Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi využívají výprodeje k nákupu levnější elektroniky i nábytku. Výše slev je letos ale mnohem nižší

Olena Chukhil / Shutterstock.com

Povánoční výprodej, totální likvidace skladů, sleva až 80 %. To jsou hesla, která na nás v těchto dnech křičí z většiny výloh obchodů i úvodních stránek e-shopů. I letos patří lednové a únorové výprodeje spolu s černým pátkem k nejoblíbenějším nákupním akcím. Výše slev se oproti minulým rokům dost změnila. Důvodem jsou nová pravidla pro její výpočet. Jaké zlevněné zboží se kupuje po Vánocích nejčastěji a jakých slev se zákazníci dočkají?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Slevy se vypočítávají jinak, zákazníci ale ušetří stejně

Jak například potvrdila pro ČTK Pavla Hobíková, mluvčí internetového obchodu Mall.cz, slevy prodejce už nevypočítává z doporučených maloobchodních cen, ale z nejnižší ceny, za jakou se dané zboží prodávalo v posledních třiceti dnech. „Slevy sice vypadají opticky menší, ale zákazníci mají jistotu, že jsou férové," upřesnila Hobíková.

Jak souhlasně uvedli někteří ostatní velcí prodejci, výše slev není už tak velká a nemusí být na první pohled tolik lákavá, zákazníci ale z principu ušetří stejné množství peněz jako v předchozích letech, protože e-shopy měly dříve možnost s cenami více manipulovat ve svůj prospěch. Letošní průměrná sleva je 19 procent, reálně se lze nejčastěji setkat se slevami 10–40 %.

Antonio Guillem / Shutterstock.com

Nejvíce zlevňuje sezónní oblečení a vánoční zboží

Na vyšší slevy lze narazit především u sezónního zboží, které je potřeba rychle vyprodat, aby ve skladech i na pultech uvolnilo místo. To se týká zejména podzimních a zimních módních kolekcí nebo vánočních dekorací.

Například v prodejnách Globus nyní najdete až o 80 % levnější domácí potřeby, hračky, obuv, oděvy i elektroniku. Tesco letos zařadilo do povánoční výprodeje především zmíněné vánoční zboží –⁠ ozdoby, světelné dekorace, balicí papíry, domácí potřeby se svátečními motivy či hračky, které vás nyní vyjdou o 30 až 75 % levněji. Už tradičně probíhají výprodeje (nejen) vánoční kolekce i v obchodních domech IKEA, kde vánoční dekorace, nábytek nebo doplňky a kuchyňské spotřebiče koupíte se slevou až 50 procent.

  • Tip: Prolistuje si na Kupi.cz letáky supermarketů, hypermarketů i drogerií a hobbymarketů a objevte všechny akční nabídky ve svém okolí. V povánočních výprodejích koupíte výhodněji nejen elektroniku, sportovní vybavení a nábytek, ale také spotřební zboží: již zmíněné oblečení i potraviny a kosmetiku.

Na čem chtějí Češi ušetřit nejvíce?

Podle Hobíkové z Mall.cz sahají zákazníci nejčastěji po zlevněných televizích, pračkách, myčkách a ledničkách, tedy dražších spotřebičích. V nákupních košících se hojně objevují také větší balení pracích prostředků či tablet do myčky.

Zájem o velké či drahé spotřebiče v akcích potvrdila i mluvčí sítě prodejen Datart Olga Dolínková. Vedle televizí, mobilních telefonů a počítačů se podle ní často kupují i kuchyňské roboty, kávovary a elektrické zubní kartáčky.

V e-shopu CZC je velká poptávka po výprodejových klávesnicích, sluchátkách a dalším herním příslušenství, dále také po tiskárnách a v souvislosti s aktuální situací i po měřičích spotřeby elektrické energie, uvedla to mluvčí Michaela Balarinová.

Ground Picture / Shutterstock.com

Analytik Michal Buzek z internetového srovnavače cen Heureka.cz zase prozradil, že se letos ve velké míře kupuje nábytek. Velký zájem je prý o pohovky, ložnicové sestavy i zahradnické vybavení. Lidé v akci nakupují také potřeby pro volný čas jako například pruty a navijáky či brýle pro virtuální realitu, uvedl Buzek s tím, že k úhradě nákupů zákazníci často využívají peníze, které dostali jako vánoční dárek pod stromeček.

Zdroj: ČTK

A jak je to u vás? Čekáte s pořízením dražších položek na povánoční slevy?