Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Veterinářka radí: Jak často můžete koupat svého mazlíčka, abyste mu nezpůsobili zdravotní komplikace?

Canva

Ať už žijeme na vesnici či ve městě, jednou za čas je potřeba našeho čtyřnohého miláčka vykoupat. Příliš častým mytím bychom jim však mohli ublížit. Jak často se tedy můžeme do mytí pustit, jaké přípravky jsou vhodné a co dělat, pokud náš chlupáč vodu nemá rád?

Přečtěte si také

Krémová pochoutka z rýže a hub: Připravte si pravé italské rizoto podle známého šéfkuchaře

Jak často je vhodné naše mazlíčky koupat

Kůže psů a koček má na svém povrchu ochranný film kožního mazu, který ji chrání a hydratuje. Příliš častým mytím můžeme tuto vrstvu narušit. Kůže se pak vysušuje, což může způsobit svědění, nadměrnou tvorbu lupů a dlouhodobě i kožní záněty.

To, že je pejsek cítit, je naprosto přirozené. Každý pes má zkrátka svůj charakteristický pach a určitě není potřeba ho stále šamponovat, aby nám voněl. Situace je jiná, pokud se pejsek venku příliš zašpiní nebo vyválí v něčem smradlavém.

Obecně lze tedy říci, že je nejlepší koupat naše mazlíčky co nejméně a když už, tak pouze pokud je to opravdu nezbytné. Pokud by bylo potřeba umývat zvířátko častěji, zkuste to zvládnout bez použití čisticích prostředků, které kůži zatěžují nejvíce.

Canva

A jak na koupání, pokud zvířátko vodu nemá rádo?

Nejen kočky, ale také mnoho psů nemá vodu zrovna v lásce. Pokud bychom se v takovém případě pustili do kompletního koupání, zvířátku bychom tím jeho strach ještě prohloubili a zbytečně celou situaci zhoršovali.

Dle veterinářky společnosti PetCenter Pavlíny Frajerové je vhodné zvířátko na vodu zvykat postupně a používat pozitivní motivaci. Začít tedy namáčet jen části těla a každý pokrok chválit a odměňovat. Rozhodně není kam spěchat. Počítejte s tím, že k bezproblémové, celkové koupeli povede dlouhá cesta, ale stojí za to.

Pozor na uši! Ani pejskovi ani kočičce by se při koupání neměla nikdy dostat voda do uší. Zejména pokud se zvířátkem pří mytí bojujete, postupujte u hlavičky pomalu a pečlivě, nebo ji raději vynechte.

Dopřejte mu po koupeli pořádnou odměnu

Nikdy nepoužívejte lidský šampon

Důležitý je správný výběr šamponu, který by měl být vždy speciálně určený na psy či kočky. Lidské šampony obsahují látky, které jsou na zvířecí kůži příliš agresivní a zbytečně by ji vysušovaly.

  • Arpalit šampon pro zvířata, 250 ml za 179 Kč pořídíte v drogeriích DM.
  • Tropiclean šampon pro psy s lesními plody a kokosem 355 ml mají v prodejnách Pet Center za 349 Kč.
  • Akinu šampon jemný pro kočky 250 ml koupíte za 79 Kč na Alze.

Specializovaný šampon do srsti vmasírujte a následně důkladně opláchněte. Pokud by v srsti nějaký zbyl, mohlo by to zvířeti kůži zbytečně dráždit.

Po koupeli pořádně vysušit

Samotným koupáním to ovšem nekončí. Srst musíte poté důkladně vysušit, aby nedošlo k zapaření či podchlazení. Pokud zvolíte k vysušení fén, dávejte pozor na to, aby vzduch nebyl na zvíře příliš horký.

„Především v horkých dnech při špatném vysušení srsti hrozí zapaření pokožky a následný velmi nepříjemný bakteriální zánět, tzv. hot spot. U mláďat a malých zvířat je potřeba zamezit po koupeli podchlazení,“ říká Pavlína Frajerová

Canva

Kdy použít šampon antiparazitní?

Od jara do podzimu musíme naše miláčky chránit před různými parazity. Psa i kočku jich můžete zbavit v rámci koupele za použití antiparazitního šamponu. Pavlína Frajerová však zdůrazňuje: „Antiparazitní šampony fungují na parazity, které má náš mazlíček v tu chvíli na sobě. Zbaví nás tedy často např. blech, klíšťat, vší, ale nezabrání dalšímu napadení parazity.“

Proto neberte antiparazitní šampony jako kompletní ochranu a vždy využijte vhodná a dlouhodobě působící antiparazitika.

  • Pokud jste nicméně na ochranu zapomněli a zvířátko parazity má, doporučujeme pro pejsky například Proactivet Derma šampon Antiparazit 250 ml, který pořídíte v lékárnách Dr. Max za 219 Kč.
  • Pro kočky pak Beaphar šampon Immo Shield 200 ml, který na Mallu mají za 140 Kč.