Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Čechům se nákupy v Německu vyplatí ještě víc. Po elektronice a drogerii zlevní nábytek a oblečení

Canva

Češi z příhraničních oblastí jezdí do Německa na velké nákupy naprosto běžně. Teď se jim to vyplatí ještě víc. Německá vláda se totiž rozhodla rozhýbat ekonomiku, a tak snížila do konce roku sazby DPH z 19 na 16 % a ze 7 na 5 %. Co všechno bude v Německu levnější? A jak jsou na tom e-shopy?

Přečtěte si také

Prodejny Electro World se přejmenují na Datart. Zákazníci se mohou těšit na velké změny

„Německá vláda chce přimět lidi k utrácení a opět roztočit kola ekonomiky, která se zadrhla kvůli koronaviru. Snížení DPH vyjde německou státní kasu na zhruba 20 miliard eur. Těžit z něj budou pochopitelně i čeští zákazníci,” říká ekonom Lukáš Kovanda. 

Koruna v poslední době vůči euru lehce oslabila, ale právě snížení DPH to bude částečně kompenzovat. Ještě výhodnější bude nákup v Německu pro pendlery, kteří vydělávají eura a pak za ně rovnou nakupují. Eurový účet nebo hotovost má ale i spousta dalších Čechů.

Nižší cena a vyšší kvalita

Do příhraničních supermarketů a dalších obchodů jezdí Češi hlavně pro potraviny, drogerii a elektroniku. Lákají je nejen nižší ceny, ale také vyšší kvalita. Snížené DPH schválené od 1. 7. se projeví například i u nábytku nebo oblečení. Letos bude výhodné jet na nákup do Německa autem i ze vzdálenějších oblastí, ceny nafty a benzínu jsou nyní na minimech za posledních 20 let.

Tip z Kupi.cz

Věděli jste, že oblíbený nákupní rádce Kupi.cz má i zahraniční verze Kupino, kde najdete online přehled všech akčních letáků?

Canva

Nákupy přes internet 

Mnoho Čechů nakupuje také v německých e-shopech. Vysoká cena poštovného se dá jednoduše obejít zřízením virtuální adresy v Německu a následným zasláním do České republiky se slevou až 70 %.

Na zahraničních e-shopech průměrně nakupuje až 1,3 milionu Čechů. Zboží rádi objednáváme nejen z Německa, ale také ze Slovenska, Velké Británie nebo Číny.