní kalendáře a mikulášské nadílky. Plné ruce práce však mají i firmy, které se zabývají výrobou vánočních ozdob. Mnoho jich vlivem importně dovážených ozdob ze zahraničí již v Česku nenajdeme, ovšem i tak existují. Trendem letošních Vánoc bude klasika, ale i netradiční ozdoby.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

„Velký zájem je o červené a zlaté kombinace, ale zaznamenali jsme i zvýšený zájem o retro ozdoby,“ říká prodejkyně vánočních ozdob v brněnském nákupním centru. Jen o kousek dále jsme narazili na obchod s dárkovým zbožím, kde mají v nabídce vánoční ozdoby v podobě velkých dinosaurů, rozpůlených avokád, pečených kuřat, fotoaparátů, ovladačů na herní konzole nebo lahví prosecca.

„Zboží jsme naskladnili už začátkem října a mohu říct, že o tyto bizarní vánoční dekorace na stromky je velký zájem. Hlavně rodiče malých dětí odcházejí z naší prodejny minimálně s jednou ozdobou, kterou si jejich děti u stojanu vybrečí,“ s úsměvem popisuje zájem o netradiční baňky prodavačka.

Kupi.cz

Během loňské pandemie zkrachovalo v Česku hned několik provozoven, které se specializovaly na výrobu vánočních ozdob. Důvod byl prostý – covid zavřel hranice turistům, kteří si pravidelně z vánočních měst vozili domů suvenýry v podobě ručně vyráběných sad vánočních ozdob. Také Češi loni utratili za vánoční výzdobu mnohem méně.

Kde u nás baňky například vznikají?

Skupina nadšených malířek na Chrudimsku se rozhodla, že to v Horním Bradle zkusí znovu. Podle nich jsou letos v kurzu bohatě zdobené špice, průhledné tradiční koule s ručně malovanými vzory levandulí nebo vlčích máků, ale také klasika – červená a zlatá barva. V dílně právě v těchto dnech vzniká také limitovaná série ozdob s tematikou covidu-19.

Ozdoba.cz

Ve Dvoře Králové nad Labem se nachází další společnost, která se zabývá výrobou vánočních ozdob. Loni jeden ze zaměstnanců dostal nápad, že vyrobí prasátko pro štěstí s rouškou. „Napřed to bylo myšleno tak, že budeme prasátko dávat k zakázkám z e-shopu jako dárek. Ale zákazníci si je velmi oblíbili, takže jsme prasátko pro štěstí v roušce zařadili i do volného prodeje,“ sdělila zástupkyně firmy.

Bohužel se jednalo o limitovanou edici, a tak dnes na e-shopu výrobce Ozdoby.cz prasátko najdete pouze bez roušky. Za zmínku stojí také limitovaná edice luxusně zdobených vajec ve stylu Faberge, na jejichž výrobu je použito pravé 24karátové zlato a více než 449 kamenů PRECIOSA (cena 3 499 Kč).

Návrat k retro ozdobám

V posledních letech se lidé vracejí také k retro ozdobám a tuzemští tradiční výrobci se stále více setkávají s poptávkami zákazníků na výrobu kopií jejich starých ozdob, kterými by chtěli doplnit rozbité kousky ve své sbírce po prarodičích.

4home

Retro vánoční osvětlení

Na vánoční strom světýlka prostě patří. Podle námi oslovených výrobců jsou v kurzu retro světelné řetězy s muchomůrkami, svíčkami, stromečky a šiškami, ale také LED bezdrátová světýlka, díky kterým odpadá nepříjemná práce s kabely.