Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

8 potravin, které můžete s klidem jíst ještě rok po expiraci

VH-studio / Shutterstock.com

Jíst prošlé potraviny samozřejmě není úplně ideální řešení, ale zbavovat se těch, které jsou po expiraci jen kvůli doporučenému datu, zavání tak trochu zbytečným plýtváním. Pojďme si v tom udělat jasněji. Máme pro vás 8 potravin, u kterých vás blížící se datum expirace nemusí vyvádět z míry.

Přečtěte si také

Netradiční salát z ovoce a zeleniny: Vznikl v New Yorku a dávají se do něj jablka s ořechy

Sušené luštěniny

Pokud se chcete zásobit na opravdu dlouho, luštěniny jsou skvělou volbou. Sušená čočka, fazole nebo hrách jsou skvělým zdrojem bílkovin.

Během sušení se výrazně sníží množství vody v luštěninách, a naopak se zvýší podíl cukrů, díky čemuž se na nich nedaří nejrůznějším bakteriím. Luštěniny lze skladovat bez potíží i několik let, dávejte si nicméně pozor na to, aby byl jejich obal vzduchotěsný, ideálně si pořiďte skleněné dózy s uzávěrem. Po otevření mají trvanlivost „jen“ v řádu měsíců.

Sůl a cukr

Už víme, že vysoký obsah cukru nedělá bakteriím dobře. A to stejné platí i o soli. V dobře těsnící nádobě vám zásoby bílého cukru a soli vydrží neuvěřitelně dlouho. Problém může nastat jedině tehdy, pokud byl do soli přidán jód, který její trvanlivost snižuje. I tady platí, že byste měli oboje skladovat v dózách, které nepropustí vlhkost.

kobeza / Shutterstock.com

Med

Pokud jste na sladké, o zásoby toho nejdůležitějšího nepřijdete. Med obsahuje málo vody, zato se v něm nachází vysoké množství cukru. A proti nájezdu bakterií a dalších nepříjemných mikrobů ho chrání i další složka – peroxid vodíku. Pro svoje antibakteriální účinky byl navíc dříve hojně využíván jako léčivý přípravek – což se rozhodně hodí nejen v čaji.

Bílá rýže

Správně skladovaná rýže může teoreticky vydržet desítky let – potřebuje jen chladnější místo a vzduchotěsnou nádobu. Držte se však pouze bílých variant, ty hnědé se kazí mnohem rychleji.

Ryba s rýží po mexicku
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ryba s rýží po mexicku

Ryba s rýží po mexicku je skvělým odlehčeným pokrmem, na kterém si zajisté pochutnají nejen příznivci zdravé stravy. Příprava je velmi snadná, mohou se do ní tedy bez obav pustit i kuchaři začátečníci.

Ryba s rýží po mexicku

Tmavá čokoláda

Nejdůležitějším prvkem při skladování kvalitní tmavé čokolády je teplota – pakliže není konstantní, začnou se tuky v čokoládě obsažené přesouvat na povrch. Jistě jste se s tímto našedlým povlakem již někdy setkali. V této fázi je však čokoláda ještě stále jedlá, bílé zbarvení neznamená růst plísně.

Pravdou ovšem je, že samotná přítomnost člověka v okolí čokolády většinou znamená rychlou spotřebu všech jejích zásob. A že máte raději tu mléčnou? Pak máte z dlouhodobého hlediska smůlu, příměs mléka totiž výrazně snižuje její trvanlivost.

Christine Siracusa / Shutterstock.com

Ocet

Ocet asi samotný popíjet nebudete, hodí se ale výborně k dochucování, či dokonce coby improvizovaná dezinfekce. Bakterie (kromě Acetobacterií, které octu dodávají typickou kyselost) si na ocet jen tak netroufnou. Konzumovat jej můžete, i když se v něm vytvoří sedlina.

  • Tip: Jestliže máte doma zásobu octa, nalijte ho do pračky nebo myčky a spusťte nejkratší program praní nebo mytí – krásně přístroje vydezinfikuje a pročistí.

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt má vysoký podíl alkoholu, který zaručuje, že se nezkazí ani po hodně dlouhé době. S časem se jeho vůně a chuť dokonce zlepšuje. Kdyby vám tedy chyběla vůně vanilky, sáhněte po extraktu místo lusků.

Zdroje: consumerreports.org, webmd.com, healthline.com