Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pivaři pláčou! Hektolitry piva, které se vylily do odpadu, mohou mít za následek zvýšení cen

Canva

Koronavirus tvrdě zasáhl pivovarnický průmysl v Česku, podle ekonomů přesahují ztráty od března do května částku 4,7 miliardy korun. Konzumace piva představuje podstatnou část zisku nejen pivovarů, ale také hospod a restaurací. Do ztrát započítaly pivovary i pivo, které v důsledku expirace musely vylévat do odpadů. Český svaz pivovarů a sladoven včera zasedal, aby projednal dopady koronakrize, a výsledkem je, že pivo bude muset možná podražit.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

V odpadech skončilo 1,5 milionu hektolitrů piva

Koronavirus potrápil nejen zdravotníky v první linii, svou daň si vybral také v ekonomice. Své o tom vědí nejen restaurace a bary, které byly dlouho zavřené, ale také pivovarnictví. Výrobci piva upozorňují, že jej museli vylévat hektolitry do kanálu, protože zejména nepasterované, nefiltrované a tankové pivo nemá dlouhou trvanlivost. Český svaz pivovarů a sladoven včera projednával následky krize na své schůzi, kde mj. upozorňoval, že neprodané pivo musely provozy, které byly v době nouzového stavu zavřené, likvidovat, placení spotřební daně jim vláda ale neodpustila. Výsledkem jednání pivovarníků je, že budou stát žádat o kompenzaci nájemného a dočasné snížení spotřební daně nebo DPH. Jestliže jejich návrh u vlády neprojde, budou pravděpodobně nuceni zdražit pivo točené i lahvové. 

Ministryně Schillerová zasahuje

Podle návrhu ministryně financí Aleny Schillerové stát sládkům odpustí na pivo po minimálním datu trvanlivosti spotřební daň. Schillerová se nechala vyfotit s půllitrem piva, které vylévá z okna. „Podám pozměňovací návrh ke změně zákona o spotřebních daních. Pomoci má pivovarům snížit vzniklé ztráty z vylitého piva,“ přidala komentář ke své fotografii, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích.

Pivo v době koronaviru v číslech

  • Ekonomické ztráty pivovarnického průmyslu za období březen až květen jsou vyčísleny na 4,7 miliardy korun
  • Prodej piva poklesl od března do května o 55 procent, což je 728 tisíc hektolitrů
  • Prodej piva tzv. „off trade“ (prodej v obchodech v balení) naopak vzrostl, Češi za pivo v lahvích zaplatili o 800 milionů korun více než loni
Canva

Nový pohodlný trend: Z hospod do obýváků

Český svaz pivovarů a sladoven na své schůzi zveřejnil, že vzrostl prodej piva tzv. „off trade“ (prodej v obchodech v lahvích a jiných balení). Tohoto nového trendu se ale obává výkonná ředitelka svazu Marcela Ferencová. „Lidem se zalíbilo pohodlí spojené s lahvovým pivem. Bude těžké je znovu zaujmout tak, aby se vrátili zpět k zvyku chodit do hospod, jak byli zvyklí před krizí.“

„Pohostinství a s ním provázané pivovarnictví utrpělo v době koronavirové krize výrazné ztráty. Většina hospodských sice v červnu znovu otevřela, ale o tom, jestli přežijí, budou rozhodovat následující týdny.

Nejkritičtější situace je v Praze, Karlových Varech a dalších lokalitách závislých na cestovním ruchu. Pro další období bude klíčové, aby vláda pokračovala v podpoře nejvíce zasažených sektorů včetně pohostinství a současně je nezatěžovala novými administrativními a regulačními opatřeními,“ komentuje situaci Ferencová.