Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

ČOI během jednoho dne zabavila na tržnici padělky za rekordních 24 milionů korun

ČOI

Kontrolní akce České obchodní inspekce, která proběhla 25. srpna 2021 v tržnici Hatě, odhalila celkem 4 660 kusů padělků v hodnotě originálů téměř za 24 milionů korun. Jedná se o druhé největší zajištění padělků na tržnici Hatě za jediný den. Z hlediska sortimentu se jednalo zejména o padělanou obuv, oblečení a galanterii světových značek. Výrobky budou zlikvidovány, případně poskytnuty pro charitativní účely.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Podle tiskového prohlášení, které ČOI vydala dnes v dopoledních hodinách, se ve středu vydalo 34 inspektorů Jihomoravského a Zlínského kraje společně s 30 příslušníky Policie ČR a zástupci ochranných známek do areálu tržnice v Hatích s cílem kontroly prodeje a skladování padělků.

Během neplánované akce došlo i na násilné otevírání zámků automobilů a skladovacích prostor za asistence policie ČR. Pravomoc, která umožňuje pracovníkům inspektorátu vstoupit do uzavřených prostor, platí od konce roku 2018 a kontroloři ji využívají téměř při každé akci.

Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na 31 místech. V rámci kontrolní akce bylo využito pravomoci České obchodní inspekce a byly otevřeny 2 osobní automobily a 3 vstupy nebytových prostor a 4 stánky, říká k výsledkům rozsáhlé kontrolní akce ředitel ČOI Inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

ČOI

Co se stane se zabaveným zbožím?

Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty a o propadnutí zboží. Výrobky budou následně zlikvidovány nebo předány k humanitárním účelům, vysvětluje tiskový mluvčí inspekce Jiří Fröhlich, co bude dál se zabavenými padělky.

Inspekce zahájila ve všech 31 případech správní řízení, ve kterém se rozhodne o výši pokuty. Za porušení zákona o ochraně spotřebitele může být v tomto případě uložena pokuta, a to až do výše 5 milionů korun.