Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Je instantní káva opravdu káva? Jejich test odhalil leccos

Canva

Připravujete si ráno kávu tak, že zalijete instantní směs vodou? Pak patříte mezi dvě třetiny českých domácností, které dávají přednost instantní kávě před zrnkovou. Češi v její konzumaci dokonce v celé Evropské unii vedou! Je pravdou, že instantní káva má do kvality italského espressa daleko? A můžeme ji vůbec kávou nazývat?

Přečtěte si také

Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Instantní je levná

I přesto, že kávová kultura v Česku je na vzestupu, Češi si stále na instantní kávu velmi potrpí. Důvodem může být jak její snadná příprava, tak i nižší výsledná cena. Podle společnosti Nestlé, která stojí za značkou instantní kávy Nescafé i kávovými kapslemi Nespresso, je na přípravu šálku kávy třeba 2 gramy kávy instantní, ale 8 gramů kávy mleté. To znamená, že cena šálku zrnkové kávy je tak dvakrát vyšší než u kávy instantní. Kapsle jsou dražší dokonce čtyřikrát! Rozum by napovídal tomu, že nejlevnější instantní káva bude i nejméně kvalitní. Je to vážně pravda?

Která má více kofeinu?

Zastánci zrnkové kávy nazývají rozpustnou kávu hanlivě vývarem z bobulí nebo bukvic. Možná by se divili, kdybychom jim řekli, že instantní káva obsahuje jen o něco méně kofeinu než káva zrnková! A je to opravdu káva? Ano, rozhodně je! Vyrábí se totiž sušením mleté kávy, která vzniká právě z kávy zrnkové. Jejich původ je tedy stejný. Po usušení mleté kávy se směs rozdrtí a výsledný prášek nazýváme instantní kávou. Ta obsahuje minimálně stejné množství zdravých antioxidantů, některé studie dokonce tvrdí, že díky své přípravě ještě o něco víc než káva zrnková. Instantní káva je navíc koncentrovanější a obsahuje až 2x více kofeinu než její zrnková konkurentka.

Je instantní káva zdravotní riziko?

V roce 2018 byl proveden nezávislý test 12 vzorků instantních káv, které jsou k dispozici na českém trhu. Soustředil se na chuť a vůni, na obsah kofeinu, ale i nežádoucích látek. Tento test totiž u některých káv odhalil vyšší obsah dvou karcinogenních látek, akrylamidu a furanu, které vznikají při pražení kávy. Jednalo se o značky Jacobs Velvet, Dallmayr Gold a Bellarom Gold z řetězce Lidl. Od dubna roku 2018 však platí legislativní limit obsahu těchto látek v kávě, který výrobce nesmí překročit, a tak už pro českého spotřebitele nepředstavují žádnou hrozbu.

Výsledky testu vás překvapí

A po jaké instantní kávě byste tedy měli v obchodě sáhnout? V roce 2018 byla vítězem káva Classic Carte Noir, kterou dnes již český zákazník v obchodě nenajde. V těsném závěsu za ní se ale objevily dvě privátní značky obchodních řetězců, jejichž cenová hladina byla výrazně nižší než u ostatních testovaných vzorků. Na druhém místě totiž skončila značka Clever Gold, kterou najdete na pultech obchodů Billa. Kvalitou vás nezklame ani instantní káva Tesco Gold stejnojmenného obchodního řetězce.