Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co se stane s vaším tělem, když z jídelníčku vyškrtnete maso?

itakdalee / Shutterstock.com

Neustále přibývá lidí, kteří se rozhodnou přestat konzumovat maso. Pro některé je důvodem etická stránka, strach o své zdraví, moderní trend nebo třeba ekonomická situace. Ať už je důvod jakýkoliv, zastavení konzumace masa se vždy projeví, a pokud jste byli zvyklí maso konzumovat denně, změny pravděpodobně zaznamenáte sami. Představíme si, kde najdete nejvíce lidí, kteří nejedí maso, jaká je důležitost masa ve stravování a jak se projeví, když s masem na dobro přestanete.

Přečtěte si také

Co dělat, abyste měli zahradu bez klíšťat? Vsaďte na osvědčené rady, které skutečně fungují

Důležitost masa ve stravování

Maso patří mezi potraviny, které by nám pro život stačily. Kromě obsahu vitamínů, minerálů a dalších látek je nejdůležitějším faktem, že jde o kompletní zdroj bílkovin. Znamená to, že obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, které potřebujeme pro vývoj a fungování organismu.

Existuje mnoho druhů masa, které se liší vlivem na zdraví i obsahem cenných živin. Když byla v USA udělána studie, zjistilo se, že 62 % konzumovaných bílkovin pochází právě z masa. Konzumace masa se významně liší i mezi národy, zatímco u některých masitá strava převažuje, jinde tvoří jen zlomek jídelníčku.

Bez masa přežijete, ale...

Bez masa lze pochopitelně přežít, ale pouze tehdy, když si zajistíte alternativní zdroj bílkovin. Není důležité konzumovat pouze dostatek bílkovin. Bílkovina se skládá z aminokyselin spojených peptidovými vazbami. Je důležité složit si zdroje bílkovin tak, aby obsahovaly všechny potřebné esenciální aminokyseliny, to jsou ty, které si tělo nedokáže samo vyrobit.

Vegetariáni je snadno najdou v mléčných výrobcích a vejcích, vegani už musí dbát na to, aby byla jejich strava dostatečně pestrá a obsahovala rostlinné bílkoviny se všemi potřebnými aminokyselinami. Pokud plánujete s masem skončit, pamatujte na to, kolik bílkovin byste měli ze svých alternativních zdrojů přijmout. Studie uvádí, že dospělý člověk s minimální fyzickou aktivitou by měl přijmout 0,8 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti na den. Člověk s vysokou fyzickou aktivitou už 1,6 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti za den.

Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Vegetariánů a veganů prudce přibývá

Je s podivem, že země, které patřily ještě před několika dekádami k místům, jež jsou masitou kuchyní vyhlášená, jsou nyní na seznamu těch, kde je velký podíl veganů. Nejlépe to ukazuje aktuální průzkum Consumer Insight časopisu CEOWORLD v roce 2024.

Zaměřoval se na to, kolik je ve světě vegetariánů a veganů. Není překvapením, že je na prvním místě Indie, a to zejména kvůli kulturním názorům, konkrétně mezi hinduisty, džinisty a buddhisty, kteří propagují nenásilí vůči zvířatům. Mexiko a Brazílie se umístily na druhém a třetím místě, protože mají nejvyšší procento vegetariánů ve svých zemích. Jak je na tom Česká republika? V žebříčku 45 zkoumaných zemí jsme skončili na 29. místě, je tu 5 % vegetariánů a 1 % veganů.

10 zemí, kde je podle průzkumu nejvíce vegetariánů a veganů

  1. Indie: 20–39 % vegetariánů, 9 % veganů
  2. Mexiko: 19 % vegetariánů, 9 % veganů
  3. Brazílie: 14 % vegetariánů, 2 % veganů
  4. Izrael: 13 % vegetariánů, 5 % veganů
  5. Tchaj-wan: 13–14 % vegetariánů, 2 % veganů
  6. Austrálie: 12,1 % vegetariánů, 2 % veganů
  7. Argentina: 12 % vegetariánů, 2 % veganů
  8. Finsko: 12 % vegetariánů, 2 % veganů
  9. Švédsko: 12 % vegetariánů, 4 % veganů
  10. Rakousko: 11 % vegetariánů, 2 % veganů
Čočka na kyselo
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo je oblíbený recept řady lidí, který si můžeme připravit celoročně. Obzvláště se hodí také 1. ledna, kdy bychom měli sníst něco z čočky, aby se nás peníze držely po celý rok.

Čočka na kyselo
Červená čočka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Červená čočka

Červená čočka je velmi zdravá, výživná a plná bílkovin, zasytí vás tedy na dlouhou dobu a navíc prospěje vašemu tělu. Díky nízkému glykemickému indexu nerozhodí cukr v krvi, s klidem ji tedy mohou jíst i lidé s diabetem. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá, což se bude v dnešní uspěchané době určitě hodit.

