Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Prozkoumejte nejnovější trendy v oblasti zdravého stravování. Na co byste se měli letos zaměřit?

RossHelen / Shutterstock.com

I když může znít slovní spojení „zdravé stravování“ poněkud jednotvárně, jeho trendy se rok od roku mění. Může za to nejen osvěta a přístup k mnoha potravinám z různých koutů planety, ale i společenský vývoj, ekonomická situace a události, které nás provází. Přístup ke stravování se dramaticky změnil zejména v postpandemické době, kdy začalo mnoho lidí dbát na zdravé stravování, aby se vyhnuli zdravotním problémům. Představíme si trendy ve stravování, které jsou v tomto roce na vrcholu popularity.

Přečtěte si také

Au! Jak se co nejrychleji zbavit puchýře na chodidle? A je lepší ho propíchnout, nebo ne?

Přírodní potraviny namísto zpracovaných

I když jsme obklopeni mnoha ultrazpracovanými potravinami, zájem o ně klesá. Spotřebitelé po celém světě upřednostňují přírodní potraviny před zpracovanými. Průzkum ukázal, že polovina spotřebitelů v USA souhlasí se změnou současného jídelníčku a konzumací méně zpracovaných potravin.

Také téměř polovina italských spotřebitelů potvrzuje, že přírodní přísady jsou pro ně hlavním faktorem při nakupování potravin. Trend čistých etiket odráží rostoucí požadavky spotřebitelů na transparentnost a přirozenost potravin, které konzumují. Složení potravin se dostává pod stále větší pozornost.

Preventivní stravování

Stárnoucí populace a rostoucí znepokojení nad zdravotními problémy souvisejícími se stravováním. Tyto dva faktory se postaraly o zvýšený zájem o stravování, které podporuje dlouhodobé zdraví spotřebitelů. Stále více spotřebitelů se nyní dívá na potravinu jako lék a zaměřuje se na výživu, která funguje jako prevence zdravotních problémů. Trendy stravování se nyní značně zaměřují nejen na podporu dlouhověkosti, ale i na zvýšení kvality života v pozdním věku.

Ekonomické stravování

Neblahá ekonomická situace má na stravování velký vliv. Nedostatek peněz nedovoluje možnost volného výběru potravin, ale zaměřuje se na cenově dostupné potraviny. Zatímco dražší kusy masa jsou u ekonomicky slabších spotřebitelů většinou přehlížené, na scénu se dostávají levné zdroje bílkovin, které zahrnují například rybí konzervy a luštěniny.

Kmpzzz / Shutterstock.com

Více bílkovin a méně masa

Spotřeba masa klesá, lidé stále častěji vyhledávají potraviny, které jsou etické ke zvířatům, šetrné k životnímu prostředí a nestojí mnoho peněz. Zpráva amerického nadnárodního řetězce supermarketů Whole Foods Market uvádí, že hlavní pozornost zaujmou jednoduché produkty s vysokým obsahem bílkovin, zejména s houbami, vlašskými ořechy, tempehem a luštěninami.

Podle zprávy Research and Markets by se měl trh s rostlinnými potravinami do roku 2028 téměř zdvojnásobit ve srovnání s rokem 2022.

Funkční potraviny

Funkční potraviny jsou potraviny, které kromě základní výživy poskytují i další prospěšné látky, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví a pohodu člověka. Tyto potraviny mohou napomáhat prevenci nemocí, zlepšovat imunitní systém, podporovat trávení nebo přispívat k celkovému zdraví. Jsou vyrobené z přirozeně se vyskytujících složek tak, aby obohatily původní recepturu potravin a dodaly jim něco navíc. Může jít třeba o potraviny obohacené o probiotika, vitamíny nebo minerály. Trh s funkčními potravinami by měl do roku 2030 vzrůst o 9 %.

Bez cukru nebo umělých sladidel

Dlouhou dobu bylo trendem nahrazovat cukr umělými sladidly. Ukázalo se ale, že vůbec nejde o zdravější alternativu, ale naopak o nebezpečnou přísadu, zejména v případě aspartamu. Nebezpečí aspartamu potvrdilo i zveřejněné hodnocení Světové zdravotnické organizace, jen málokdo by chtěl konzumovat potenciální karcinogen.

Díky této skutečnosti roste popularita přírodních sladidel, jako je třeba datlový sirup. Omezí se tradiční příchutě a přijdou ty, které jsou přírodní. Podle Institutu potravinářských technologií (IFT) budou nové příchutě pravděpodobně odvážnější, hořké, pikantní, kyselé nebo jejich kombinace. Namísto sladidel může pochoutky ochucovat třeba vhodně zvolená směs koření.

Virginia Garcia / Shutterstock.com

Multikulturní jídla

Stále více lidí se uchyluje k ochutnávání cizokrajných pokrmů. Zatímco dříve většině lidem lahodila především tradiční kuchyně, dnes rádi zajdou jeden den na japonské sushi, další den do indické restaurace na tikka masala a další třeba do řeckého podniku na tzatziki.

Experimentování s cizokrajnými jídly se netýká jen stravování v restauraci, stále více lidí je zkouší připravit i doma a tento trend obohacování tradiční kuchyně o cizí jídla se bude pravděpodobně zvyšovat. Lidé si často vybírají zdravá cizokrajná jídla, která nahrazují tuzemské pokrmy, jež mohou být tučné, příliš kalorické nebo nepříliš zdravé.

Holistické stravování jako trend pro budoucnost

V budoucích letech budou pravděpodobně převládat holistické stravovací trendy. Stravování už tedy nebude jen o konzumaci jídla, ale bude zahrnovat spokojenou mysl, zdravé tělo a planetu. Zájem o vysoce zpracované potraviny bude nejspíše i nadále klesat a bude stoupat zájem o udržitelnost.

Lidé se stále více zajímají o složení potravin, na dopad při jejich výrobě a mnoho dalších faktorů. Ale skutečné chování se s přesností určit nedá a výrobci potravin musí bystře sledovat, jaké preference spotřebitelů aktuálně převládají nejvíce, a doufat, že dokážou uspokojit jejich poptávku.

Zdroje: Mintel, everydayhealth, WHO, IFT, grandviewresearch