Červená čočka
Hrachová kaše
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Hrachová kaše

Hrachová kaše s osmaženou cibulkou je vynikající luštěninový oběd nebo večeře plná bílkovin. Její příprava je velmi snadná, chuť výborná a cena použitých surovin neuvěřitelně nízká. Ideální levné a syté jídlo.

Hrachová kaše

Co se stane, když s masem skončíte?

Maso není jen libové a zdravé, mnoho lidí konzumuje například smaženou slaninu, vysoce zpracované masné výrobky, spálené nebo tučné maso a často se masem přejídají. Pokud s masem skončíte a dokážete ho plnohodnotně nahradit alternativním zdrojem bílkovin, můžete zaznamenat některé z následujících zdravotních výhod.

Snížení zánětů v těle

Pokud jíte maso a vysoce zpracované potraviny, je pravděpodobné, že máte ve svém těle zvýšené hladiny zánětu. Studie zjistila, že vzorce založené na mase nebo západním stylu stravování mají tendenci být pozitivně spojeny s biomarkery zánětu, převážně C-reaktivním proteinem, zatímco vzorce založené na zelenině a ovoci měly tendenci být nepřímo spojeny se záněty.

Krakenimages.com / Shutterstock.com

Klesne vám hladina cholesterolu v krvi

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je klíčovým rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění a mrtvici. Nasycené tuky obsažené především v mase, drůbeži, sýrech a dalších živočišných produktech, jsou hlavním motorem naší hladiny cholesterolu v krvi. Roli hraje i cholesterol v našich potravinách. Studie ukazují, že když lidé přejdou na rostlinnou stravu, jejich hladina cholesterolu v krvi klesne až o 35 %.

Podpoříte svůj mikrobiom

Rostlinná strava pomáhá formovat zdravý střevní mikrobiom. Vláknina v rostlinných potravinách podporuje růst přátelských bakterií v našich střevech. Na druhou stranu diety chudé na vlákninu (například ty s vysokým obsahem mléčných výrobků, vajec a masa) mohou podpořit růst bakterií podporujících onemocnění.

Strava bohatá na maso obsahuje cholin nebo karnitin, střevní bakterie z nich vytvářejí látku, kterou naše játra přeměňují na toxický produkt zvaný TMAO.

TMAO vede ke zhoršení cholesterolových plaků v našich cévách a zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Je zajímavé, že lidé, kteří se stravují rostlinnou stravou, nevytvářejí žádné nebo jen malé množství TMAO, protože mají zcela odlišný střevní mikrobiom.

Změníte fungování genů

Výzkum také ukázal, že změny životního stylu, včetně diety bez masa, mohou snížit expresi rakovinných genů u mužů s rakovinou prostaty s nízkým rizikem. Dokonce je prokázáno, že rostlinná strava spolu s dalšími změnami životního stylu může prodloužit telomery, čepičky na konci našich chromozomů, které pomáhají udržovat naši DNA stabilní.

Snížíte šanci na cukrovku

Všežravci mají dvojnásobný výskyt cukrovky ve srovnání s vegany, dokonce i kvůli rozdílům v tělesné hmotnosti. Zvýšení příjmu červeného masa o více než pouhou polovinu porce denně je spojeno se 48% zvýšením rizika cukrovky během 4 let.

Antonio Guillom / Shutterstock.com

Můžete mít zdravé množství bílkovin

Bílkoviny jsou nezbytné, ale zatímco někteří jich konzumují nedostatek, jiní se jimi přejídají. Průměrný všežravec v USA přijímá více než 1,5násobek optimálního množství bílkovin, většinu z živočišných zdrojů. Přebytečné bílkoviny se ukládají jako tuk nebo se přeměňují na odpad a živočišné bílkoviny jsou hlavní příčinou přibírání na váze, srdečních chorob, cukrovky, zánětů a rakoviny.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Veganské tiramisu
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Veganské tiramisu

Veganské tiramisu je lahodný dezert vyrobený ze sójových produktů. Nejdříve je třeba upéct plát těsta a poté jej navrstvit na sebe spolu s krémem. Na tomhle výborném moučníku zaručeně pochutnáte.

Veganské tiramisu
Veganský čokoládový dort
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Veganský čokoládový dort

Veganský čokoládový dort s lesním ovocem chutná tak skvěle, že si na něm zajisté pochutnají i ti nejnáročnější mlsouni. Kombinace čerstvého ovoce a čokoládového korpusu je nadýchaná a příjemně se rozplyne na jazyku.

Veganský čokoládový dort

Tento článek nemá za cíl vás od masa odradit, jeho uváženou konzumací, správným výběrem a přípravou zajistíte tělu mnoho výhod. Ne každý ale konzumuje maso takovým způsobem, aby z něho těžil jen jeho výhody. Jestliže jste se báli maso omezit nebo zcela vynechat, výše uvedené studie dokazují, že nejen přežijete, ale můžete se dočkat řady pozitivních změn. Konec konzumace masa pro vás nemusí znamenat konec světa, ale naopak začátek života, který může být zdravější než dříve.

Zdroje: National Library of Medicine, Physicians Commettee for Responsible Medicine, CEOWORLD